Kreetalaisten tuotteiden herkkukauppa Malemessa

1-IMG_0889

 

Silloin kun etsit aitoja oikeita kreetalaisia makuja, hyvin tehtyjä pientuottajien valmistamia, valikoituja elintarvikkeita, silloin sinun kannattaa käydä Malemessa! Kaksi paikallisten tuotteiden ja tuottajien intohimoista tukijaa ja esiinkaivajaa, Irini ja Manolis Paparaftakis pitävät herkkupuotiaan Malemen pääkadun varrella jo vuodesta 2003.

Irinin ja Manoliksen tavoitteena on tuoda esiin vähän tunnettujen kreetalaisten pientuottajien  laadukkaita elintarvikkeita, juuri sellaisia joita he kotonaankin käýttävät ja tarjoavat vierailleen. Monet heidän alihankkijoistaan ovat lähiseudulta. Myymälässä pääset maistamaan  rakia, öljyjä ja viinejä ja näin voit valita sellaisen, joka sinua miellyttää.

Tarjolla on mm.

– mizithra-juustoa ja stakaa Livadian kylästä Mylopotamoksen alueelta, jossa Irinin suvulla on juustoloita.  Maidosta suurin osa saadaan Psiloritisin rinteillä laiduntavista vuohista.

–  erityistä, kokonaan vuohenmaidosta tehtyä fetaa, jota kutsutaan nimellä ´jitsikiá´. 

– juustojen erikoisuus on ladotíri, öljyjuusto, joka saadaan Apokoronasin alueelta Tsitsiféstä.  Ennen juusto pilkottiin isoihin paloihin, ladottiin saviruukkuun ja peitettiin oliiviöljyllä. Paloista tuli vuosikertajuustoja! Nykyisin öljyjuusto pakataan lasipurkkeihin. Juustot ovat siis marinoituneet, samoin öljy, joka sekin kannattaa käyttää ruoanvalmistukseen, se on erityistä herkkua!

gravieraa  ja muita juustoja, kuten kuivaa anthotiroa, mizithraa ym. saadaan myös Tsitsifestä

vtakos, kreetalainen kuulu karkeasti jauhetuista ohrajauhoista leivottu korppu, jossa on pähkinäinen maku. Sen voi kostuttaa ja peittää hakatulla tomaatilla ja juustolla. Korppu saadaan naapurialueen pieniltä  valikoiduilta leipomoilta

ksinohontro, hapanvehnä, tulee myös Psiloritiksen alueelta

– oliiviöljy on perheen omaa, tasoltaan extra neitsyttä, mutta se saadaan vanhasta tsunati-lajikkeesta, joka korjataan kerralla puista eikä marjojen  anneta vanheta verkoissa. Näin saadaan tsunatistakin erityisen hyvää extra virginiä.  Se on pehmeämmän makuista kuin koroneiki.  Tsunati-lajike kasvaa korkeammilla rinteillä kuin koroneiki, joka taas on valtalajike saarella.  Tämä öljy on suodatettua, mikä lisää sen säilyvyyttä. Pääset maistamaan ennen kuin päätät kaupan.

– oliivit saadaan Malemen ympäristöstä, tarjolla montaa makua

– tynnyristä myytävät viinit ovat luomua, nekin saadaan Malemen alueelta. Löytyy kotsifalia, liatikoa, syrahia, cebernet sauvignonia jne. Hinnat ovat  noin kolmanneksen edullisempia kuin kaupan pullotukset. Ja voit maistaa ennen kuin ostat.

Moskháto Spina on ihana makea jälkiruokaviini ja se saadaan pääasiassa Kastelli-Kissamoksen vuorilta

– tarjolla on myös harvinaista  marouvas-viiniä, 3-, 8- ja jopa 15-vuotta vanhaa! Tätä voi Kreetalla saada häissä arvokkaana erikoisuutena ja sitä nautitaan varovasti, sillä se hupsahtaa helposti hiuksiin..

– raki saadaan moskháto-lajikkeesta, siksi se on aromikasta. Lisäksi on sitruunarakia, hunajarakia, kanelirakia…

– hunaja on ihan aitoa sfakialaista timjamihunajaa, tummaa ja voimakkaasti timjamin tuoksuista. Sitä ei ole laimennettu, kuten jo monet merkkitavarana myytävät timjamihunajat. Mistä se tietää? Väristä. Se on tummaa.

– tunnetko jo humelin? Ellet, tutustu!  Se on hunajanvalmistuksen sivussa syntyvää juomaa, joka sisältää hunajan lisäksi propolista,  siitepölyä ja kuningatarhyytelöä. Jos kaipaat hunajasta terveysvaikutuksia, on se tässä!  Tätä otetaan lusikallinen aamuisin.

– yrteillä savustettua porsaan sisäfilettä, apaki, jossa on savun, yrttien ja viinietikan aromi. Näin liha säilöttiin ennen. Tästä tuotteesta tekee erityisen se, ettei sitä ole savustettu aromikkaalla purulla vaan ihan oikeilla vuorilta kerätyillä yrteillä. Se tulee Askifún tsangolta, valmistaja Karkánis.

– merisuola on saatu eteläiseltä Kreetalta. Se kerätään kesämyrskyjen jälkeen kivirantojen suolalammikoista, pestään ja kuivatetaan. Siinä on elintärkeää jodia, jota meidän ruokavaliostamme nykyisin puuttuu.

– yrtit saadaan Hanian seudun Valkoisilta vuorilta Kulúkonan alarinteiltä. Yrtit ovat villejä, eivät viljeltyjä.

– elintarvikkeiden lisäksi puodissa on tarjolla oliiviöljypohjaisia voiteita.

Löydät paikan kun ajat vanhaa päätietä Haniasta länteen, ohitat Agia Marinan, Plataniaksen, Geranin ja saavut  16 km ajettuasi Malemeen. Iso kyltti Kritiki Gonia, Cretan Corner näkyy jo kauas. Parkkeeraa tien varteen ja käy kauppaan sisään!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nineteen + 18 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:06 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s