Makeaa vettä

Merjan Sfakia-kirjoituksesta inspiroituneina lähdimme viettämään vapaapaäivää etelärannikolle ja koska tavoitteenamme oli rentoutua, valitsimme kohteeksi Glika Neran rannan Hora Sfakionissa. Pieni seikkailija meissä nosti kuitenkin päätään, pakkasimme mukaan lenkkarit ja aurinkohatut ja päätimme patikoida rannalle kuulemma ”haastavaa” E4-reittiä pitkin. Jätimme siis auton Hora Sfakionista n. 3 km kohtaan, josta E4-polku alkaa. Tie on tässä kohtaa sen verran leveä, että siihen mahtuu hyvin parkkeeraamaan, ainakin aamupäivällä.

Autot parkkiin.

Autot parkkiin.

 

Kyltti ohjaa oikealle polulle.

Kyltti ohjaa oikealle polulle.

 

Pysähdyimme moneen otteeseen ihailemaan upeita maisemia (ja tasaannuttamaan hengitystä).

Pysähdyimme moneen otteeseen ihailemaan upeita maisemia (ja tasaannuttamaan hengitystä).

Helpommin rannan saavuttaa veneellä Hora Sfakionista tai Loutrosta. Rannalla olevasta tavernasta saamamme aikataulun mukaan Sfakionista lähtee taksivene Glika Neraan klo 10:15. ja paluu on 17:30. Loutrosta lähdetään klo 11:00. ja paluu on 17:00. Veneitä kulkee myös muina aikoina tilauksesta ja tällaisesta privaattikuljetuksesta joutuu tietenkin maksamaan enemmän. Veneen tilaus onnistuu Hora Sfakionin ja Loutron satamista ja Glika Neran tavernasta. Hora Sfakionista rannalle pääsee 4 €:lla suunta ja lipun voi ostaa veneen kipparilta.

Patikointi rannalle kesti puolisen tuntia ja se oli paikoin vaikeakulkuista kivistä polkua. Suurin osa polusta on kuitenkin varsin helppokulkuista kunhan ei liikaa kurkottele alas. Reitti sopii kohtuullisen kunnon, hyvät nilkat ja polvet omaaville seikkailijoille. Lenkkarit ja vettä mukaan!

Patikoijan erottaa pinkistä hatusta!

Patikoijan erottaa pinkistä hatusta!

 

Polulta on vaikea eksyä ja se on myös merkitty.

Polulta on vaikea eksyä ja se on myös merkitty.

Polku paratiisiin on kivinen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itse ranta on jumalainen ja siitä tuli heti ensipulahduksella suosikkini. Se veden väri…kuin suoraan photoshopatusta matkailumainoksesta. Tummaa kimmaltavaa turkoosia satunnaisin vaalein virtauksin, ja pohjaan näkee laittamatta edes päätä veden alle. Vesi on ihanan viileää ja saa varpaat kipristelemään hikisen patikoinnin jälkeen. Siinä pulikoidessa mietin vain, että en halua enää pois täältä! (Täysin makeaa vesi ei kuitenkaan ole, vaikka meriveteen sitä sekoittuukin pulpahduksina pohjasta. Aktiviteettia kaipaaville suosittelen kaivamaan rantahiekkaan kuoppia ja etsimään vettä…sitä makeaa. )

Rannalla on rento tunnelma, eikä ainakaan näin alkukesästä hälinää tai tungosta. Kukaan ei pelaa pallopelejä tai meuhkaa, kaikki haluavat nauttia rauhallisuudesta. E4-polku toi meidät rannan siihen osaan, joka on nudistien suosiossa kun taas toisessa päässä näkyi enemmän uimahousuja ja -pukuja. Kukin tavallaan, täällä ei nipoteta! Varjoon pääsee puiden tai vuokrattavien varjojen alle ja varjossa makoilu onkin suositeltavaa, sillä tällä rannalla tekee mieli viipyä pitkään.

 

ranta

 

Uimisen ja löhöilyn lomassa alkoi huikoa ja silloin suuntasimme lounaalle Mermaid Island-tavernaan. Se näyttää todellakin saarelta ja tuntuu leijuvan meren päällä. Tai no, on siinä reilu metri sementtiä pohjalla, mutta sitä ei huomaa ”sisällä” tavernassa istuessa ja olo on kuin merenneidolla. Rannalle ei tule sähköä eli ruokaa valmistetaan pääosin kaasuhellalla ja grillissä. (Sähköjohtojakin tosin näkyi eli tavernalla lienee oma generaattorinsa sähkön tuotantoon. Ehkä radiota ja valaistusta varten?)

Tavernan koon ja fasiliteetit huomioon ottaen ruokalista oli yllättävän monipuolinen ja houkutteleva, juuri rantapäivään sopiva. Söimme perus-horiatikin eli kreikkalaisen salaatin, yrttisiä jauhelihapihvejä, gopa-nimisiä grillattua kaloja, kasvishöystöä eli briamia ja tietenkin tsatsikia. Tarjolla olisi ollut myös esimerkiksi linssikeittoa, täytettyjä vihanneksia ja souvlakia mutta jätimme ne seuraavalla kerralla kokeiltaviksi. Palvelu oli ripeää ja mutkatonta. Siinä istuessa, herkut edessä ja upea kirkas Libyanmeri taustalla olo oli onnellinen ja rento, niin kuin Kreetalla kuuluukin olla!

 

Mermaid Island-tavernaan mennään siltaa pitkin.

Mermaid Island-tavernaan mennään siltaa pitkin.

Keittonurkkaus

Keittonurkkaus

Päivän kalasaalis

Ahdin, tai Poseidonin antimia.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

one − one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:14 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s