Lychnostatis

 

Tällaisia lattioita on Kreetalla paljon

Tällaisia lattioita on Kreetalla paljon

edelläkävijä kreetalaisten museoiden sarjassa. 

Aivan vilkkaimmasta turistirysästä ei luulisi löytävänsä tällaista helmeä. Meren ja päätien väliin kapealle rantakaistaleelle on vuosikymmenien saatossa rakentunut hieno ulkoilmamuseo. Rauhallinen keidas kaiken hälinän keskellä, paikka jossa voi käydä tutustumassa Kreetaan omaan tahtiinsa, levätä penkeillä, antaa katseen kiertää kivi-ja puutöissä, miettiä ihmisen jättämää jälkeä. Aistit rauhoittuvat ja ulkomaailmaan palaa takaisin  kuin nokoset ottaneena. Käväsinkö unessa vai menneisyydessä vai molemmissa?

Kävin paikalla elokuun helteisenä aamuna seurassani nelivuotias, jonka nautti paikasta ja tutki innostuneena polkuja ja nurkkia ja ruukkuja ja kasveja, kiipeili kiviaidoilla, piilotui luokkahuoneeseen ja paimenten majaan ja jopa kuunteli museokierrosta syventäviä audiovisuaalisia esittelyjä. Meillä molemmilla oli kivaa.  Löysimme kreetalaisen asunnon, ihmettelimme naisten työasentoja piisin ääressä, haistelimme yrttejä, luimme myllyssä myllärin vaimolleen tämän syntymäpäivien kunniaksi kirjoittamia herkkiä mantinadoja, muistovärssyjä, pyöritimme käsikiviä, ihmettelimme kasvivärjäystä, levähdimme kalastajan majan varjossa, kuuntelimme mehiläisten surinaa mehiläishoitajan majassa. – Missä se hunaja on, kyseli herkkusuu. Tahtoo hunajaa!  Lopuksi lasillinen kanelladaa ja sumadaa, kanelijuomaa ja mantelijuomaa, entisajan limonaadeja.

Juttelimme hetken Lycnostatisin museojohtajan Jannis Marakakisin kanssa.  Museo on yksityinen, se järjestää koululaisille ja muillekin monenmoisia aktiviteetteja, kuten viininpolkemista, ruukun dreijaamista jne. Lychnostatisin kuulumisia voit seurata Facebookista ja museon omilta sivuilta.   Ulkomaalaisiakin  aktiviteetteihin osallistuvia ryhmiä otetaan vastaa, museolla on jopa omia majoitustiloja.

 

Ai niin, Lychnostatis (lausutaan lihnostatis)  tarkoittaa lyhtytelinettä, sellaista jalkaa, johon lyhty voidaan ripustaa. Sellaisena  tiennäyttäjänä tämä museo todella toimii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five × three =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:15 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s