Mezeet

pyörykät tahnat muutmezeet

Mezeet ovat suupaloja, pieniä suolaisia naposteltavia, joita on tapana nauttia hyvässä seurassa milloin vain.  Juoma kaipaa tuekseen syötävää kun tarkoituksena ei ole humaltua vaan nauttia yhdessäolosta.  Löydät  vinkkejä  Kreetan-matkalle sekä mezeillanvieton järjestämiseen sekä reseptejä onnistuneeseen tilaisuuteen!

 

Kreetalla

Mezeet ovat suupaloja/ pikkuruokia, joita kannetaan pöytään juoman seuraksi kahviloissa. Kreetalaisen vakaan käsityksen mukaan  juoman nauttiminen ilman napostelua on barbaarinen tapa ja johtaa vain juopumiseen. Se ei koskaan Kreetalla ole itsetarkoitus. Mukavampaa on nauttia juomia sopuisassa seurassa napostellen pikkusuolaisia.  Pöytään kannetaan sesongin mukaan sopivia seuralaisia, kuten oheinen vapunpäivänä 2011 otettu kuva kertoo. Rakin ja virvokkeen viereen tuotiin pikkuruisia ouzokorppuja, muutama härkäpavun palko perattavaksi, raaka siivutettu artisokan sydän, muutama oliivi, tomaatinpala sekä keltainen ´lupínia´, isohko herne. Tällaisella menuulla uhkaava nälkä siirtyy kauemmas samalla kun kreetalaisen terveellisen ruokavalion päivätavoitteena oleva puolisen kiloa tuoretta ruokaa on jo lähempänä.

Turistirannikon kahviloissa tyydytään tuomaan pähkinöitä tai pussista kaivettuja suolaisia napsittavia, mutta kaupungeissakin  valtaväestön suosimissa kahviloissa ja etenkin sisämaassa saa vielä monipuolisia mezeitä. Jos et ole varma siitä onko  niitä saatavissa, kysy. Voit tehdä sen näyttämällä tarjoilijalle vaikka elekielellä, että haluaisit jotain tilaamasi rakin/viinin/ouzon seuraan. Pyöräytä käsilläsi juomien päällä pieni ympyrä, vie sormet suun eteen kuin olisit napsimassa jotain ja näytä silmilläsi kysymysmerkiltä. Tai opettele kysymään ´Ehéte tipota na tsipíssume?` Menestys on taattu.

Saatat myös löytää aidon mezedopolíon, mezéitä työkseen tarjoilevan ravintolan tai jopa rakádikon, rakia ja miehisiä alkupaloja tarjoilevan paikan, jotka ovat erityisen suosittuja syksyn ja talven kylmien säiden aikaan, silloin kun rakista on kova kysyntä sisäisenä villapaitana. Niissäkin annokset ovat edelleen pieniä, vaikka lautasen koko onkin jo kasvanut. Mezeitä on tarjolla monenlaisia, niiden eteen nähdään vaivaa ja usein ne ovat samoilla nimillä kuin tavernoiden alkupalat. Illanistujaisissa ei sitten pääruokaa syödäkään, pöytään tilataan uusia ja uusia lajeja mezeitä kunnes nälkä on tainnutettu. Isolle seurueelle tilataan kustakin lajista useampiakin lautasellisia. Yhdestä riittää hyvin neljästä kuuteen hengelle. Kaikkea ei tarvitse tilata heti, tilausta voi lisätä tilanteen mukaan.

Usein 2-3 mezeetä kuitenkin riittää hyvin kahdelle hengelle. Näin pääsee maistelemaan uusia makuja, kun ei tarvitse tilata isoa annosta. Kreetalaisissa tavernoissa osataan jakaminen eikä ole mikään ihme, jos seurue haluaa asettaa tilaamansa ruoat keskelle pöytää yhteisesti maisteltavaksi. Ymmärrät kuitenkin, että silloin kun on kyse annoksina tarjottavista ruoista, sellaisista jossa lihapalan vieressä on jo perunat valmiina, on sen jakaminen jo hieman työläämpää kuin mezeannosten. Olet myös saattanut havaita, että Kreikassa annoksiin ei läheskään aina sisälly lisäkkeitä vaan että kukin ruoka tuodaan omana itsenään pöytään. Tällöin jakaminen on hyvin luonnollista tavernahenkilökunnankin mielestä. Hänestä on luonnottomampaa asetella niitä annoksina eteesi kuin toimia niinkuin hän on pienestä oppinut kotonaan: kaikki ruoat keskelle pöytää ja kukin ottaa mitä haluaa.

