Luovuuden herättelyä Kreetalla

1-2. viininkorjuu 2015 151

 Vamoksen luovuusviikko lokakuussa 2017

 8.-15.10.2017

 ”Jokainen tälle saarelle (Kreetalle) jalallaan astuva tuntee salaperäisen voiman. Se on lämmin ja hyväntahtoinen, virtaa läpi suonien ja tekee sielusta suuremman.” (kreetalaiskirjailija Niko Kazantzakis romaanissaan Tilinteko El Crecolle)

Taideviikot toteutetaan yhdessä Hämeen kesäyliopiston kanssa.

Kuvaus: Syyslomaviikolla herättelemme luovuutta monin tavoin. Jo itse ympäristö, Vamosin kylä ja sen vieraanvarainen ilmapiiri, kauniit entisöidyt rakennukset ja upeat maisemat Kreetan Toscanaksi kutsutulla Apokoronasin alueella luovat upeat kehykset viikollemme. Selkämme takana kohoavat alati väriään vaihtavat Valkoiset vuoret kuin korkea seinä, edessä rannaton Kreetanmeri ja kumpuilevat kukkulat oliivi-ja viinitarhoineen. Asut kylän keskellä pienissä entistetyissä taloissa kapeiden kujien varrella tai suuressa puutarhassa. Kylän elämä ja sen ilmiöt tulevat tutuiksi kun päivittäin kuljet asuntosi ja kurssipaikkamme väliä, saat myös sopivasti liikuntaa.

Opettelemme valmistamaan mustasavukeramiikkaa, pieniä kotiin tuomisiksi sopivia esineitä tai koruja, valmistamme paperia kasvikuiduista, vuolemme ruokokynän, teemme mustetta mm. saksanpähkinöistä, kirjoitamme runon ja riipustamme sen omatekoiselle paperille! Tekemisen sivussa kreetalainen kyläympäristö kasveineen, puutarhoineen, eläimineen, ihmisineen ja tarinoineen alkaa avautua.  Palaat kotiin ideavarasto ja matkalaukku pullollaan….

Viikko luovuutta ammentaen Kreetan rikkaasta luonnosta, mytologiasta ja kreetalaisesta kulttuurista. Luovasti vanhan ja uuden kohtaamista, menneen ja nykypäivän todellisuuden yhdistämistä taiteellisen toiminnan avulla. Kurssit dokumentoidaan valokuvaamalla ja videoimalla

 1-IMG_4833

Aika: Kurssi A 8.-15.10.2017 (40 t) ja kurssi B 15.–22.10.2017 (40 t).

Paikka: Vamoksen perinnekylä Kreetalla (Fabrika Farm ja lisäksi lähiseudun kylät). Kurssitiloissa on vapaa netti, samoin useimmissa kylän tavernoissa ja kahviloissa.

Kohderyhmä: Avoin kaikille, itsensä kehittämisestä ja luovuuden vahvistamisesta kiinnostuneille.  Kurssi soveltuu ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi erityisesti opettajille.

Tavoitteet: Herätellä luovuus kokonaisvaltaisen taiteellisen toiminnan avulla. Toiminta muodostaa viikon aikana eheän ja luontevan kokonaisuuden, jossa kreetalaisen kulttuurin historia ja nykypäivä kohtaavat. Tavoitteena oman työskentelyn kytkeminen yhteisölliseen työskentelyyn, joka vahvistaa ongelmanratkaisukykyä ja uudistaa ajattelua. Luovuuden vahvistaminen erilaisilla kokeiluilla, uusien ja omaperäisien ilmaisutapojen etsiminen sekä toiminnan reflektointi.

Sisältö: Toiminta muodostaa viikon aikana vahvan ja eheän kokonaisuuden, jossa yhdistyy oma taiteellinen ilmaisu, yhteisöllinen toiminta ja kreetalaisten taiteilijoiden tuoma vahva lataus. Lisäksi ohjelmaan kuuluu retkiä, jotka tukevat ideointia. Sisältönä taiteelliselle työskentelylle mm. keramiikan primitiivipoltto, piirroshiilten valmistus, musteen keittäminen, paperin valmistus kasvikuiduista ja huovutus. Kaikessa työskentelyssä käytetään Kreetan luonnon materiaaleja; kasvit, savi, pähkinät, viinirangat, villa jne. Työskentelyn pohjana kreetalainen kulttuuri, mytologia ja nykypäivä.

 Vamosin hiljaisilla kujilla

Päiväohjelma: Työskentelyä su-la klo 9.00–19.00.

Avainsanat: Luovuus, mytologia, luonto, taide, kädentaidot, tarinat.

