Länsirannikon Sfinari ja Falassarna

 

Kreetan Maku-kuva

Tämä muulipappa halusi viisi euroa kuvasta. Emme antaneet. Kerroimme asian naapurissa, joka heilautti kättään ja sanoi, että vitsi se vain oli..

 

Kastelli Kissamoksesta länsirannikolle Sfinariin ja Falassarnaan

Tästä karttalinkistä näet ajoreittimme

https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=z-OMVkOW37BA.ky4yZKWU24fU

Kesäsunnuntaisin on hyvä suunnata rannoille, mieluiten sellaisille, joissa ei vähään aikaan ole käynyt. Valitsimme Sfinarin länsirannikolta. Kylä on pieni, mutta rantaa on ja rannalla kalatavernoita. Ranta on votsalaa, pientä pyörivää kiveä, täällä tummaa ja siis helteellä kuumaa. Onneksi meillä oli rantasandaalit, joten vederajaan pääsi helposti. Sandaalit siihen ja sitten veteen. Kahlaaminen ei tuottanut vaikeuksia ja jo parin metrin päässä rannasta saattoi heittäytyä uimasilleen. Vaimeat mainingit keinuttivat meitä ja suolainen vesi kannatteli hyvin. Rantaa en kuitenkaan suosittelisi pienille lapsille vaikka paikallisen uimakoulun näimmekin rannalla.

Nälkäisinä kömmimme tamariskien alle varjoon ja pöytään. Hellejuomana retsina on ehdoton, varsinkin jos sekoittaa siihen mineraalivettä tai spriteä. Huomaa heti piristyvänsä. Tilasimme mm. täytettyjä kesäkurpitsankukkia sekä kukuvaijaa. Sen ohrakorppu oli mielestäni ertyisen hyvin paahdettu rapeaksi ja herkulliseksi. Kevyt lounas helteellä riitti meille varsinkin kun suunnittelimme pulikoivamme vielä hyvän aikaa Falassarnassa.

 

 

 

 

 

Platanoksen kylästä haarautuu tie rannan suuntaan ja pian jo näimme kasvihuoneita pullistelevan tasangon allamme. Hiekkarantoja on pitkällä pätkällä kiitettävästi, mutta myös kiinnostavaa tutkimista, jos arkeologia kiinnostaa. Falassarnahan oli roomalaisaikaan komea satama, jolle kävi hullusti. Maanjäristyksessä noin 2000 v. sitten koko Kreetan saari keikahti niin, että länsipää nousi noin 6-7 metriä ja itäpää vastaavasti laski. Siinä jäi hieno satama kuiville. Käy ihmeessä katsomassa, mutta odota että päivän paahde hieman laskee.  Rannalla kulkiessasi saatat rantakallioissa vieläkin nähdä tuon ikivanhan rantaviivan.

Me valitsimme rannan, joka on lähinnä vanhaa satamaa, mutta emme kuitenkaan menneet ihan nudistipuolelle asti vaan pysyttelimme hiekkarannalla. Tämä ranta sopii lapsille aivan hyvin elleivät sitten alas kalliolta laskeutuvat portaat tuota hankaluuksia. (Noin 20 jyrkkää porrasta ja kaide). Viereisen hotellialueen pihan kautta pääsee samalle rannalle ilman portaita. Hiekkaa riittää ja myös jonkin verran kivirantaa, jossa pienissä lammikoissa riittä tilaa uittaa laivoja ja katsella vaikka pienten rapujen elämää.  Ranta syvenee hitaasti, joten kahlata saa jonkin matkaa ennenkuin on uimasyvyydessä. Vesi on kirkasta ja pohjaan näkee.

Ylempänä rannalla autojen parkkipaikan tuntumassa on myös Iliovasilevma-baari, siis auringonlaskubaari. Aika ei meillä riittänyt auringon laskemisen odotteluun, mutta nautimme toki viileät juomat.

Paluumatkalla kiepautimme vielä Kissamoksen sataman kautta katsomassa aikataulut Balokseen sekä Peloponnesokselle Antikithiran ja Kithiran kautta. Molemmat pikkusaaret houkuttelevat visiitille.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

16 − two =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 19, 2017, 12:22 am
Puolipilvistä
Puolipilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 80%
Tuuli: 5 m/s L
Puuskissa: 12 m/s
Aurinko nousee: 7:28 am
Aurinko laskee: 5:14 pm
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 21, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 5 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s