Kuohuvien kuplien viini !

365 päivää kuohuviini-sesonkia

Tilastojen mukaan kevät ja kesä ovat kuohuviinin kulta-aikaa. Minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että kuohuviinin sesonki on joka päivä. En tarkoita, että minä täällä joka päivä kuohuviiniä nautiskelen (vaikka ei sekään hassumpaa elämää olisi..). Tarkoitan yksinkertaisesti, että ei odoteta pelkästään niitä elämän suuria hetkiä, vaan tehdään itse hetkestä suuri poksauttamalla ihanan viileä kuohuviinipullo auki!
Otetaan esimerkkiä Napoleonista, joka sanoi:

„Ohne CHAMPAGNER kann ich nicht leben.
Bei Siegen verdiene ich ihn,
bei Niederlagen brauche ich ihn.“

clip_image002

 

Eli savolaesille:

”Ilman shampanjaa en voi elää.
Kun voitan, olen sen ansainnut,
kun häviän, tarvitsen sitä.”

Lähdetään nyt kevään kunniaksi tutkimaan tarkemmin tätä ihanan kuplivaa juttua…

 

Miten kuohuviini syntyi?

Tarina kertoo, että benediktenermunkki Dom Pérignon keksi vahingossa kuohuviinin valmistuksen… kun yksi erä perusviiniä rupesi pulloissa käymään! Hänen mukaansa siis nimitettiin kuuluisa Shampanja Dom Pérignon ja myöhemmin myös Moët & Chandon.
Munkki Dom Pérignon oli 1600-luvulla luostari Hauvillerin kellarimestari. Tämän luostarin päätulot tulivat viininmyynnistä, joten tarvittiin hyvää laatua ja pätevä mies sitä valmistamaan. Hän totesi, että kun viinin valmistuksessa käytetään erilaisia rypälelajikkeita, sen laatua voidaan parantaa. Hän keksi myös, että korkit ei poksahda pulloista pois, kun niiden eteen sitoo nauhan. Tämä oli ensimmäinen “Agraffe” eli “rautalankakehikko”. Hänen toimestaan pulloista tehtiin oikein paksuseinäisiä, jotta ne kestävät pullossa vallitsevan kovan paineen. Luostarin lähellä olevat liituluolat osoittautuivat erinomaisiksi varastotiloiksi. Näitä luolia löytyy kilometrikaupalla koko Champagnen alueelta.
Tiesitkö, mistä pullo koko 0,7 litraa sai alkunsa?
No tietysti Dom Pérignonin tutkimuksista. Hän nimittäin totesi, että 0,7 litraa on se viinimäärä, jonka miespuolinen ihminen juo illallisen aikana.

Miten ne kuplat syntyvät?

Kun viini käy, hiiva muuttaa rypäleiden sokerin alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Kun viinin annetaan käydä suljetussa tilassa, näin syntyvä hiilidioksidi liukenee viiniin. Tämä on nyt siten se iloinen kuplinta viinissä!
Avatessasi kuohuviinipullon, tarkastele sen kuplia, sillä se kertoo paljon kuohuviinin laadusta.

On kaiken kaikkiaan 4 erilaista menetelmää valmistaa kuohuvaa viiniä:
1) Kaikista laadukkain on pullokypsytys menetelmä, jota käytetään samppanjaa valmistettaessa: „méthode champenoise“. Tämän nimen käyttö on rajattu vain samppanjalle ja siksi muissa lukee „méthode traditionelle” tai “méthode classique”.

2) Nopein, yksinkertaisin ja yleisimmin käytetty menetelmä on tankkimenetelmä. Sitä kutsutaan „charmat“ tai „cuvée close“ . Se on nopea ja vähän työvoimaa vaativa systeemi, jossa viinin toinen käyminen tapahtuu suurissa terästankeissa.

3) Tankkikäymisen ja samppanjamenetelmän välimuoto on siirtomenetelmä, jota kutsutaan „ transvasage“. Tällä menetelmällä valmistetaan kuohuviinejä suhteellisen vähällä työllä.

