Melidoni

Melidonin tarhat sijaitsevat Melidonin ja Ramnin kylien välisessä maastossa kukkulan laella. Katso oheisesta karttalinkistä paikan sijainti. Sinne ei ole kovin helppo löytää, joten isännän apu on varmaan tarpeen ainakin ensimmäisellä kerralla. Moneen kertaan asetetut kyltit valitettavasti viedään pian asentamisen jälkeen, joten löydät  vain ne aivan tarhan liepeillä olevat, jotka sijaitsevat tarhanomistajan mailla.

Hiekkatien alkupäähän voit jättää jo auton, mutta tie on hyvä kääntöpaikalle asti, jonne on matkaa arviolta noin 300 m.  Aivan matalalla autolla sinne ei kuitenkaan ole hyvä mennä. Kääntöpaikalle päästyäsi palaa kävellen takaisin noin 50, avaa rautaverkkoportti tien vasemmalla kyljellä ja seuraa tallattua polkua. Kun tulet seuraavan aidan kohdalle, sulje se perässäsi (tämä portti on poistettu 2013 keväällä). Tarhan etuosassa on villiintyneitä, Jorgon veljen omistamia puita, joita ei koskaan uudistettu metsäpalon jälkeen. Peremmällä on Jorgon tarha, joka uudistettiin.  Maaperä on pientä kiveä, se on aina kuivaa ja vesi valuu nopeasti syvemmälle. Näitä puita ei koskaan ole kasteltu, eikä tulla kastelemaan. Näitä ei myöskään lannoiteta. Dakos, oliivipistiäinen, hoidetaan luonnonmukaisin menetelmin tarpeen vaatiessa. Tänne eivät myöskään pääse lampaat ja vuohet, siitä syystä on aidat. Tämä on ekologisesti hyvin harvinainen tarha.  Kun maata ei ole käännetty eikä tuholaistorjunta- tai rikkaruohontorjunta-aineita käytetty, merkitsee se, että aluskasvillisuus on paikoin korkeaa. Suosittelen tukevia jalkineita, esim.lenkkitossut ja kesälläkin pitkälahkeisia housuja, sillä kesään mennessä aluskasvillisuus on kuivunut korpuksi.

Nyt keväällä 2013 puiden juuret on karsittu versoista ja puun juurille pääsee helposti.  Puiden nuorennusleikkaus on tulossa mahdollisesti seuraavan sadonkorjuun jälkeen.

Oliivinkorjuu tapahtuu useimpina vuosina joulun aikoihin marjojen kypsymisestä riippuen. Tänä talvena sato oli heikohko. Mikäli tarhoista ei saada riittävää satoa, on Jorgos luvannut vastaavanlaista öljyä alemmista tarhoistaan. Tarhan puut ovat pääasiassa tsunatia, joka oli valtalajike silloin kun nämä puut istutettiin ja joka selviää tällä korkeudella, jossa saattaa joinakin vuosia sataa luntakin.

Puihin on ripustettu valkoiset numerolaatat, joissa on sinisellä puun numero. Sinulle on ilmoitettu oman puusi numero, Kummipuu se ja se. Saat olla tarhassa niin kauan kuin haluat, mutta et saa vahingoittaa puita millään tavalla etkä sytyttää avotulta. Lähistöllä ei ole minkäänlaisia palveluja.

Kun haluat tarhalle, sovi asiasta Jorgontai minun  kanssa sähköpostitse. Hän itse sanoo olevansa huono englannin kielessä, mutta taksiyrittäjänä hän kyllä selviää ulkomaalaisten kanssa. Sähköpostit saattavat saada kääntäjäkseen Jorgon lapset, joten kirjoita yksinkertaista kieltä!  Jos Jorgos ei pääse itse näyttämään paikkaa kesän kiireiltään, on hänen veljensä kuulemma myös mahdollista saada apuun.

Jos olet pyytänyt saada öljyn postitse, toimitamme sen toukokuun aikana sovitusti. Jos taas noudat öljyn, kuuluu sinun saada kolme litran vetoista kanisteria. Ne sulkeutuvat hyvin ja ne pitää pakata matkalaukkuun, lentoyhtiöt eivät salli nesteiden kuljettamista käsimatkatavarassa.  Nykysäännöt sallivat vain kaksi litraa/henki oliiviöljyä ruumaan menevässä laukussa. Jos sinulla ei ole matkaseuraa, jolle uskoa litran kuljetus, kerro se meille niin pidämme huolta siitä kunnes pääset hakemaan sen itse tai joku ystävistäsi lupaa kuljettaa sen.

Jos tulet bussilla,  omalla tai vuokratulla autolla, on treffipaikaksi sovittu saaren poikki kulkevan päätien (National Road)  risteys Agii Pantes-kylän kohdalla. Se sijaitsee sopivasti  Vamosista tulevan ja Melidonin suuntaan nousevan tien varrella. Bussit pysähtyvät tässä, pysäkin nimi on Agii Pantes. Aivan risteyksen alapuolella on ainakin kahvila ja suvlakipaikka. Jos olet innokas kävelijä, voitte myös sopia niin, että Jorgos vie teidät tarhalle taksillaan ja kävelette itse alas, vaikka Agii Pantesiin. Aikaa menee 1,5 h, etäisyys noin 5 km alamäkeä. Päätien varresta pääsee bussiin, jotka sahaavat väliä Hania-Rethymnon. Aikataulut löytyvät täältä ja  täältä. Katso myös bussifirman reittikartta.

Toinen sopiva treffipaikka on Vamosin taverna Blumosifi, joka tapaa olla Jorgosin kantapaikka. Siellä voi nauttia erinomaisen aterian.  Vamosiin pääsee busseilla Haniasta joko Hania-Kalives-Vamos tai Hania-Vamos-Kefala-reittiä. Kolmas mahdollinen, bussireitin varrelle jäävä kylä on Vrisses. Siellä ei ole varsinaista bussiasemaa, vaan asemana toimii kylän keskustassa pääväylän varrella oleva kahvila! Mennen tullen Hania-Rethymnon-bussit pysähtyvät siinä, ei tarvitse osata piipata oikeassa kohtaa, löytyy siis myös kahvi-ja vessapaikka, jossa voi odotella ihan rauhassa. Kylässä keskemmällä noin 200 m etäisyydellä on ainakin kaksi tavernaa.

Karttalinkki Googlekarttaan ja toiseenkin

 

Jorgos Sartsetakisin yhteystiedot: +306974959612. vamostaxi@hotmail.gr

On sinulla sitten mitä tahansa kysyttävää niin ota yhteyttä! Ja kerrothan myös minulle kun olet tulossa saarelle!

Merja Tuominen-Gialitaki

+358 50 3888 381 ja +6980060933 ja  +3060857 47188

merja@kreetanmaku.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

four × 2 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
tammikuu 16, 2018, 9:26 pm
Sadetta
Sadetta
12°C
Tuntuma: 7°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 93%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:32 am
Aurinko laskee: 5:35 pm
Ennuste tammikuu 17, 2018
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
17°C
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 9 m/s
Ennuste tammikuu 18, 2018
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 8 m/s LPL
Puuskissa: 12 m/s