Miletos, kylä ja luola

MILETOS

 

on vanha nimi, sen niminen minolainen asuinpaikka tunnetaan aikakirjoista, mutta menneen ajan Miletosta ei ole löytynyt täältä. Saat toki aloittaa etsinnän. Vanhan kuulun Miletoksen sanotaan sijainneen kylän ja rannan välisellä alueella ja tarinan mukaan kylän asukkaat Sarpidon-kuninkaan (Mallia) johdolla perustivat Vähän AAsian Miletoksen.  200-luvulla j.a.a. lyttoslaiset hävittivät Miletoksen, kertoo Strabo, historiamkirjoittaja. Alueen kolme kirkkoa, Agia Sotira, Agios Fanurios ja Agios Konstantinos olivat  venetsialaisaikaan luostareina. Kreikkalainen arkeologi Ksanthuhidis on löytänyt P.  Fanurioksen läheltä myöhäisminolaisia /mykeneläisiä kalliohautoja.

Pieni rantakylä kasvaa joka vuosi kuten viereinen Sísikin. Täälläkin on venesatama, kalastajia myös. Aamuisin on tuoretta kalaa, kun veneet ovat palanneet rantaan. Parhaan kalan saa paikallisten maalareiden mukaan Nostreos-tavernasta, jossa Nikos itse valmistaa kalan. Kesällä se on pakasteesta. Kalakannat ovat Välimerellä käyneet vähiin, Niili, jonka tulvat toivat ravintoa, on ollut padottu jo vuosikymmeniä. Kalaa viljellään Kreikassa, tätä on tarjolla ympäri vuoden. Miletoslainen maalari kehui kyläänsä: ´Tämä on hyvä kylä, täällä on hyvät tuulet, kaunis meri, hyvät etanat ja hyviä ihmisiä.`

Olisiko tähän enää lisäämistä? Hiekkarannat kuitenkin puuttuvat. Pieni ja kesäisin ylikansoitettu ranta löytyy kylästä itään.

 

MATKA SISÄMAAHAN VIE MENNEESEEN AIKAAN

MILETOSIN LUOLAlle (Miletos Cave) johtaa kapea, mutta hyväkuntoinen tie, sanoivat tavernan pojat. Me seurasimme kylttejä ja jouduimme huonolle hiekkatielle. Epäilimme maalareiden oleen politikkoja; ovat lukeneet suunnitelmat, mutta eivät seuranneet toteutusta, kunnes löysimme asfaltille. Luolaan johtaa lyhyt kivetty kävelypolku. Paikkaan liittyy tarina vuoden 1823 helmikuulta.

Turkkilaiset olivat polttaneet Lasithin.  2700 Neapoliin ja lähikylien naista, lasta ja vanhusta pakeni luolaan 150 aseistetun miehen suojiin. Vulsimenin kylässä asunut Terzalis-niminen turkkilainen paljasti piilopaikan Hasan-pashalle, joka lähetti lankonsa Mohamed Ali Bein 5000 sotilaan kera vangitsemaan pakolaiset elävinä. Mirabellon alueen kreetalaiset kapteenit, joiden perheenjäseniä oli luolapakolaisten joukossa,  aloittivat sissisodan turkkilaisia vastaan.  Turkkilaiset piirittivät luolaa, mutta kapteenit hyökkäilivät heidän selustaansa.  Piirityksen aikana luolassa syntyi 40 lasta, mutta ruoan ja veden puute, kuolleiden lemu ja sairaudet kiusasivat piiritettyjä.

Turkkilaiset kuljettivat  tykin vastapäiselle rinteelle ja pommittivat sieltä luolan suuaukkoa, jota tukittiin peitteillä ja patjoilla.  Kreetalaiset kapteenit keräsivät  2500 taistelijaa, mutta vastassa oli pashan 16 000 sotilasta, paljon ammuksia ja hyvä muonitus. Kun piiritystä oli kesätnyt  pari viikkoa, päättivät  pakolaiset antautua 23.2.  tuli mitä tuli. Ensin ulos menneet aseistetut, joita enää oli 30 miestä, heittivät aseensa piirittäjien jalkoihin. Heidät  teurastettiin naisten ja lasten silmien edessä. Tytöt sidottiin palmikoistaan yhteen, muut ketjuilla, ja kuljetettiin Neapoliin pashan eteen,joka valitsi kauneimmat orjikseen. 500 miestä vietiin Grambellesin alueelle,  jonne pasha lähetti ratsujoukkonsa tallaamaan heidät kuoliaiksi. Päät leikattiin irti ja pinottiin suureksi pyramidiksi.  Nuorempien vangittujen joukossa oli 18 pappia, joista  osa tapettiin ja osa poltettiin elävänä.  Lapset tapettiin ja äidit myytiin orjiksi.

Luolassa olevassa Pyhän Tuomaan kappelissa on tapauksen muistopäivinä vieläkin muistojumalanpalvelus.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fourteen + 6 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:19 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s