4) Edullisiin tuotteisiin pumpataan ilmaa eli impregnoidaan siihen hiilihappoa samalla tavalla kuten virvoitusjuomia valmistettaessa. Näitä kutsutaan esim. nimellä Mousseux–viini.

Champagner for everybody!

Voi kun olisikin näin…. Mutta shampanja on kallista lystiä. Ei ihme, että sen nimeä vartioidaan niin tarkkaan. Pelkästään kuohuviinit, jotka ovat tuotettu Champagnessa, Ranskan pohjoisimmalla viinialueella, saavat kantaa nimeä „Champagner“. Tämän alueellisen rajauksen lisäksi nimelle ehtona on, että siinä käytetään vain Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier-rypäleitä. Tämä mitä-kolmea-rypälettä-saa-käyttää-shampanjan-valmistukseen-kysymys oli minun tuomarina toimiessani ravintola-alan tenttiläisille eniten esittämäni kysymys. Siis näitä kolmea rypälelajiketta saa käyttää, mutta ei tarvitse käyttää. Monet shampanjat ovat valmistettu pelkästään yhdestä rypäleestä. Jos se on valkeaa punaisesta rypäleestä, niin se on silloin „blanc de noir“ia.

Tässä vaiheessa en voi olla kehumatta maahantuomaamme shampanjaa:

19400 Champagne Brut ’Exclusiv’ Fleury 31,58 € / pullo (alv. 0 %)

clip_image004Tuote on biodynaamisesti valmistettu. Voisin laulaa tästä pitkän ylistysvirren, mutta tehdään näin: kun haluat lisätietoa, ole hyvä ja ota meihin yhteyttä, so easy it is!

 

 

Espanjassa temperamenttista Cavaa kellarista

Espanjassa kuohuviinin valmistus alkoi 1800-luvulta. Se valmistetaan shampanjamenetelmällä ja sitä kutsuttiin „Xampáni“, mutta ranskalaiset halusivat suojata omaa Champagneriansa, ja vaativat espanjalaisia keksimään tuotteelleen oman nimen. Näin 1970-luvulta lähtien espanjalaista kuohuvaa kutsutaan „Cava“ksi, joka tarkoittaa kellaria. Nykyään 98 % Espanjan Cavasta tulee Penedésistä. Siellä on myös esim. massatuottajat ja Suomessa Alkossa erittäin tunnetut Codorníu ja Freixenet,.

Aivan niin kuin Ranskassa shampanjan valmistuksessa ovat tietyt rypälelajikkeet määritelty, ovat nämä Espanjassa Cavaa varten kotimaiset macabeo, parellada ja xarel-lo. Myös chardonnayta ja pinot noiria saa käyttää.

38350 Cava Brut Reserva Albet i Noya 15,94 €/pullo (alv. 0 %)

clip_image006

 

Mitäs Italia tekee?

Sanotaan, että Ranskan pohjoisimmalla ja viileimmällä viinintuotantoalueella tuotettua shampanjaa on alueen ilmaston ja kalkkikivisen maaperän yhdistelmän vuoksi mahdoton kopioida. Siellä tuotetaan hapokkaita, intensiivisen hedelmäisiä, mineraalisia ja vivahteikkaita kuohuviinejä.
Sitten tulee shampanja-sokkotastingissa lasiin kuohuvaa, josta kaikki asiantuntijat ovat samaa mieltä: tämä on fantastista shampanjaa!
Hahaa… olimme tehneet pienen jujun ja lasissa on italialaista Franciacorta.
Franciacorta on Lombardein viininviljelyalueelta suhtellisen pieni ala, jossa olosuhteet muistuttavat hämäävästi Ranskan eleganteimpaa viininviljelyaluetta Alppien viileän ilmaston ja kalkkiperäisen maaperän johdosta. Kun Champagner-tyylillä valmistettiin Spumantea, niin Lombardei oli yhtäkkiä kuohuviini-buumissa mukana!

Tässä tämä (huuu – katso hintaa!!!) :

25250 Franciacorta brut DOCG Clarabella 18,65 € / pullo (alv. 0 %)

clip_image008


Franciacorta on Italian kuohuviinien kuningas!

