Lyttos

Kreetan Maku-kuva /Lyttos

Lasíthi kohoaa Lyttosin takana

 

Se Lyttos  ja Betlehem!

Aurinko on jo kaarensa korkeimman kohdan käynyt.  Ajat sitten.  Nyt on jo kiire Lyttoksen kukkuloille jos mielimme nähdä maisemat iltapäivän vinossa valossa.  Lyttoksen kylä on sen verran korkealla että viini on huonoa, mutta sittenpä raki ja viinietikka ovatkin parempia kuin muualla!  Vanhoissa kartoissa kylän nimi on vielä Ksidás, nimi Lyttos on kukkuloilla sijainneen vanhan kaupunkivaltion keskuksen nimi.  Ksidás-nimeä (viinietikka/viinietikan tuottaja) hävettiin, vaikka se kertoo mistä täällä on eletty.  Kylässä oli vielä kolmekymmentä vuotta sitten 700 asukasta, nyt alle sata, ukkoja ja mummoja pääasiassa.  Kylään kannattaa kuitenkin tutustua.  Sisällä kylässä ja pienten polkujen päässä on lukuisia kauniita kappeleita, hyvin entisöityjä, joihin avainta kannattaa kysellä kahvilasta.  Kylän kahvilan jätämme kuitenkin väliin, nyt on kiire kukkuloille kylän taakse. Sinne pääsee kun seuraa kylttejä, jotka kirkonnurkalta nousevat ylös kohden Lasíthia ja Askín kylää.  Lyttoksen muinaiskaupunki on jo merkitty ruskein kyltein, mutta ne tulevat niin yllättäen, että hiljennä ajoissa jo merkkirykelmän havaitessasi.  Pyhän Yrjön (Ajios Georgios) kappeliin on sama viitoitus.  Hiekkatie on kapea, mutta pääset aivan kappelien nurkalle vaivatta.  Voit toki jättää kulkupelisi myös noin 50 metriä risteyksen yläpuolella olevaan toiseen avarampaan risteykseen.  Kukkulan laen peittää näin keväisin kukkiva nurmikko, jossa iirikset, sauniot ja neilikat loistavat.  Täällä eivät ole traktorit päässet maata kääntämään, onneksi.  Täällä ei vielä kasva kaiken peittävää keltaista oxalista.  Sen juurissa on pieniä sipulimaisia mukuloita, jotka traktorin myllerryksen seurauksena leviävät koko peltoon ja kulkeutuvat pyörien mukana seuraavallekin pellolle.  Leviämistapa sekin.  Oxalis pes-capriae tukehduttaa muun kasvuston, se on suhteellisen uusi tulokas Välimerellä ja selvästi pyrkii valtalajiksi.

Ensimmäinen kappeli on Pyhän Ristin (Tímios Stavros), sen nimikkojuhla on syyskuun 15., silloin paastotaan eikä panijíriä pidetä.  Katso tarkkaan kappelin ulkoseinää, siinä on elementtejä vielä vanhemmista rakennuksista, näillä kukkuloilla kohonneista.  Rinteessä kappelin alapuolella on paikka, josta käytetään nimitystä ´sairaala´.  Sen ovat antaneet koekaivauksia tehneet arkeologit.

Voit kuljeskella alueella huoletta, laskeutua alas rinteille kun polku löytyy.  Joitakin avokaivantoja on tehty, mutta itse muinainen Lyttos on edelleenkin kaikkine tarinoineen mullan alla.  Rahaa puuttuu. Lyttos ja Galatás kilpailivat samoista resursseista, Galatás voitti.  Sieltä löytyi laskut sekoittanut viides minolainen palatsi.  Kirjalliset lähteet pitävät Lyttosta saaren vanhimpana asuttuna paikkana, siksi myös tarinoiden Rhea-jumalatar piiloutui Lyttosiin paetessaan miehensä Kronoksen vihaa, Kronos kun oli uhannut syödä poikalapsensa, se uhkasi isän valtaa.  Synnyttämisen lähetessä Rhea nousi kevyesti täältä vuorten rinnettä ylös Lasíthiin ja Dikti-vuoren luolaan, jossa poikalapsi sitten syntyi.  Äiti jätti pienokaisensa Melissa-mehiläisen ja Amálthea-vuohen haltuun, vastasyntynyt ravittiin vuohenmaidolla ja hunajalla.  Näin siis sai alkunsa kreetalaisten vieraanvaraisuuden jumala Días, jonka muut kreikkalaiset ja eurooppalaiset tuntevat nimellä Zeus.

Näköalat ovat parhaimmillaan iltapäivän valossa.  Korkeimmilta paikoilta näet Kastellin tasangon taakse aina Idavuorille asti. Pohjoisen suunnalta mereltä saapuu kostea suolainen tuuli, joka suhisee männyissä.  Idässä aivan lähellä ovat Lasíthin kattilatasankoa ympäröivät vuoret.  Juuri ne, joita Rhea-jumalatar kiipesi.

Täältä voi lähteä kapeaa tietä eteenpäin Tihosiin. Tie on rakennettu muinaisen akveduktin harjalle….!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

14 − fourteen =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:07 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s