Kurnan kylä (Kournas)

 

Kreetan Maku

Kreetan Maku-kuva Kurnan kylästä läntisellä Kreetalla

Nimi tarkoittaa allasta, astiaa, maljaa, kulhoa.  Järvi on sellainen.  järven ympärillä sijaitsee kahdeksan pientä kylää, joista Kurna on pääkylä.  Muut sijaitsevat sen ympärillä matalilla kukkuloilla ja niiden kollektiivinen nimi on ollut Kurnopatímata  ( Dimitrulianá, Múri, Balarína, Drámia, Kastellos, Fláki ja Patima). Niiden yläpuolella ei enää ole muita kyliä eivätkä  nämäkään korkealla sijaitse, vain noin 200 metrin korkeudessa meren pinnasta . Lumirajan saattaa talvisin nähdä ulottuvan melko alas kylien takana.  Täältä saa alkunsa kaksi pientä jokea, Delfinas ja Kavros, jotka laskevat mereen kahdeksan kilometrin rantatasangon poikki.

Nykyinen Kurnas  jää turistivirroista sivuun, sillä Haniasta saapuva kapeaan laaksoon ahtautunut päätie kaartaa  Jorjúpolin (Georgioupolis) jälkeen rantaa pitkin kohden Rethymnonia.  Kurnanjärvelle matkailijat löytävät kyllä, mutta  palaavat sen jälkeen takaisin päätielle.  Harva lähtee tästä sisämaahan.  Järveltä on kylään kolmisen kilometriä nousua ja se on taiteltu muutamalle mutkalle.  Ne, jotka ovat tämän  kauniin alueen asuinpaikakseen valinneet, eivät  yleensä hiisku siitä kenellekään.  Pitävät sen omana salaisuutenaan.  Kylien ja kukkuloiden alueella riittää mukavaa loivaa kävelymaastoa.

Turkkilaisaikaan kurnalaisten syyksi lasketan se, että he jättivät Jorjúpolin kapeikon  vartioimatta niin että Serif Pashan 15 000 miehen joukot pääsivät luikahtamaan Apokoronasiin hävittäen ja tuhoten.  Vuonna 1867 Patimassa ottivat yhteen kreetalaiset ja Omar pashan turkkilaiset joukot. Omar sai selkäänsä ja häntä ja joukkoja  ajettiin  takaa aina Alikamposiin saakka.

Kylässä on muutama hyvä taverna ja jokunen muu palvelupiste.

 


Näytä Vamos suuremmalla kartalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

19 − five =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:19 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s