Silkkisiä nyansseja, joissa on hentoja heinän ja sokeroitujen hedelmien aromeja. Suutuntuma on voimakkaasti mineraalinen, siitä löytyy myös vihreää omenaa

ja sitrushedelmiä. 18 kuukautinen pullokypsytys takaa pitkän ja vaikuttavan helmeilyn. Jälkimaku on raikas ja mieleenpainuva.

Tuottaja: Clarabella – IseoValmistusalue: FranciacortaRypälelajike: Chardonnay, Pinot Noir

Tarjoilulämpötila: 8–12 ° C

Varastointiaika: nyt + 1–2 vuotta

Viinilajike: kuohuviini

Valmistusmaa: Italia

Laatu: laatuviini

Maku: kuiva

Sopii hyvin: aperitiiviksi, istuu myös

ruokapöytään äyriästen ja

kevyiden ruokien painikkeeksi.
Upea lahja-artikkeli!

Tilalla työllistetään psykologisesti vaikeassa asemassa olevia ihmisiä.
Viinipalstalla puhtaassa luonnossa työskentely edistää heidän parantumisprosessiaan.

Entäs muu maailma?

Jännittävää tarjota asiakkaille Etelä-Afrikkalaista kuohuviiniä!

Mitä tekee muu maailma?

On jännittävää tarjota vieraille korkealaatuista kuohuviiniä Etelä-Afrikasta!

clip_image010

65143 Stellar Extra Dry 12,43 € / pullo (alv. 0 %)

Huippu hinta, maultaan raikas ja hedelmäinen – kerta kaikkiaan huippu!!!

Tästä linkistä löydät kaikki meidän maahantuomamme luomukuoharit:

http://shop2.ezentrum.de/3799414/gDRP2m6zohLihTb67vGbzkWDf3NAI2/4DCGI/ezshop?sTICKCOUNT=59765861&action=SucheSU&OberSuchbegriffID=1923&Suchbegriffelist=5075&ButtonName=type&WorldNr=01

Makeudesta puhuttiin jo ohimennen. Tässä sen asteet:

  • Täysin kuiva (Extra Brut, Brut Nature tai Ultra Brut) 0–6 (sokeripitoisuus g/l)
  • Erittäin kuiva (Brut) 0–15 sokeripitoisuus g/l
  • Kuiva (Extra Sec tai extra dry) 12–20 sokeripitoisuus g/l
  • Kuivahko (Sec tai dry) 17–35 sokeripitoisuus g/l
  • Puolikuiva (Demi Sec) 35–50 sokeripitoisuus g/l
  • Makea (Doux) yli 50 sokeripitoisuus g/l
  • Erittäin makea (Extra doux tai Ultra doux) yli 100 sokeripitoisuus g/l

Do not’teja kuohuviini-matkasi varrelle:

 

– älä hölskyttele pulloa.

– pidä pulloa avatessa aina pois päin ihmisistä ja itsestäsi. Korkki jos poksahtaa silmään, niin on ilot vähissä.

– jäähdytä kuohuviini ihanan viileäksi. Huoneen lämpöinen shampanja tuskin pääsee ihan oikeasti oikeuksiinsa…

– älä tarjoa kirpakan happamien, siirapin makeiden tai hurjan ärhäkkien ruokien kanssa.

– kaada kuohuviini lasiin hitaasti, lasia kallellaan pitäen. Kaada maksimissaan 0,1 litraa.

Kerran mieheni valmentamalle jalkapallojoukkuelle Tsekinmaassa tarjottiin juhlan kunniaksi juotavaa kaataen se korkeaan kuohuviini-pyramiidiin! Aika huikean näköinen juttu, paljon valui herkullista kuohuvaa pöytäliinalle….tämä on aivan varmasti nopein tapa päästää kaikki kuplat karkuun.
Mutta kyllä se näytti todella juhlallisesta ja ennen kaikkea ylelliseltä! LUXUS PUR!
clip_image012

Lisäinfoa: info@its-langefeld.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

three × five =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:20 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s