Krusonasin luostari, Zeun niitty ja Priniá

Kreetan Maku-kuva Malevisin laaksosta

Malevisin laakso-Krussonas-Livádi Ideon Antron-Káto Asites-Priniá

 

Reitti kulkee väliin ylhäällä, väliin alhaalla Malevisin kuulun viinilaakson ja Psiloritisin vuoriston välisillä rinteillä. Krussonasin luostarissa oli juuri pyhä toimitus päättynyt kun tulimme. Ylhäällä vuoristossa oli hyvin tuulista, alhaalla sopivaa istua ulkona ja nauttia ruoasta. Kolmas pyhä paikka oli Priniá, jonka kielekkeiltä kävimme katsomassa miltä alapuolella oleva Malevisi näyttää.

Tie Krussonasiin löytyy Iraklionin länsipuolelta Malevisin kuulusta viinilaakososta. Jos tulet ohitustietä, käänny pois Gázin risteyksessä. Hetken päästä olet alemmassa risteyksessä, josta valitset Anoigian ja Kroussonasin kyltein merkityn tien. Siitä eroaa hetken päästä Krussonasin tie vasemmalle.

Se seuraa MALEVISIN kumpuilevaa laaksoa. Täällä on kaupallista viininviljelyä harrastettu satoja vuosia. Malevisin viinit tunnettiin keskiajalla Malvoisie-viineinä Euroopassa ja erityisesti Euroopan hoveissa. Henrik VIII:lla  oli kuusi vaimoa, jokainen heistä tiettävästi piti näitä viinejä arvossaan. Niinpä Henrik nimitti virkamiehen, konsulin, huolehtimaan siitä että viini ei kuninkaallisesta pöydästä lopu. Tämä oli maailman ensimmäinen konsulinvirka.

Nykyisin tästä laaksosta saadaan pöytärypäleitä sekä sultáninaa. Se kerätään elokuussa, ripustetaan kuivamaan rautalankatelineisiin, joita näkyy siellä täällä tarhoissa. Sultánina kuivuu vaaleaksi rusinaksi. Tämä lajike saapui Kreetalle 1920-luvulla Vähä-Aasiasta, pääasiassa Turkin rannikolta paenneiden kreikkalaisperheiden matkatavaroissa.

Kreetan Maku-kuva/ Krusonas

Krusonas on iso itsellinen kylä

 

Tie siirtyy laakson toiselle reunalle ja alkaa nousta. Poikkeamme pääreitiltä idylliseen LUTRÀKIN kylään.  Sen näköalapaikalla sijaitsevasta kahvilasta voisi seurata aamuruskoa, jos täällä joskus siihen aikaan olisi.  Täältä näkyy Hersónisosin takana kohoava Harakás, Malián takainen Selénavuori, Lasíthinvuoret, Guvésin tasalaki ja ihmiskasvoinen Jukhtas.

KRUSÓNASIN iso kylä ei kumartele turismille. Sisällä kylässä ei ole yhtään tavernaa eikä kylttejä ´rooms to let´.  Kahviloita sen sijaan on, ja paljon taraktoreita kylänraitilla, kaupat kiinni sunnuntaisin jne.  Ihan kuin oikea omillaan toimeentuleva kylä.

Kreetan Maku-kuva / Krusonas

Krusonasin luostarissa näkyy naisten kädenjälki

 

KRUSONASIN NUNNALUOSTARI  sijaitsee kaukana kylän yläpuolella. Sen lähistöllä on tavernoita.  Saavuimme luostariin sunnuntaina vähän liturgian jälkeen.  Pihalla kävi kova tuuli, yksi nunnista lähestyi ja kutsui -`Eláte mesa, káni polí aéra!´(Tulkaa sisälle, tuulee niin kovin).  Trapezassa oli raskaat tummat kreetalaiset puuleikkauksin koristetut kalusteet, kudotut puuvillaverhot ja liinat pöydillä, edesmenneiden nunnien kuvia seinillä ja muutama vieras.  Eteemme tuotiin vettä, ´varmaankin tämä tuuli janottaa´, tarjottimella oli rakia, kuluraa ja lihudiés, hyytelöityä marmeladia. Sisar Akákia touhusi vielä kahvit pöytään ja istahti sitten seuraamme.  Hän kertoi olleensa täällä jo vuodesta 1956, entinen nimi oli Ekaterina. – `Silloin täällä oli 30 nunnaa, nyt enää kymmenen, joista monet jo sairaita ja vanhoja.  Ennen luostarissa kudottiin kangaspuilla näitä käsitöitä, enää ei ole kutojia.  Oliivit olemme itse istuttaneet, ei täällä alkuun ollut mitään,´ hän kertoo.

