Maailmankirjat sekaisin

 

Kreetan syklaami

Cyclamen creticum

Täällä Euroopan etelälaidalla vuodenajat menevät eri tavalla kuin pohjoisessa kotimaassa. Kesä on kuivaa aikaa, jonka yli erityisesti ruohovartisten kasvien on sinniteltävä sipulien, siemenien ja maavarsien turvin elleivät sitten lehdet ole nahkeita. Syyssateiden alettua maa virkistyy ja kasvit aloittavat kesälevon jälkeen uuden kasvukauden. Vihreys lisääntyy ja uuden vuoden puolella alkaa varsinainen kukinta, joka on parhaimmillaan maalis-huhtikuussa. Toukokuussa alkavat helteet kulottavat maan ja lepokausi alkaa.
Syksyn ensimmäisiä enteitä ovat hietanarsissit. Niiden valkoiset kukat nousevat elokuussa pelkästä hiekasta sipulin turvin. Samoihin aikoihin ylväs pitkävartinen merisipuli kukkii kivikkoisilla rinteillä. Merisipulia on muinoin pidetty voimakkaana suojelijana pahaa vastaan. Oli tapana ripustaa sipuli roikkumaan talon ovipieleen tai lammastarhan aitaan. Molemmat kukkivat lehdettöminä.
Jo muutaman viikon olen tavannut syklaameja luontoretkilläni. Alkuviikolla löysin ensimmäiset krookukset ja alastomat immet. Täällä ne eivät tunge esiin lumen alta vaan kuivista lehtikasoista. Nyt on siis varhaiskevät? Muutkin sipulikasvit alkavat herätä ja joulun aikaan kukkivat ensimmäiset tasetit. Vuokot ilmestyvät alkuvuodesta , samoin monet orkideat.
Tänä syksynä vettä on tullut juuri sopivaan tahtiin niin, että jo nyt lokakuun alussa maa alkaa viheriöidä. Parin viikon päästä vihreä nurmi peittää ruskean maan. Toisina vuosina vihreys tulee vasta marraskuussa, joskus joulukuussa. Tänä vuonna ollaan siis aikaisessa. Ensin pihasoran läpi nousi hentoja juuri ja juuri havaittavia sirkkalehtiä, viikkoa myöhemmin ne erottuivat jo selvästi ja nyt niitä ei enää voi olla huomaamatta. Oliivilehdoissakin on jo vihreää ruohoa  ja ensimmäiset villivihannekset voisi jo poimia. Tsohaa eli valvattia näkyy jo, lapatho eli suolaheinä on juuri sopivaa ja aivan varhaisimmat väkevät ristikukkaiset ovat jo suurella taimella nuppuineen päivineen. Nämä eivät vielä ole varsinaisia herkkuja, mutta hyviä airueita siitä mitä tuleman pitää.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five − 2 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
marraskuu 24, 2017, 11:01 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s