Malia

Kreetan Maku-kuva Maliasta

Banaanit ja perunat tuovat vaurautta Maliaan matkailun lisäksi

MALIAN nimi tullee sanasta ómaló´, mikä tarkoittaa tasaista. Tämän tasaisen rantatasangon punaisessa mullassa kasvaa perunoita, jotka myydään Eurooppaan perunalastuteollisuuden raaka-aineiksi. Kasvihuoneissa viljellään banaania. Molempia on satoaikaan tarjolla myös kylänraitilla. Málian vanha kylä päätien vuorten puolella on kaunis silmälle, täynnä entisöityjä rakennuksia, sieviä tavernoita ja muita ruokapaikkoja. Osa entisöinnistä on vain silmänlumetta. Joukko nuoria ja kansainvälisiä malialaisia kyllästyi kylänsä ulkonäköön ja perusti ryhmän, Sarpidonistes. He kunnostavat ja siistivät kyläänsä yksityisin varoin. Malian kaivausten alueen siistiminen keväällä 2011 oli ryhmän suuri saavutus. Voit tutustua heihin esim. Facebookissa ja käydä nostamassa heille peukkua! He arvostavat sitä!

Nyky-Malia on alennustilassa, sillä tämä on brittinuorison ulkoilmajuhlapaikka jo parikymmentä vuotta. Paremmin maksavat ovat siirtyneet muualle ja niin täällä on sesonkikin lyhentynyt käsittämään vain europpalaisen  nuorison lomakauden, heinä-elokuun. Kunnan viranomaiset miettivät keinoja puuttua baarien aukioloaikoihin, sulkevat niitä, joiden luvat ovat rempallaan, kieltävät ´pikkupossuilla´(nelipyörämopot) ajelemisen hiekkarannoilla,  jossa sekä kasvit että kilpikonnat ovat uhattuina jne.  Mutta kunnanisillä on vähänlaisesti keinoja.

Visiitti malialaiseen tavernaan ja syöminen on ollut pettymys jo kauan. Syy on se, että harvassa paikassa enää on kreikkalaisia keittiössä tai edes omistajana, näitä kansoittavat hollantilaiset, albaanit, serbit, britit, irlantilaiset. Ei heidän käsistään synny enää kreikkalaisen keittiön herkkuja, ruokaa saa, mutta se perustuu sille samalla tarjonnalle jota tukkujen valmisruokateollisuus meilläkin edustavaa. Halpaa lounaseinettä myydään hinnakkaasti tarjoiltuna nuorille briteille ja hollantilaisille, joista Málian asiakaskunta koostuu. Kylän halki kulkevan pääkadun vuorten puolelle jää vanha kylä ravintoloineen, rannan puolelle baarit.

Jos tulet Malliaan, tule silloin kun on hiljaista, keväällä ja syksyllä.   Rannat ovat hyviä, huoneistoja on tarjolla paljon, palveluita on, mutta asiakaskato on selvä.  Yksi   hyvä syy tulla Malliaan on tehdä visiitti Mallian minolaiseen palatsiin ja käydä uimassa viereisellä hiekkarannalla.

Kreetan Maku-kuva Maliasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 + 17 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:05 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s