Kummiksi oliivipuulle?

 

Kreetalla on vielä paljon vanhoja oliivilehtoja

Kreetalla on vielä paljon vanhoja oliivilehtoja

Ryhtyisitkö kummiksi oliivipuulle?

Saat nimikkopuun, autat Välimeren kulttuuria säilymään, tuet viljelijää, opit oliivin mielenlaadun ja vuodenkierron.  Autat säilyttämään Välimeren maisemaa, kohta jo uhanalaista, johon kuuluvat  hopeanvihreät oliivipuut ja ikiaikaiset oliivilehdot. Puut ja metsät ovat maapallon keuhkot, puuta tukemalla autat maapalloa hengittämään. Saat vastineeksi kolme litraa öljyä vuodessa. Voit noutaa sen itse tai halutessasi postitamme sen. Saat ehkä uusia ystäviä ja elämyksiä, pääset sisäpiiriin, tapaat oikeita aitoja kreetalaisia. Puun juurella istuen ja unelmoiden voit aloittaa uuden elämänvaiheen, voit ryhtyä vaikka  filosofiksi.  Kerromme uutiskirjeessä kolmasti vuodessa mitä puulle ja oliivitarhalle kuuluu.

Oliivipuun öljyllä on voideltu syntyneet ja kuolleet, se on palanut lampuissa silloin kun sivistyksemme pohjaa on luotu, sen valossa on papyruskääröihin kirjoitettu kulttuurimme ensimmäiset teokset, se paloi viisaiden neitsyeiden lampukoissa, sillä voideltiin olympiavoittajat, sillä selvittiin nälänhädistä ja katovuosista, sillä on ravittu tuhannet sukupolvet. Se on kaunistanut ihon, se on ollut lääke ja voide, siitä saadaan saippuaa, se estää ruostumista ja lahoamista, puun vihdakset ovat eläinten ravintoa ja karsitut oksat lämmittävät talvella. Oliivipuu on yhtä kuin sivistys ja kulttuuri.

Välimeren maisemaan kuuluvat olennaisena osana ikivanhat oliivipuut, jopa tuhansia vuosia vanhat! Ne ovat luonnon meillä säästämiä kulttuurimuistomerkkejä, kulttuurihan tarkoittaa viljelyä, hoitamista, hoivaamista. Kun vielä monet tarhat ovat edelleenkin luonnontilassa, niitä ei ole koskaan  muokattu konein, niitä ei ole keinolannoitettu,  rikkaruohoja ei ole hävitetty myrkyin, puita ei ole ruiskutettu, puita ei edes ole kasteltu, on kyseessä jo harvinainen ekologinen ympäristö, jonka kasvimaailmakin on aivan erilainen kuin kyntömailla. Luonnontilaiset, kaukana asutuksista sijaitsevat tarhat ovat myös eläinten yhä harvinaisemmiksi käyviä turvapaikkoja. Tällaista tarhaa viljelijät arvostavat. Se,  jolla sellainen on, ottaa sen tarhan tuotosta öljyn oman perheensä käyttöön.  Kuitenkin on hyvä muistaa, että missään Kreetalle oliivit eivät ole tehoviljeltyjä, maan pinnanmuodot estävät sen toistaiseksi! Korjuukin tapahtuu käsin, tosin käsin liikuteltavien  haravien avulla, mutta ei koneellisesti, kuten muutamissa alavampien  maiden tarhoissa.

Oliiviöljyä tulee puun koosta ja iästä riippuen keskimäärin 12 kiloa. Joka toinen vuosi on hyvä, joka toinen huono sato. Kummi saa sadosta riippumatta 3 litraa oliiviöljyä suoraan viljelijältä. Yhden puun sato on liian pieni määrä erikseen puristettavaksi, niinpä viljelijä korjaa sadon tarha kerrallaan.  Vuodenvaihteen molemmin puolin kerätyistä marjoista puristettu öljy on noudettavissa marraskuun  loppuun mennessä, jolloin uusi satokausi alkaa.

Kun oliivipuita tarpeen vaatiessa karsitaan ja leikataan, saadaan sekä polttopuuta että vihdaksia eläinten ravinnoksi. Polttopuut palavat talvella iloisesti kamiinassa, zomba,  joka  lämmittää asunnon. Kamiinalla voidaan valmistaa myös ruokaa.

Oliivipuristamon tuotantoketjun loppupäästä saadaan kiinteää massaa, joka puristetaan polttoaineeksi ja lannoitteeksi.  Sakkainen, tankin pohjalle saostuva öljy menee teollisuuden käyttöön. Kun haluat tietää kaiken oliiviöljystä ja oliivipuusta, käy silloin täällä!

Kun olet valinnut tarhan, mene sivuillani olevaan Merjan kauppaan maksamaan kummipuusta. Maksettuasi  vuoden kummiuden 60 €  (tai 90 € jos haluat öljyn postitse) saat siitä vahvistuksen.  Sitoudut vain vuodeksi kerrallaan, et useammaksi. Vuoden kuluttua kysyn, haluatko jatkaa. Jos haluat antaa  kummipuun lahjana, kerro siitä minulle sähköpostitse, niin  lähetän lahjakortin!

Maksamastasi summasta menee ensin veroa 24 %, runsas kolmannes  menee suoraan viljelijälle, joka näin saa öljystään paremman tuoton ja kimmokkeen hoitaa tarhaansa  hyvin. Olemme valinneet hyvin erilaisia tarhoja ja viljelijöitä saaren eri puolilta. Kaikkia kuitenkin yhdistää sama halu hoitaa hyvin tarhojaan ja tuottaa erinomaista öljyä.

Ostovahvistuksessa saat kummitodistuksen ja ohjeet öljyn noutamiseksi.  Talleta ne ja printtaa tarpeen vaatiessa. Kuvan puusta saat kolmen arkipäivän kuluessa maksamisesta.

Jos et pääse noutamaan öljyä, lähetämme sen sinulle postitse! Tämä koskee vuodelle 2013 tulevia kummiuksia. Jos tiedät jo ettet pääse noutamaan öljyä, valitse silloin nettikaupassa vaihtoehto 90 €.  Siihen sisältyy kummiuden lisäksi 30 euron postitusmaksu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 × one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
tammikuu 16, 2018, 9:25 pm
Sadetta
Sadetta
12°C
Tuntuma: 7°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 93%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:32 am
Aurinko laskee: 5:35 pm
Ennuste tammikuu 17, 2018
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
17°C
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 9 m/s
Ennuste tammikuu 18, 2018
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 8 m/s LPL
Puuskissa: 12 m/s