Juoman seuraksi

Aloitetaan uuzosta, joka ei ole kreetalainen, mutta kelvannee, onhan se kuitenkin Egeanmeren saarilla suosittu juoma. Sen klassikkoseuraa ovat kaikki merenelävät, simpukat, pikkukalat, mustekalat monine versioineen, merisiilin mäti, raa´at vihannekset, erityisesti fenkolilla maustetut ruoat,  erilaiset juustoruoat jne.

Raki taas nopeasti makuaistit turruttavana pitää varsinkin grillatuista ja paistetuista liharuoista, makkaroista, kuumista juustoruoista, muna-juustoruoista jne. Väliin sopivat makuaisteja siivoavat korput,  erilaiset raa´at vihannekset, kuten juuri latva-artisokka ja härkäpapu, mutta myös tomaatti, kurkku jne.

Viini kerää viereensä taidokkaammin valmistettuja ja pidemmälle työstettyjä makuja, kuten monenmoiset lihapadat, muhennokset, juustopallerot, piirakat jne, mutta myös kaikki edelliset unohtamatta erilaisia saganakeja (esim. katkarapusaganaki), kääryleitä, etanoita ja tahnoja.

Yhteisöllisyys

Kun saat mezeet eteesi tavernassa, huomaat hyvin pian, ettei niihin tuoda ottimia. Ne eivät ole tarjoilijalta unohtuneet, ei ole edes tarkoitus tuoda niitä. Pöydässä olevassa leipäkorissa ovat kattausvälineet. Ajatuksena on, että ruokailijat muodostavat yhteisön, sintrofian (sintrofos=yhdessä syöjä, samaan ruokakuntaan kuuluva). Yksi joukosta jakaa kaikille haarukat ja servetit ehkä myös veitset, jos ne on pöytään tuotu. Jakaminen rajaa yhteisön. Kreetalla onkin tapana sanoa, että kaikki joilla on jalat saman pöydän alla, ovat samaa perhettä. Kukin saa pienen lautasen ruokailualustakseen. Kun ottimia ei ole, on selvää, että kaikki ottavat omilla ruokailuvälineillään yhteisiltä lautasilta haluamansa määrän omalle lautaselleen. Leipä on itseoikeutettu seuralainen ja sillä todentotta voi käydä lautaselta hakemassa sopivan sipaisun. Juomatkin tuodaan usein kannuissa, yhteisöllisyyttä sekin; jonkun on toimittava isäntänä ja kaadettava muillekin.

Kotona

Kotona voit helposti järjestää illanistujaiset kreetalaiseen tapaan.  Kaiva kaapeista jämät. Lounaan tai päivällisen loput lämmitettynä pienellä lauatasella sopivat hyvin. Jos niitä on enemmän kuin yksi annos, laita vain yksi kerrallaan tarjolle, voit  viedä toisen kun ensimmäinen on tyhjentynyt. Pala juustoa pilkottuna, jokunen oliivi, tomaatti ja kurkku paloina, kaksi friteerattua perunaa, kaikki omilla pienillä lautasillaan. Kahvikupit aluslautaset sopivat oikein hyvin. Hiukan pähkinöitä, pari palaa leipää, kolme lihapullaa. Salaatti ehkä. Säilykepurkista kaivetut sardiinit, mustekalat ja viininlehtikääryleet maistuvat myös. Jos olet oikein viitseliäs, paista piiraita. Kata kaikki pienille lautasille tai kuppeihin keskelle pöytää, ilman ottimia. Jokaiselle syöjälle leipälautanen, haarukka ja servetti. Pienenkin pöydän ympärille mahtuu monta tuolia. Ei ole tarkoitus, että jokaisella on riittävästi kyynärpäätilaa, riittää, että toinen käsi ylettyy kurkottamaan pöydälle. Ei tarvitse olla ruokapöytää, sohvapöydät ja muut laskutasot kelpaavat, niitä voi olla useita! Pääasia on, että tarjolla on juomaa, joka sekin voi olla alkoholitonta. Mikään ei kuitenkaan voita viiniä kyytipoikana, retsinakin käy tietenkin! Vesikannu on oltava. Ja  ihan lopuksi tarjolle vaikka hedelmiä kreetalaisttain: perkaa appelsiini lohkoihin tai leikkaa se siivuiksi, tee samoin omenalle ja vaikkapa banaanille. Ripottele päälle kanelia, kanna lautanen keskelle ja  jaa jokaiselle haarukka! Ei siinä muuta tarvita! Pidä tunnelma yllä, musiikia soimaan, auta ja passaa muita, toimi muut huomioivana emäntänä tai isäntänä ja illanviettosi on menestys!

