Lampaankaré

Kreetan Maku-kuva/ lammaskaré

Lampaankaré pääsiäisen pöytään

 

Lampaan karé granaattiomenoiden kera

Ei Kreetalla ole tapana lampaasta kruunuja  tai karéta tehdä. Siellä kyljykset hakataan proosallisesti irti toinen toisistaan ja grillataan tai paistetaan. Sitruunalla ja öljyssä voidellaan. Se on lomailijallekin tuttu ´paidákia´.  Liian tavallinen, se on melkein arkiruokaa. Kun kokonainen lammas ei pieneen keittiööni mahdu, niin mitäpä jos kuitenkin päätyisin nyt pääsiäisen kunniaksi tekemään karén.

Selailin sylissäni Maarit Cederbegin viimeisintä keittokirjaa Eräkeittiön parhaat. Ihailin kuvaa, jossa hirvenkyljistä koottu karé kaartuu kauniisti peittonaan karpaloita. Tuossahan se on, noin voi tehdä lampaallekin! Mutta ei karpaloita, vaan jotain joka sopii sekä kreetalaiseen että suomalaiseen tarjontaan. Appelsiini voisi olla hyvä, mutta appelsiinilammasta tehtiin viime vuonna. Olisikohan kaupoissa vielä tarjolla granaattiomenoita? Keväisinhän mekin ennenkin syötiin ne viimeiset jouluksi kypsyneet. Porkkana ja lanttu ovat molemmat kauniin oranssisia lampaan vierellä, vihreät ruuskaalit niiden kylkeen.

Niin sa alkunsa tämän pääsiäisen juhlaruoka. Maaritin ohjeiden mukaan sulatin lampaankareen huoneenlämmössä. Laitoin uuniastiaan pilkottuja lanttuja ja porkkanoita suolan ja oliiviöljyn kera tulemaan. saisivat hautua  siellä ennenkuin lammas sinne menisi. Kiehautin ruusukaalit. Graanaattiomenat piti halkaista varovasti. Teen niin, että koverran terävällä veitsellä päät irti ja viillän kuoreen ohuen, noin puolen sentin viillon yltympäri. Sitten kierrän puolikkaat irti varovasti. Siemenet sisällä olivat hienon tummanpunaisia, juuri sellaisia niiden kuuluukin tähän vuodenaikaan olla. Puhdistin puolikkaan. Pippuripurkki oli  juuttunut kiinni ja sitä avatessani puolet sisällöstä pyöri lattialle.  Hm. Murskasin jäljelle jääneet ja hain harjan. Tulihan lattiakin siivottua. Timjamia silputessani keittiön täytti ihana aromi ja taas kaipailin Kreetan vuorille, jonne pääsen jo pian… Pienet kuoritut ja halkaistut sipulit saivat päälleen tilkan oliiviöljyä, ripauksen suolaa ja lorauksen hunajaa. Sidoin ne folioon ja työnsin uuniin.

Kun uuni oli kuumennut 250 C- asteeseen, oli aika laittaakyljysrivit paahtumaan sellaisenaan viideksi minuutiksi.  Sitten laskin lämmön 150 asteeseen, otin lihan ulos  ja tarkistin juurekset. Hiukan vielä.

Kaadoin laakealle vadille pippurit, öljyn, mehun ja suolan ja painelin siihen kyljysrivit makaamaan. Nostin ne nojaamaan toisiaan vasten uunivadille ja pujottelin luiden päät kauniisti limittäin. Pinnalle vielä timjamit ja granaattiomenan siemenet. Paistomittari sellaiseen kohtaan ettei ottanut luihin kiinni ja takaisin uuniin.  Kun sisälämpötila oli 55 asetta, otin vadin ulos ja kääräisin lihat isoon foliopalaan. Vielä kymmenen minuuttia. Odottelu takaa sen etteivät lihamehut valahda leikkuualustalle.

Sipulinyytti tuoksui hyvälle ja nostelin puolikkaan lautaselle kyljysten viereen. Pehmeää ja hyvää. Samalla hetkellä aurinko alkoi paistaa vaikka lumihiutaleet tanssivat. Mmm…

Tarvitset neljälle

–  kilon verran kareeta

– 1 granaattiomena

– 0,2 dl oliiviöljyä

-1 dl granaattiomenamehua

– suolaa

– rouhittua pippuria

– hiukan hunajaa

-timjamia

 

Sipulinyyttiin

– 4 halkaistua sipulia

– pari lusikallista hunajaa

-4 lusikallista oliiviöljyä

-suolaa

 

Uunivihanneksiin

-4 porkkanaa, leikataan paksuiksi tangoiksi

-2 lanttua, leikataan paksuiksi tangoiksi

-suolaa

– 2 rkl oliiviöljyä

– vettä tai kasvislientä

 

 

 

Kreetan Maku-kuva/ lammaskaré

Lampaankaré on hyvä juhalaruoka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

twenty − 16 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:19 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s