Kreetan Maku-kuva Harasosta

Lukúmia ja pääsiäisleivonnaisia

Vuonna 1822 turkkilaiset tappoivat 33 munkkia, heidän ruumiinsa löytyivät pihalla olevasta kaivosta.  Luostari oli autiona 130 vuotta, vasta toisen maailmansodan aikana tänne saapuivat ensimmäiset nunnat.  Parthénia-nunnan serkku poikkeaa sisälle hakemaan lämmintä vettä, viereisessä kirkossa on kastetoimitus alkamassa. -`Kyläläiset auttavat meitä, ja nyt kun torstaina on Pyhän Irínin päivä, on täällä paljon apulaisia.  Silloin täällä on suuri panajíri, aamuliturgia alkaa seitsemältä ja loppuu yhdeltätoista..´

 

Luostarin takaa lähtee hyvä asfalttitie ylös paikkaan,jonka nimi on LIVADI IDEON ANTRON, ´Zeun niityt´. Siellä kuulemma itse pääjumala on pienenä leikkinyt, onhan siellä käytävä!  Tie kulkee hyvin jylhän rotkon reunoja melko leveänä ja helppona, kunnes sitten ennen ylätasankoa muuttuu hiekkatieksi.  Juuri kun pääsee kohtaan, jossa rotko alkaa ja jännitys loppuu, on samalla saapunut Zeun niityille.  Tämän ylätasangon reunalla on vuoristomaja, joka kuitenkin on lukossa.  Tie jatkuu kuoppaisena ja lopulta tiellä oli niin paljon vettä, ettemme voineet jatkaa. Vain kuusi kilometriä olisi enää ollut matkaa Zeun luolalle.

Kreetan Maku-kuva / Zeun niityt

Ylhäällä vuorilla oli kylmää ja tuulista

Oli toukokuun alku ja täällä ylhäällä oli herkkä kevät. Alakylien asukkaiden istuttamat hedelmätarhat olivat juuri aloittamassa kukintaa. Tasangolla oli myös paljon lampaita ja vuohia, josta johtuen myös paljon pääskysiä.

Krussónasin kylän keskeltä löytyy (alastullessa) jyrkkä mutka oikealle pinnin mallisessa risteyksessä. Kyltit on, kunhan ehtii huomata. Tie vie alas, alas, alas, kunnes johtaa Sarhosiin.  Kyläaukion kahvila kutsui.  Näin vapunpäivänä pöydät olivat täynnä kyläläisiä, ja kahvilan emäntä pujotti kukkaseppelettä.  Kahvilan isäntä tuli pöytäämme ja antoi poliittisen katsauksen niin voimallisella äänellä ja vauhdilla, ettemme kyenneet muuta kuin kuuntelemaan vastalauseitta.  Olli Rehn oli kastettu uudelleen, ´Oli Klén (kaikki itkevät), erityisesti virkamiehet saivat osansa ikänsä meriä kulkeneen ja maailmaa kiertäneen miehen suusta.

Kahvilassa oli kuitenkin hyvät mezéet.  Pöytään kannettiin seitsemää sorttia.  Kannattaa tilata rakia vaikkei sitä joisikaan, sen kanssa tulee hyvät ja halvat mezéet. Koko tarjoomus kahdelle maksoi peräti neljä euroa!

Kreetan Maku-kuva mezeistä

Saimme sietsemää sorttia juomien seuraan, kokonaisen napostelulounaan ja maksoimme vain neljä euroa..

Me suuntasimme KATO ASITESIIN ja halusimme mennä pikkutietä. Se löytyi kyläaukiolta takaperin alas ja jatkoi viinitarhojen välissä kiemurtelevaa kapeaa ja hyvää hiekkatietä. GorgolaInin luostariin erkanee oma tie ja samoin ylhäällä sijaitsevaan Katafígioon (8 km). Pano Asítesin alapuolella on Pyhän Antoniuksen rotko ja vesimyllyt, jonne on 500 metrin kävelymatka. Yläpuolella on Haralambosin rotko (2 km). Käy lukemassa lisää Asitesista täältä! 

PRINIAN  (=paikka, jossa ikivihreä tammimetsikkö) muinainen kaupunki on sijainnut Malevisin laakson ylle levittäytyvällä laatalla noin 68o metrin korkeudessa. Sen muinainen nimi lienee ollut Rhizenia tai Apollonia. Paikalta näkee merelle ja kauas Lasithiin asti. Malevisin laakso jää jalkojen juureen. Se on ollut huomattava palvontapaikka 600-500-luvuilla e.a.a. Laatan länsipäässä on ollut linnoitettu 36 x 40 m alue 400-300-luvuilla e.a.a.  Kussakin kulmassa oli linnoitustorni ja vartioposti.  Kysymys kuuluukin keiltä suojauduttiin?  Linnake on raunioina, mutta sen jäljellä olevien rakennuskivien joukossa on paljon vielä varhaisempia, tekstein kaiverrettuja kiviä, jotka paljastavat, että tällä paikalla on ennen sijainnut suuri hautausmaa.  Itänurkalla tehdyissä koekaivauksissa on löytynyt myöhäisminolaisen, kädet koholla olevan jumalattaren savipatsaita.  Kielekkeen keskellä sijainnut temppeli vaikuttaa tutkijoista oudolta ollakseen kreetalainen ja he yhdistävät sen mannerkreikkalaisiin, jotka saapuivat valloittajina saarelle ja hävittivät minolaisuuden. Rhean palvontapaikka on varmuudella todettu.

Vieläkin kieleke on pyhä paikka, nyt sen kärjessä on pieni ortodoksinen kirkko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five − 3 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:25 am
Puolipilvistä
Puolipilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 80%
Tuuli: 5 m/s L
Puuskissa: 12 m/s
Aurinko nousee: 7:28 am
Aurinko laskee: 5:14 pm
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 21, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 5 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s