Marathin ranta

haniaranta1

 

löytyy Akrotirilta. Se on se niemimaa, joka työntyy mereen Hanian itäpuolella. Marathin ranta on Sudanlahden suulla aivan Kalivesia vastapäätä. Minulle se on ranta, johon on lyhin matka Hanian lentokentältä. Kun kone laskeutuu puolenpäivän helteeseen ja auto odottaa ja tummat kuumat väärän sään vaatteet hiostavat ja kengätkin ovat liian raskaat, silloin suuntaan suoraan Marathiin. Turkoosille merenrannalle on matkaa noin 8 kilometriä, sen juuri ja juuri sietää. Sitten Suomen vaatteet päältä pois, uimapuku päälle ja suoraan uimaan! Rantatuoliin tai hietikolle voi vaikka nukahtaa hetkeksi ja sitten kömpiä rantatavernaan lounaalle. Ennätys on se, että kun samalla koneella saapuneet tuttavat tsekkasivat sisään Plataniaan hotelliin puolitoista tuntia matkalaukkujen saamisen jälkeen, olimme me jo uineet hyvän aikaa ja torkkuneetkin ja saaneet retsinan pöytään! Marathi merkitsee minulle loma alkua, loman oikeanlaista alkua.

 

Oikeastaan Marathissa on kaksi puolta. Itäisellä lahdella on pyhän Spiridonin kirkkol ja pienempi määrä aurinkotuoleja ja varjoja kuin läntisellä, joka on aallonmurtajan suojassa oleva pyöreähkö lahti ja kunnon kokoinen hiekkaranta. Aallonmurtajan suojassa on kokonainen pienveneiden kirjava laivasto. – Sieltä nuo tavernat kalansa ostavat, sanoo Metaxi mas-kahvilan pitäjä. – Me olemme kaikki perheyrityksiä, jo vuosia täällä olleita. Korjaamme ja ehostamme joka vuosi, teemme aina jonkin asian paremmin kuin ennen, mutta emme me pysty enempää laajentamaan. Tuo rannantakainen alue on melkein kokonaan rakennuskiellossa, se on arkeologista aluetta eikä tänne ole nousemassa suuria hotelleja. Sanovat että muinainen Minoa sijaitsi täällä. Ehkäpä itse Minos kävi täällä uimassa. Tässä on se hyvä puoli, että tällä rannalla voi uida silloinkin kuin muilla rannoilla meltemi ärjyy ja punainen lippu lepattaa. Tänne ei sovi kuin etelätuuli ja sekin huonosti, eikä etelätuulta yleensä uimakautena ole, Jannis kahvilanpitäjä sanoo. Tuo ranta sopii hyvin lapsille, se on loiva eikä siinä ole kiviä. . Tuon rannan hoito on tällä Jorgoksella. Hän katsoo ettei ole tupakantumppeja, että paikka on muutenkin siisti, sillä tällä rannalla on Galazia Simea, Sininen lippu. Sen myöntää Kreikan Valtion Matkailutoimisto EOT  ja se  suorittaa myös asianmukaiset tarkastukset, joissa mitataan veden laatu ja rannan palvelutaso. Vessat pitää olla, suihkut, tuhkikset, kulkuväylät, ensiapu ja edelleenkin vielä korttipuhelin. Me tavernat ja kahvilat sitten hoidamme muita asioita. Tässä meillä saa monenlaista kahvia ja kaljaa, uusoa ja rakia ja pieniä mezeitä siinä sivussa, kertoo Jannis lisää.

Näköalat ovat hulppeat. Valkoiset vuoret panoraamana edessä, suven sinisessä autereessa, niiden juurella Apokoronas ja Drapanosvuoren Saanannäköinen huippu sekä Kiani Akti ja Kalives. Toinen silmä näkee Apteran ja sen laella Intzetdinin linnoituksen.

Kahvila on hyvin suosittu ja sopivan varjoisa. Sohvat tosin tuntuivat olevan pääasiassa henkilökunnan käytössä, mutta eipä muissakaan tuoleissa ollut suurta valittamista. Näin heinäkuun helteillä paikan kansoittivat pääasiassa kreikkalaiset, joita niemimaalla asuu 10 000. Tuntuu kuin puoli Haniaa, se parempi puoli, olisi tullut tänne. Akrotiri on arvostettua asuinaluetta, varsinkin Hanian puoleisella syrjällä hinnat ovat kohollaan. Lahdella on myös läheisen Naton tukikohdan henkilökuntaa runsaasti.

haniaranta2

Jos kävelet Marathin lahden lännimmäiseen pohjukkaan, on ranta siellä pyöreäksi hioutunutta kiveä. Sen yli on rakennettu kelluva laituri, jotta uimaan on helppo mennä. Ranta-alue on kapea ja paljon hiljaisempi kuin toinen pää. Rannan puiden alla suojassa on kaunis huoneistohotelli, joka päääasissa täyttyy joka vuosi saapuvista vakioasiakkaista. – Viiskymppiä yö, sanoo isäntä ja pöyhii varjojen alla olevien sohvien tyynyjä. Kahden hengen huoneistoissa. Mutta varata pitää aikaisin.

 

Tässä vuosien kuluessa rannan tavernat ovat komistuneet ja muuttuneet jopa tyylikkäiksi niin että niitä saattaa jo luulla pintapaikoiksi. Ihan niin ei vielä ole käynyt. Loukulos on jo melkein, se ei enää ole hyvän tavernan maineessa vaan se on näyttäytymispaikka. Sen selän takana on hyvä kalataverna, jonne kannattaa tulla silloinkin kun uimaan ei ole asiaa. Itäisessä päässä lähellä kirkkoa on myös hyvä taverna, josta saa kalaa silloin kun se on tuoretta.

Ai niin: kahden tuolin ja aurinkovarjon setti maksaa 6 euroa 7-2012.

 

haniaranta3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 − four =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:25 am
Puolipilvistä
Puolipilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 80%
Tuuli: 5 m/s L
Puuskissa: 12 m/s
Aurinko nousee: 7:28 am
Aurinko laskee: 5:14 pm
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 21, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 5 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s