Näin onnistut

–          valitse juoma: viiniä/retsinaa/ uuzoa/rakia.  Kullakin juomalla voi olla omanlaisensa tarjottavat, mutta voit myös valita allaolevista resepteistä mieleisimmät, ne toimivat kaikkien kanssa

–          ideana on että istutaan samassa pöydässä. Jos pöytätilaa on rajoitetusti mutta tuoleja riittää, niin asettele tuolit vaikka vinottain ahtaasti pöydän ääreen. Lähekkäin istuminen luo tunnelmaa ja alkaa pian tuntua mukavalta kun vierustoveriin on saanut kontaktin.

–          Voit auttaa sitä kertomalla, että  kreetalaisissa kodeissa tilaa on vähän, silloin istutaan näin ja kaikilla on hauskaa Muistuta miten nuoret diskoissa tekevät: mitä enemmän väkeä ahtautuu lähekkäin, sitä onnistuneempaa ilonpitoa.

–          älä ole turhan tarkka siitä että pöytä näyttää siistiltä. Sitä se ei ole. Yhteisöllisessä ruokailussa se ei ole tärkeää; tärkeämpää on fiilis

–          musiikki soimaan niin ettei sinun tarvitse sitä vahtia. Laita musiikki soimaan hyvissä ajoin ennen kuin vieraiden saapumista, näin nostat omaa fiilistäsi!

–          Kata pöytään jo leipälautaset, laita haarukat, servetit ja leipä koriin. Pöytäliina voi olla paperista kreetalaiseen tavernatyyliin…

–          ei kynttilöitä, ei kukkia, ei mitään mikä estää ojentelemasta ruokia pöydän yli

–          asettele mezeet niin, että yhdestä lautasellisesta ottaa  korkeintaan kuusi henkeä. Jos pöydässä on enemmän väkeä, laita kahdelle lautaselle.  Kun illan aikana lautasia alkaa tyhjetä, siirrä tyhjiä täysinäisten alle tai siirrä niitä apupöydälle kädenojentamasi päähän.

–          Ota haltuusi emännän/isännän rooli: kaada juomia kaikille, rohkaise myös muita osallistumaan jakamiseen sillä periaatteella että  tarjoan ensin naapurilleni ja sitten otan itse.  Murra leipä käsissäsi ja ojenna palat vieraille. Hm… Eikö näin tehdä? Kyllä tehdään Kreetalla. Puolustaudu sillä. Tämä onkuin ehtoollisen jakamista. Kierrätä esillepanolautasia ja jos ihmettelevät miksei ottimia ole, kerro että näin tämä on tapana.  Kerro, että tässä luodaan ryhmää ja rakennetaan tätä ruokailuyhteisöä juuri nyt kun joudutaan löytämään tapoja miten toimia odottamattomissa tilanteissa, kun emmitään ja sitten toimitaan ja näytetään esimerkkiä.  Yhteinen nauru yhdistää. Kreetalaisessa mezepöydässä voi heittää hienostelun nurkkaan. Kohta iloinen puheensorina täyttää huoneen.

–          Jos jotakin ruokaa olisi tarjolla enemmänkin, hae surutta lisää, mutta muista tuoda sitä vain pieni lautasellinen.

–          huolehdi että kaikilla on juomaa ja että hiljaisimmat ja ujoimmatkin saavat kaikkea, vedä keskusteluun mukaan hiljaisia.

Yhteisöllisen leivän murtaminen on hieno tapa ja rakentaa iltaamme ison kaaren alkaen tuhansien vuosien takaa ajoista, jolloin iltaisin kokoonnuttiin tulella valmistetun ruoan ääreen nauttimaan ja jakamaan sitä, tekee pysähdyksen vaikkapa Leonardon viimeistä ehtoollista kuvaavan teoksen kohdalla ja  ulottuu tähän järjestämääsi iltaan asti.  Älä leikkaa leipää paloiksi, niin tehdään yksilöllisessä ruokailussa. Leikkaa se sen sijaan niin, että palat pysyvät kiinni toisissaan, toisin sanoen älä viillä palaa pohjaan asti vaan jätä ne toisiinsa kiinni. Aseta näin viilletty leipä odottamaan vaikka leipäkoriin ja murra sitten siitä paloja pöytään saapuneille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eight − two =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
tammikuu 16, 2018, 9:29 pm
Sadetta
Sadetta
12°C
Tuntuma: 7°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 93%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:32 am
Aurinko laskee: 5:35 pm
Ennuste tammikuu 17, 2018
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
17°C
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 9 m/s
Ennuste tammikuu 18, 2018
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 8 m/s LPL
Puuskissa: 12 m/s