Munakoisomuhennos

1-IMG_7579-001

 

Valkoista helleruokaa

Palatessani eilen illalla uimarannalta kolusin Kalivesissa pientä supermarkettia ja vihanneskauppaa, sitä siinä pankkiautomaattia vastapäätä olevaa, tiedättehän. Ovensuussa oli laatikollinen valkoisia munakoisoja, joista aina innostun. Niitä kun on tarjolla vain kesäisin. Valikoin muutaman. Nämä olivat kauniita yksilöitä, niitä alkuperäisiä. Tämän lajin mukaan on munakoiso saanut nimensä. Kun pinta helposti naarmuuntuu, näkyvät kaikki ruhjeet herkkähipiäisessä valkoisessa heti. Niinpä kauppapuutarhojen valikoimiin on päässyt tumma kaunotar, joka ei pienistä likistelyistä ja pahoinpitelyistä välitä. Se on kiiltävän musta vielä viikkojenkin päästä.
Näistä valkoisista tulisi muhennosta. Siihen tarvitaan lisäksi perunaa, sipulia, valkosipulia ja tomaattia ja lopuksi hieman vihreää, jota voisin napsia pihan yrttikummuilta ja ruukuista. Paljon valkoista, vähän punaista ja vihreää.

helleruokaa

Valkosipuli, munakoiso ja peruna muhennokseen matkalla

Ensiksi silpuin ison punasipulin, noin 200 g paloiksi. Ei siihen leikkuulautaa tarvita, karkeus on valttia, ja kreetalainen emäntä ei leikkuulautaa usein käytä, kädessä silputaan kaikki. Sitten tomaattia vajaat puoli kiloa. Sekin isoina lohkoina. Mitä kypsempää ja punaisempaa, sitä parempaa ja maukkaampaa. Jos tomaattisi ovat kovia, niin käytä lisäksi tai ainoastaan tomaattimurskaa. Sitä tarvitaan vain noin puolet kypsien tomaattien määrästä. Molemmat leveäpohjaiseen kattilaan hautumaan oliiviöljyn kanssa. Kreetalainen kaataa sitä ainakin desin, mutta 1/3 desilläkin selviää. Kun tomaatit aloivat sulaa ja hajota, oli aika lisätä seuraavat aineet.
Pilkoin joukkoon pari valkosipulin kynttä ohuina siivuina ja sen päälle pari perunaa isohkoina lohkoina, noin vajaat puoli kiloa. Valkoisia molemmat. Vettä lisäsin noin puolitoista desiä. Aineet eivät saa kellua, niiden pitää uida käsipohjaa. Vielä munakoisot suurina lohkoina, painellaan myös opettelemaan käsipohjaa. Leveä matalareunainen kattila on paras. Nesteen tarkistus, ehkä desi lisää. Sitten kansi päälle ja tuli keskiverrolle. Annetaan muhia puolisen tuntia. Sekoitetaan, tarkistetaan neste, lisätään hiukan suolaa ja pippuria sekä silputut aromia antavat lehtivihannekset. Kun en löytänyt pihalta tarpeeksi persiljaa, jota olisi saanut olla kunnon nippu, taitoin pihalta mukaan sekä basilikaa että piparminttua. Ne tasaantuivat hyvin, ehkä liiankin hyvin, sillä mikään ei erotu ylitse muiden, basilika tuntuu oleva kadoksissa tykkänään. Mutta: vaikka kattilaan menneistä suurin osa oli valkoista, oli valmis ruoka punaista…
Lautaselle pyöritin myllystä hiukan mustapippuria ja merisuolaa. Jos ruoka kaipaa lisäkettä, niin silloin pala fetaa toisi lisää syvyyttä tai lautasen pohjalle murennettu pala ohrakorpusta.
Tämä maistuu hyvältä kylmänäkin, varsinkin juustopalojen kanssa.
Jälkiruoaksi oikein kypsä mehua valuva ja sormet suttaava nektariini. Nam!

1-IMG_7636-002

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 × one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:17 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s