Kokkinistó

1-IMG_2084

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voiko karjalanpaistilihasta  tehdä muuta kuin karjalanpaistia? Sopisiko se ikävöimäni kokkinistón valmistamiseen?  Sopiihan se, eivätkä tarvittavat aineet ole kummallisia.  Sen voi tehdä mistä tahansa punaisesta lihasta, nauta ja lammas ovat vahvoilla, mutta joukkoon laitetaan usein myös possua.

Kokkinistó on helppo pataruoka, se muhii itsekseen liedellä eikä se kerjää huomiota.Suomalainen miettii mitä tarjota sen seurana, riisiä vai perunoita  vai pastaa vai vihanneksia.  Perinteinen kreetalainen tapa tarjota kokkistó on ilman lisäkkeitä.  Ruoassa on jo mukana vihannekset, tosin valmiissa ruoassa lähes juoksevassa muodossa, mutta mukana kuitenkin.  Siis reippaasti pataa lautaselle eikä sitten muuta!  Onhan aterian aluksi nautittu jo mezeitä, jotka useimmiten  tehdään vihanneksista. Nyt  kun talouskriisi kiristää kukkaronnyörejä ilmestyvät lisäkkeet  Kreetallakin tähänkin  perikreikkalaiseen ruokaan.  Voit valmistaa mitä mielesi tekee.  Kaikki yllämainitut käyvät.

 

–          800 g karjalanpaistilihaa tai vaikkapa nautaa ja sikaa leikattuna suuriksi kuutioiksi

–          2 sipulia karkeasti silputtuna, suurta tai pientä mieltymysten mukaa

–          n. ½ dl oliiviöljyä

–          n. 1 ½ dl punaviiniä

–          yhden appelsiinin kuori

–          suolaa

–          mustapippuria

noin 150 g tomaattimurskaa tai kolme ylikypsää isohkoa tomaattia raasteena tai pieninä kuutioina

–          desi vettä jos käytät tomaattimurskaa

Kuumenna öljyä hetki pannulla tai padassa,  lisää siihen lihapalat ja ota niihin hyvä pinta. Lihat tarttuvat ensin kiinni. Anna olla, ne irtoavat hetken päästä kun leikkauspinnat ovat sulkeutuneet. Lämpöä ja öljyä tulee olla sen verran, etteivät lihamehut ala valua pannulle. Silloin lihasta tulee harmaata. Siis riittävästi öljyä ja se kuumaksi ensin.

Kun lihat ovat saaneet hyvän pinnan, lisää sipuli ja laske lämpöä. Sipulien tulee kuullottua muttei kärähtää.  Kuullottuneet ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Lisää punaviini ja anna sen kiehua muutama minuutti.   Lisää tomaattimurska ja desi vettä, sekoita hyvin.  Kuori appelsiinista kuori ohuelti, ei valkoista maltoa. Pudottele palat pataan, lisää pippuri ja peitä kannella. Pidä lämpö noin 50 % maksimitehostaan ja kypsennä noin 30-40 minuuttia.  Sen jälkeen voit sammuttaa lieden, jos käytät perinteistä liettä ja antaa padan muhia  Muutoin hauduta vielä 30-40 min. matalalla lämmöllä joko liedellä tai uunissa. Lisää lopuksi  suola.

Tarjoilin kokkinistón kyljessä  keitettyä porkkanaa ja parsaa.

 

Juomaksi sopii Weinwelt Langefeldín maahantuoma ranskalainen luomupunaviini:

15070    ‘Les Chemins’ VdPays 2008 Château La Baronne

Kypsistä Grenache ja Carignan-rypäleistä huolellisesti käytetty.
Valmistuksessa on huomioitu, että viinistä tulee hedelmäistä ja mausteikkaista,
mutta siitä on irronnut vain vähän tanniineja. Kypsiä punaisia marjoja, todella yrttinen, vakuuttava!
Erinomainen lihan seuralainen varsinkin silloin, kun lihan kanssa tarjotaan timjamilla ja
rosmariinilla maustettua kastiketta.

image002PalkintoJG 08 Großes Gold: Millésime Bio 2010,           Best of Bio 2010 Palkinto

Sopii hyvin: sorsapaistin sekä riistaruuan kanssa, kypsän juuston kera, yrttisen pataruuan kera.

 

Voit tilata kyseistä punkkua http://www.kreetanmaku.fi/kreetan-ruoka/tilaa-viineja-kotiisi/. Kyseinen punkku maksaa á 16,17 ¬ ja minimitilaus on 6 pulloa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

8 + 7 =

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
syyskuu 23, 2017, 8:35 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
19°C
Tuntuma: 18°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 72%
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 2 m/s
Aurinko nousee: 7:12 am
Aurinko laskee: 7:18 pm
Ennuste syyskuu 24, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
26°C
Tuuli: 3 m/s I
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste syyskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
27°C
Tuuli: 3 m/s PPI
Puuskissa: 5 m/s