Lisää oman puun öljystä

Lahjakortti

 

Välimeren maisemaan kuuluvat olennaisena osana ikivanhat oliivipuut, jopa tuhansia vuosia vanhat! Ne ovat luonnon meillä säästämiä kulttuurimuistomerkkejä, kulttuurihan tarkoittaa viljelyä, hoitamista, hoivaamista. Kun vielä monet tarhat ovat edelleenkin luonnontilassa, niitä ei ole koskaan  muokattu konein, niitä ei ole keinolannoitettu,  rikkaruohoja ei ole hävitetty myrkyin, puita ei ole ruiskutettu, puita ei edes ole kasteltu, on kyseessä jo harvinainen ekologinen ympäristö, jonka kasvimaailmakin on aivan erilainen kuin kyntömailla. Luonnontilaiset, kaukana asutuksista sijaitsevat tarhat ovat myös eläinten yhä harvinaisemmiksi käyviä turvapaikkoja. Tällaista tarhaa viljelijät arvostavat. Se,  jolla sellainen on, ottaa se tarhan tuotosta oman perheensä käyttöön öljyn.  Kuitenkin on hyvä muistaa, että missään Kreetalle oliivit eivät ole tehoviljeltyjä, maan pinnanmuodot estävät! Korjuukin tapahtuu käsin, tosin käsin liikuteltavien  haravien avulla, mutta ei koneellisesti, kuten muutamissa alavampien  maiden tarhoissa.

Maksamastasi summasta menee ensin veroa 24 %. Oliivipuusta viljelijä  saa 20-25 € tarhansa hoitoon. Näin hän saa puustaan tuplasti paremman tuoton ja kimmokkeen hoitaa tarhaansa  hyvin. Olemme valinneet hyvin erilaisia tarhoja ja viljelijöitä saaren eri puolilta. Kaikkia kuitenkin yhdistää sama halu hoitaa hyvin tarhojaan ja tuottaa erinomaista öljyä.

Oliiviöljyä tulee puun koosta ja iästä riippuen keskimäärin 10-12 kiloa. Koroneiki-lajikeen puista tulee joka toinen vuosi hyvä, joka toinen kerta hiukan huonompi sato. Korkealla kasvavasta tsunati-lajikkeesta saadaan sato vain noin joka neljäs vuosi. Öljypuun kummi saa sadosta riippumatta 3 litraa oliiviöljyä suoraan viljelijältä. Yhden puun sato on liian pieni määrä erikseen valmistettavaksi, niinpä viljelijä korjaa sadon tarha kerrallaan.  Vuodenvaihteen molemmin puolin kerätyistä marjoista saatu öljy on noudettavissa aina alkavan vuoden marraskuun  loppuun mennessä, jolloin uusi satokausi alkaa. Tätä öljyä ei ole suodatettu niinkuin standardisoiduille öljyille tehdään.

Kun oliivipuita tarpeen vaatiessa karsitaan ja leikataan, saadaan sekä polttopuuta että vihdaksia eläinten ravinnoksi. Polttopuut palavat talvella iloisesti kamiinassa, zomba,  joka  lämmittää asunnon. Kamiinalla voidaan valmistaa myös ruokaa.

Oliiviöljyerottamon tuotantoketjun loppupäästä saadaan kiinteää massaa, joka puristetaan polttoaineeksi ja lannoitteeksi.  Sakkainen, tankin pohjalle saostuva öljy menee teollisuuden käyttöön.

http://www.kreetanmaku.fi/oliivioljy/

http://www.kreetanmaku.fi/category/tarha/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eighteen + 4 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
tammikuu 16, 2018, 9:30 pm
Sadetta
Sadetta
12°C
Tuntuma: 7°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 93%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:32 am
Aurinko laskee: 5:35 pm
Ennuste tammikuu 17, 2018
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
17°C
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 9 m/s
Ennuste tammikuu 18, 2018
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 8 m/s LPL
Puuskissa: 12 m/s