Lakki ja vuoriston juustojuhla

1-IMG_0819
Kylän tavernassa vinkkasivat, että illalla kannattaisi ajaa Lakkiin (kreikaksi Lakkoi), siellä olisi juustofestivaali. Lakki sijaitsee hyvän matkan päässä, Valkoisille vuorille Omaloksen ylätasangolle nousevan tien varrella. Se on viimeinen kylä rinteillä, ylin ennen puurajaa. Siellä on talvisin lunta. Monet sen asukkaista ovat paimenia, joilla on lampaita ja vuohia vuorilla ja ylätasangoilla.
Juhla Lakkissa oli kiinnostava. Täytyihän tällaisesta harvinaisesta tilaisuudesta ottaa vaarin. Pimeys oli laskeutumassa kun vasta pääsimme matkaan, mutta löysimme vaivatta perille. Tien varteen parkkeerattujen autojen määrä antoi aavistaa, että paikalla on paljon enemmän väkeä kuin olin ajatellut. Sisäänpääsyä jonottaessamme kyselin lipunmyyjien ennustetta asiakasmäärästä: noin tuhat vierasta, he sanoivat.
Koulun piha oli täynnä pöytiä ja tuoleja. Me saimme paikat pitkästä pöydästä muutaman vanhan herrasmiehen vierestä. He intoutuivat heti kyselemään, mistä me olimme. -´Suomesta, mutta nyt tulemme Vamosista´. – ´Aa, siellä on se hyvä taverna, mikäs sen nimi nyt olikaan…?´ – `Sterna?´, ehdotin. –`Juuri niin, Sterna. Minä tykkään hyvästä ruoasta, sen perään lähden usein kaverien kanssa ajelemaan. Voisin luetella sinulle heti kymmenen Hanian alueen parasta paikkaa`, kertoi vieressäni istuva Spirokseksi itsensä esitellyt pappa. – `Muutin takaisin Kreetalle 20 vuotta sitten Ameriikasta`, hän sanoi, `silloin kun jäin eläkkeelle. Asun Daratson mäellä, minulla on siellä talo ja yksi sen kerroksista on musiikkistudiona. Siellä kuuntelen klassista. Tykkäätkö sinä? Ja on minulla viisi kissaakin, nekin kuuntelevat sitä ja sitten minulla on nuori, vielä töissä oleva naisystävä, häneen tutustuin oopperassa Wienissä, tulee taas ensi kuussa tänne,` selitti tämä hengästyttävää vauhtia puhuva pappa. – Jos otan muistiinpanovälineet esiin, sanon papalle, voisin vaikka kirjata ylös nuo kymmenen hyvää.

1-IMG_0813
– `No, se Sterna tietenkin, aloitamme siitä,´ sanoi pappa. -`Sitten Leventojannis Therissossa, ensimmäinen vasemmalla kun kylään tulee. Ja Karanoun kylän tavernoista, se, jonne johtaa portaat, taitaa olla se keskimmäinen.´ Minulle Karanoun taverna on tuntematon, mutta muut tunnen. – `Tamam Haniassa ja sitten Mantás Soudassa. Se on auki ympäri vuoden, siellä vanhan Soudan alueella kalakauppojen nurkilla. Omaloksessa paras on Kazális, viimeinen oikealla. Maráthin rannalla, tiedäthän sinä Maráthin, sen ensimmäisen keittiö on vähän epätasainen, väliin hyvää ja väliin ei, mutta se seuraava on loistava, aina hyvää. Drakonan paikoista paras on Stelioksen ja Emmin taverna, muutkin ovat hyviä, mutta tuo Stelios osaa antaa ruoalle lisäarvoa sillä, että kaikki on luomua´. Aloimme jo nauraa, sillä molemmat tunsimme samat paikat. Selinon alueen paras on Vasilikon taverna…. mikähän se kylän nimi oikein oli…-Tarkoitako Vasiliki Marketakin tavernaa Temeniassa? -Juuri sitä… ja mikähän sen miehen nimi oli, Prokopis? – `Ja sitten Hanian satamassa se Mihális`, sanoi pappa. –` Se kalataverna´, kysyin, ` siinä vasemmalla sadan metrin päässä kun tullaan satamaan´, jatkoin ja piirsin karttaa. – `Juuri se, se on hyvä paikka. Ja sitten on Ano Staloksen Leventis´, jatkoi mies. – ´Siitä olen kuullut, se on aika monen suomalaisenkin mielestä yksi parhaista´, kerroin. ´Sitten Vrissesin jokivarsi ja Argirúpolin Mylos´, ehdotin ja Kipos tis Arkudainas aivan Epsikopin laidalla. -´Aivan, ja Haniassa vielä se Kouzina EPE.´ – ´Ai se pieni siinä parkkipaikan ja apteekin välissä, Pyhän Nikolaoksen aukion laidalla, sekö?´ Kerroin kuulleeni hyvästä tavernasta Kastellin lähellä, sattuu olemaan tien varressa kun tullaan Baloksesta. -´Juu´, hymyili leveästi papan vieressä istunut mies, ´siinä Kalivianin kylässä. Siinä on kaksi, on vanha ja on uusi. Molemmat hyviä, mutta uusi on kuulemma hienoisesti parempi´.

1-IMG_0808
Näin suuren yhteisymmärryksen merkiksi kolistelimme rakilaseja ja maistelimme mezeitä, joita pöytiin oli kannettu. Koulun nurkalle oli kokoontunut kuoroksi joukko mustapaitaisia ja –partasia miehiä, joilla oli käyrät paimensauvat. He aloittivat vanhan homeerisen rizírika-laulun ja kulkivat muodostelmassa koko juhla-alueen läpi. Olen ihmetellyt itsekseni miten miehiltä täällä vuoristossa sujuu niin hyvin pukeutuminen perinteiseen miesten univormuun mustaan paitaa, saapashousuihin ja nahkasaappaisiin. Juhlan kunniaksi  kietaistaan ohimoille vielä sariki-huivi, mutta tavallisena sunnuntaina sitä ei pidetä. Naiset eivät noudata samaa tapaa ellei nyt sitten nuorten naisten tapaa pukeutua paljastaviin etu-ja selkäpuoliin voida katsoa olevan suoraa perua minolaisuudesta. Silloin seinämaalausten mukaan kuljettiin rinnat paljaina…

Pihan yhteen nurkkaan oli pystytetty perinteinen vuoriston juustomaja, jossa tehtiin gravieraa. – Aikanaan tässä kylässä lähes jokaisella perheellä oli jonkin verran lampaita ja vuohia ja kaikki tekivät silloin itse juustonsa. Nyt meitä karjanhoitajaperheitä on enää noin kolmekymmentä, elikoita yhteensä noin 5000. Useat meistä tekevät edelleenkin omat juustonsa, näin siitä maidosta saadaan parempi hinta, kertoi Jorgos, yksi paimenista, joka hämmensi juustomassaa.
– Juustolan takana joukko kyläläisiä huolehti tarjottavista. Seinän vierustoilla oli useita tulipesiä, joiden päällä padoissa ruoat kypsyivät. Saimme eteemme vuohta ja lammasta ja pilahvia sekä kanaa. Viiniä oli riittämiin, kuu paistoi vuorten yllä ja liira soi. Jamas!

1-IMG_0846

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

12 − 7 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 19, 2017, 12:16 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s