Kolmesatasten nuorennusleikkaus

 

Kreetan Maku-kuva kummioliivipuista

Kummi ja kummipuita. Nyt tarhassa on paljon valoa kun korkeat puut on leikattu

Tuli taas käytyä Temeniassa tarkistamassa kummioliivipuiden viihtyminen. Nuori isäntä Sifis ja äitinsä Vasiliki olivat meitä vastassa. Veimme tuliaisiksi kukkapuskat,  olihan Sifis talven aikana saanut perheenlisäystä.  Sifis aivan säteili puhuessaan tyttärestään, jonka nimeksi tullee Neféli.

Tällaisella kulkupelillä olimme liikkeellä Temeniassa Länsi-Kreetalla

Tällaisella pelillä pääsee huonommillekin teille

Kauaa emme  jahkailleet vaan hyppäsimme Sifin maasturiin ja lähdimme laskeutumaan laaksoon, jossa kummipuut ovat.  Näin kevään lopulla luonto kukkii, linnut laulavat ja yltäkylläinen vihreys tuo mieleen suomalaisen keskikesän hienoimmat hetket.  Kapea hiekkatie kiemurteli alaspäin, osa mutkista on niin jyrkkiä, että ne piti ottaa kahteen kertaan, väliin oli avattava portti ja suljettava toinen  etteivät lampaat jää väärälle puolelle aitaa. Poikiminen on sujunut hyvin talven aikana, kertoi Sifis, kuolleisuus on ollut pieni ja nyt on aika erottaa emälampaat karitsoistaan.  Erotuksen on määrä tapahtua illalla ja siitä eteenpäin maito menee juuston tekoon.

Kreetan Maku-kuva kummioliivpuiden tarhasta Temeniassa läntisellä Kreetalla

Tällaista on nyt kummipuutarhassa

Oliivitarhassa alhaalla ei vielä ollut lampaita, vasta pääsiäisen jälkeen ne on tarkoitus sinne päästää, kertoo isäntä. Se takaa luonnollisen lannoituksen ja  lampaat myös huolehtivat aluskasvillisuuden poistamisesta.  Tarhan puut ovat ainakin kolmesataa vuotiaita, saattavat olla jopa puolta vanhempia.  Ne ovat palaneet kerran 1800-luvulla, mutta oliivipuuhan ei siitä hätkähdä, eivät varsinkaan vanhat puut.  Niiden latvus saattaa kärähtää, niiden runko kärventyä, mutta juurakko säilyy. Seuraavana  keväänä kasvu alkaa uudelleen. Näiden puiden rungot tavoittelevat jo taivasta ja on aika leikata niistä osa. Ihanteellinen oliivipuu on  matala ja sateenvarjon mallinen, varsinkin jos lajike on koroneiki.  Nämä ovat tsunatia,  ollaanhan lumirajoilla,  ja näille suodaan korkeampi muoto.  Mutta yhtä kaikki, väliin puiden on saatava nuorennusleikkaus.

Miten se tehdään? Kuka kiipeää ja miten yli kymmenmetriseen puuhun? Sifin apuna on ollut albanialainen nuorimies, jonka paksut käsivarren lihakset  kyllä paljastavat mitä niillä on tehty. Sifis kehuukin kaverin ketteryyttä ja voimaa ja  silmää puiden leikkaamisessa. Emme näe taidonnäytettä, mutta kaverin kyllä tapaamme. Hän on nyt samoissa puuhissa naapuritarhassa.

Kreetan Maku-kuva oliivitarhan siivouksesta Kreetalla

Sifis tervehtimässä naapuritarhaa siivoavaa puiden parturoijaa

Vain osa puista voitiin parturoida. Toisessa päässä tarhaa puut olivat jo alkaneet työntää niin paljon kukkanuppua ja uuttaa vihreää lehteä, että olisi ollut sääli leikata niitä nyt. Ehkä ensi talvena on niiden vuoro.

Puiden nuorennusleikkaus tuottaa myös paljon polttopuuta sekä vihdaksia eläimille. Sekin on hyvä syy rytmittää leikkauksia. Oliivipuu on tuhtia tavaraa talvella takassa. Se tuoksuu hyvältä, palaa korkeassa lämpötilassa ja on niin kovaa, että palaminen on hidasta. Iltaisin kylien yllä  leijuu vieno savun tuoksu, ihan vielä ei ole sisällä niin lämmintä, etteikö takallinen tai pari illassa kuivattaisi ilmaa.

Sifi kertoo puiden parturoinnin saloja

Ikivanhojen oliivipuiden parturointi on taitolaji

Kahlaamme syvässä ruohossa ylimpien jättimäisten oliivipuiden alle. On aika kaataa rakiryyppy puun juurelle ja toivottaa sille antoisaa satokautta. On myös oikea hetki ottaa itse ryyppy, se kun parantaa kiipeämisessä raapiintuneet lihakset ja kivien päällä muljahtaneet nilkat.

Tavernassa odottaa Vasilikin lounas. Kävelemme keittiöön valitsemaan: burekia ilman muuta, hiukan hortapohjaista munakokkelia, vähän vuohta stamnagathin kera, hiukan kastanjastifadoa. Emmeköhän me näillä taas selvitäkin tästä päivästä…

 

Kun haluat tietää lisää kummipuista, aloita tästä! 

Kreetan maku-kuva burekista, kreetalaisesta laatikkoruoasta, Temeniassa läntisellä Kreetalla

Vasilikín kurpitsabureki on kreetalainen laatikkoruoka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

three × three =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:09 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s