Opettajat: Luovien toimintojen AMK-sosionomi, taiteen perusopettaja ja keraamikko Päivi Peltola ja VTM, tietokirjailija, matkailuyrittäjä Merja Tuominen-Gialitaki. Lisäksi kreetalaisia paikallisia taiteilijoita. Hämeen kesäyliopisto toteuttaa koulutuksen yhteistyössä Kreetan Maun kanssa.

 Hinnat: 1) Kurssimaksu 450 € (huom. osallistumismaksu 250 €, jos ei osallistu kurssille), joka sisältää opetuksen lisäksi kuljetukset (transferit kentältä ja kentälle, yksi kokonaisen päivän kestävä bussiretki, yksi lyhyt Gavalohorin iltaretki sekä tarvittavat kuljetukset tavarankeruuretkille, kuten noutamaan viinitarhalta oksia hiilen polttoon sekä kuljetus hiekkarannalle) ja seuraavat ateriat: tulopäivän lounas sekä illallinen, Eleuthernan retken aikana nautittava lounas, läksiäisillallinen.  Näihin sisältyy ruokajuomana vesi, mutta muut juomat omakustanteisia. Muut ateriat sekä kahvit omakustanteisia. Lounaat á 10 e/hlö. Otamme huomioon laktoosittoman ja gluteenittoman ruokavalion ja muuta sopimuksesta, jos olet ruokavaliolla tai allerginen, kerro, pyrimme ottamaan tarpeet huomioon. Sisäänpääsy museoihin ei sisälly hintaan (museoissa voi olla erikoistarjouksia, ilmaisia päiviä, erikoisalennuksia lapsille/sotilaille/opiskelijoille/eläkeläisille jne).

2) Matka: Lennon hinta alk. n. 200 €. Hinnat vaihtelevat päivittäin. Ohjelman mukaiset Norwegian Airin lennot alustavasti: Norwegian 702 su 8. tai 15.10.2017 klo 6:05 Helsinki – klo 10:00 Hania ja paluu Norwegian 703 su 15. tai 22.10.2107 klo 10:45 – klo 14:35 Helsinki. Lentoja Kreetalle Haniaan voi varata jo hyvissä ajoin netistä ks. esim.www.ebookers.fi

3) Majoitus: Majoitumme Vamosin hyvätasoisissa ja kauniisti varustetuissa vierastaloissa kylän alueella. Valitsemme saatavilla olevista parhaiten meille sopivia. Perusmajoitusmuotona ovat huoneistot 1-4 hengelle. Huoneistoissa on 1-2 hengen makuuhuoneet sekä 1-2 kylppäriä suihkuineen. Niiden suurin etäisyys kurssitiloista on noin kilometri. Osassa on toimiva netti, osassa jotenkuten toimiva. Osa huoneistoista on uusia, osa on kunnostettu vanhoihin kiinteistöihin, osa on isäntäperheiden kodin yhteydessä, jolloin piha-alueella voi olla koiria, kissoja, kanoja, ankkoja…!

Hinnat majoitusvaihtoehdota riippuen (viikko 160€, 250€, 275€, 280€ ja 345€). Lisätietoja majoitusmahdollisuuksista ja -hinnoista: Merja Tuominen-Gialitaki, majoitusvaraukset sposti merja@kreetanmaku.fi, puh. 050 3888 381. Matkavakuutukset eivät sisälly hintaan. Kesäyliopisto toimittaa kurssin vahvistuskirjeen sähköpostitse 15.8.2017 jälkeen ja vielä kutsukirjeen osanottajille ohjelmineen sekä muine ohjeineen sähköpostitse syyskuun lopussa. Laskun lähetämme osallistujan ilmoittamaan laskutusosoitteeseen.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: 15.8. mennessä Hämeen kesäyliopistolle, www.hameenkesayliopisto.fi, puh.050 5502170 ja Jari Tiainen, puh. 0500 711 074, jari.tiainen@hame.fi

Peruutusehdot: Kurssille ilmoittautumisen 15.8.2017 jälkeen ilman hyväksyttävää syytä (esim. sairastuminen) tehdyistä peruutuksista veloittamme peruutusmaksuna 50 % koulutuksen hinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta ollenkaan tai koulutus keskeytetään, perimme koko osallistumismaksun. Peruutukset tehdään aina kirjallisesti Hämeen kesäyliopiston toimistoon, kesayliopisto@hame.fi. Lentojen peruutuksissa sovelletaan ao. lentoyhtiön ehtoja.

1-IMG_3331

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

three + 5 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:13 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s