Kuka pelkää palkokasveja?

Kun ruokavalioon ei ole reiluun kolmeenkymmeneen vuoteen kuuluneet palkokasvit, (lukuunottamatta Helsingin kauppatorilta ostettuja herneitä evääksi piknikille) on kynnys lähteä kikherneostoksille korkea. Olin kyllä täällä Hanian lähikaupassamme nähnyt palkokasvihyllyn, kiertänyt sen kaukaa ja napannut mukaan tutut Barillat tai muut pastat ja luottanut hyviksi havaittuihin, Italiassa opittuihin pastaresepteihin.

Palkokasvit kuuluvat tärkeänä osana kreetalaiseen ruokavalioon ja mikä ettei. Tiesin jo entuudestaan niiden olevan terveellisiä, hyviä proteiininlähteitä ja nähtävästi edullisiakin. Olin maistellut papuja, linssejä ja kirherneitä eri muodoissa mutta vaikka niiden maussa ei ollut mitään vikaa, eivät ne olleet tuntuneet hyviltä suussa. Kesällä Suomessa vieraillessani olin ystäväni luona kylässä ja hän, lapsiperheen äitinä, oli tehnyt koko konkkaronkalle lounaaksi kikherne-tonnikalapihvejä. Ja kuinka hyviä ne olivatkaan! Silmäni, ja sydämeni avautuivat ja siinä pihvejä pureskellessani päätin antaa palkokasveille mahdollisuuden, avata keittiöni ainakin kikherneille.

Kun noviisi lähtee palkokasviostoksille on lähdettävä alkeista. Pelonsekaisin tuntein mutta innokkaana hivuttauduin lähikaupan papuhyllylle ja ihmettelin mitä kaikkea sieltä löytyikään. Ihmettelin, enkä tiennyt mitä laatua mikin oli ja mitä kustakin voisi kokkailla. Mukaan tarttui kikhernepussi ja ajattelin reippaana pyöräyttää lounaaksi niitä herkullisia tonnikala-kikhernepihvejä ystäväni reseptillä. Ja kattia kanssa! Kotiin saavuttuani aloin etsiä netistä tietoa kikherneiden valmistuksesta. (En vielä osaa tarpeeksi kreikkaa ymmärtääkseni pakkausselosteita ja reseptejä.) Opin, että kikherneitä pitää liottaa yön yli, rikastuttaa pari päivää ja sitten vasta keittää pari tuntia. Nyt oltiin siis aidon slow foodin lähteillä ja kikhernepihvien sijaan lounaaksi tarjoiltiin munakoisopastaa samalla kun kikherneet olivat kattilassa likoamassa.

Valikoimaa Inka-marketissa

Noudatin tunnollisesti Ekokauppa Ekolon nettisivuilta löytämääni ohjetta kikherneiden käsittelyyn ja vihdoin kolmen päivän päästä pääsin asiaan eli pihvien paistoon. Löysin eettisesti kalastettua tonnikalaa läheisestä luomukaupasta ja mietin samalla, että ehkä pihveistä tulisi maukkaita ilman kalaakin. Tässä kuitenkin vähän vähemmän kreetalainen resepti:

Palkokasvinoviisin tonnikala-kikhernepihvit (n. 10 kpl)

3 dl keitettyjä kikherneitä
2 prk tonnikalapaloja öljyssä
n. 2 tl sinappia
0,5 dl korppujauhoja
100 g tuorejuustoa, täältä löytyi Philadelphiaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
paprikajauhetta
currya

Jos kikherneet ovat tarpeeksi pehmeiksi keitettyjä, saa ne helposti muussattua haarukalla. Toki ne voi laittaa myös tehosekoittimeen soseutumaan. Lisää kikhernesoseeseen sekaan muut aineet, sekoita ja laita noin vartiksi jääkaappiin vetäytymään.
Pyörittele taikinasta pihvejä ja paista niitä pannulla voissa tai öljyssä. Pihvit ovat hajoavaa sorttia eli älä kääntele niitä turhaan pannulla.

Talvella, säiden viiletessä ja soppakauden alkaessa aion ehdottomasti kokeilla Merjan kikhernekeittoa ja rohkeuden lisääntyessä myös fasoladaa eli papukeittoa.

Eivät nuo nyt kovin kauniita ole, mutta maistuivat mainioilta!

Eivät nuo nyt kovin kauniita ole, mutta maistuivat mainioilta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? *

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
kesäkuu 27, 2017, 4:58 pm
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
34°C
Tuntuma: 40°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 55%
Tuuli: 6 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 6:10 am
Aurinko laskee: 8:43 pm
Ennuste kesäkuu 28, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
34°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste kesäkuu 29, 2017
Päivällä
Selkeää
Selkeää
36°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 4 m/s