Kreikkalaiset joulupiparit Kurambiedhes

 

Kurambiedhes

Kreikkalaiset jouluiset pikkuleivät Kurambiedhes peitetään tomusokerin alle

 

Kreikkalaiset joulupiparit Kurambiedes

 

Wikipedian mukaan kurambiedhekset lienevät kotoisin Persiasta, jossa niitä kutsuttiin nimellä kurabiya.  Sokerin käytön leviämisen myötä ne saapuivat myös Kreikkaan ja Kreetalle, jonne sokerin uskotaan saapuneen II. arabialaiskautena, mutta viimeistään 900-luvun alkupuolella.  Taikinasta leivotaan usein joko pyöreitä pikkuleipiä tai muotoiltuja puolikuita, jotka olivat turkkilaiseen aikaan (1645-1898) ainoita poliittisesti korrekteja muotoja. Nykyisin kurambiedeksiä leivotaan jouluksi ja ne peitellään runsaalla pölysokerilla.  Meille se tuo muistutuksen lumesta, mutta alunperin se lienee ollut tapa säilöä pikkuleivät.  Asumukset olivat ennen aikaan sen verran kosteita, että kakutkin kostuivat, mutta kun ne oli peitelty kunnon kerroksella tomusokeria, säilyivät ne kuivina; tomusokerikerros pikkuleivän päällä vain paksuni.  Tapana on myös upottaa pyöreisiin pikkuleipiin yksi kokonainen mausteneilikka silmäksi ja tuoksua antamaan.

Tarveaineet:

500  g pehmeää voita

2 munankeltuaista

1 tl leivinjauhetta

½ tl soodaa

750 g -1000 g jauhoja

2 ½ dl tomusokeria

½ tl manteliuutetta

2 ½ dl mantelilastuja, paahdetaan ja murskataan

ruusuvettä tai appelsiininkukkavettä tai ouzoa tai konjakkia

lisää tomusokeria

 

1. Levitä mantelilastut kuivalle pannulle ja paahda niitä kunnes ne alkavat reunoista ruskistua. Laita leivinpaperille ja murskaa ne kaulimalla niitä.

2. Vaahdota sokeri ja pehmeä voi, kunnes voin väri vaalenee. Sekoita joukkoon leivinjauhe ja ruokasooda.

3. Lisää munankeltuaiset, konjakki, sekoita ja lisää jauhot useammassa erässä sekoittaen välillä. Lisää mantelit. Taikina ei saa olla kivikovaa eikä valuvaa vaan muotoiltavaa.

4. Anna taikinan seistä tunnin verran vedottamassa paikassa liinalle peitettynä. Uuni on oikein sopiva paikka.

5. Muotoile osasta taikinaa noin 3 cm paksu pötkö, leikkaa se noin sentin palaksi ja muotoile se litteäksi pallukaksi, jonka keskelle painat peukalolla syvennyksen.

6. Asettele pallukat uunipellille leivinpaperin päälle ja paista noin 15-20 min. 200 C.

7.  Ota kypsät kakut uunista ja pirskottele niille hiukan appelsiininkukkavettä vaikka suihkepullosta tai tee se seuraavalla tavalla: kaada pieni määrä tuoksutetta astiaan, kasta siinä sormesi ja pirskottele leivonnaisille.
8.  Pyöräytä kuumat kakut pölysokerissa, asettele ne leivinpaperille jäähtymään.
9.  Laita jäähtyneet kakut joko tarjolle sirottelemalla niiden päälle REILUSTI tomusokeria tai lado ne säilytysastiaan niin, että sirottelet jokaisen kerroksen väliin paljon tomusokeria. Tomusokeria on oltava niin paljon, että kakut näyttävät hautautuneen lumikinokseen.

Suomalainen versio: voit myös kaulita taikinan leivinpaperilla ja ottaa siitä muotilla pipareita. Näiden paistoaika on lyhyempi. Jos aristelet ruusu-ja appelsiininkukkavesiä, ripottele päälle vain tomusokeria.

Appelsiininkukkavettä saa etnisistä kaupoista, joiden valikoimissa on paljon muitakin Välimeren keittiöissä käytössä olevia raaka-aineita, kuten papuja, murskattua vehnää, mausteita, viininlehtiä, mustekaloja pakasteena jne. Rohkeasti vaan tutkimaan valikoimia!

 

Kurambiedhekset voi myös tehdä muotilla

Kurambiedhekset voi myös tehdä muotilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? *

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
kesäkuu 26, 2017, 11:54 pm
Selkeää
Selkeää
26°C
Tuntuma: 26°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 69%
Tuuli: 3 m/s L
Puuskissa: 3 m/s
Aurinko nousee: 6:10 am
Aurinko laskee: 8:43 pm
Ennuste kesäkuu 27, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
34°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste kesäkuu 28, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
34°C
Tuuli: 2 m/s PPL
Puuskissa: 3 m/s