Nähtävää, koettavaa

 

Uskomaton paikka..55 Music Cafe Wine Bar

Jos olet itäisellä Kreetalla, niin käypä tutustumassa. Aja  Ierapetrasta itään, Kutsunarista ylös suuntaan Agios Ioannis. Tulet pieneen kylään, jonne ei voi ajaa autolla sisään. Pysäytä mutkaan. Kävele kylään.  Jäy vaikka tuoremehulla. Kylässä ei asu kukaan, vain kesäasukkaina italialaisia, saksalaisia, ranskalaisia, joiden toinen toistaan hulppeammin entisöityjä huviloita on aika monta jo pelkästään pääraitin varrella. Kävele raitin päähän. Siellä se on. Musiikkikahvila. Avoinna klo 11-03. Saa ruokaa,  saa mezeitä,  kahvia,  viiniä ja mahtavasti hyviä oluita. Musiikin ja atmosfäärin takia tänne tullaan kaukaakin. Vietä ilta täällä, yövy rannikolla. Paikka on avattu 2013, omistajana nuori Lontoossa opiskellut sisustusuunnittelija, jonka intohimona ovat vanhat esineet, hyvä musiikki ja kunnon juomat. -´Vain lattialaatat ostettiin, kaikki muu tehtiin kierrätysmateriaalista. Isä on keräilijä jo vuosikymmenien ajan, nyt se kaikki on täällä.´

Lychnostatis-ulkoilmamuseo avoinna 9.30-14. Lue lisää suomeksi..

 

Hersonissosissa  18-reikäinen golfrata

on kuulun golfrata-arkkitehti Bob Huntin suunnittelema. Se sijaitsee komeassa etelään avautuvassa laaksossa.  Katso lisää http://www.crete-golf.gr/

 

Katso myös entisen hersonissoslaisen naapurini Eva Sandbergin Kreeta-sivut!

Löydät ne täältä..

 

Kansallisia juhlapäiviä

25.3. Itsenäisyyspäivä, katso myös kirkolliset juhlat…!

1.5. Vappu, jolloin kesä alkaa. Perhekunnittain ulos grillaamaan ja piknikille, kerätään kukkia ja solmitaan kukkaseppeleitä oviin ja autoihin.

28.10. OOhhi!-päivä kaikkialla Kreetalla, muistetaan miten kreikkalaiset sanoivat Ei! Mussolinille, joka pyysi Kreikkaa antautumaan ehdoitta. Paraateja ym.

Pyhimysjuhlia ja  muita kirkollisia juhlapäiviä

Kirkossa tai kappelissa liturgiat  jo aattona ja pyhimyksen päivänä. Kyläaukioilla tai kirkon kupeella saattaa olla myös kunnon pidot musiikin ja muun hauskanpidon lisäksi.  Toisin kylin kyläyhdistykset tarjoavat ruoan ja juoman, toisin paikoin tilaisuuksiin  myydään omakustanteisia pääsylippuja, mutta tilaisuus  voi myös olla yrittäjien järjestämä.

01.01. Uudenvuodenpäivä

06.01. Loppiainen, Jeesuksen kastejuhla, jolloin rantakylissä jumalanpalveluksen yhteydessä heitetään risti mereen. Nuoret noutavat sen sukeltaen.

25.3. Marian ilmestymisen juhla, samalla myös Kreikan itsenäisyyspäivä.  Paraateja kirkonmenojen jälkeen suurimmissa keskuksissa.

23.4. Pyhä  Yrjö eli Agios Georgios, lampaiden  ja  paimenten sekä tiellä kulkijoiden suojelija,   mm. Selinarin rotkossa Iraklion-Agios Nikolaos-tien varrella. Tämä on ´liikkuva´juhla ja yhteydessä pääsiäiseen!

24.6. Johannes Kastaja, samalla myös muinainen Kleidonas-juhla, elvytetty useissa Länsi-Kreetan kylissä.  Illalla mm. nuotiot/kokot, joiden yli nuoret hyppivät.  Kokkoihin tuodaan poltettavaksi vappuna solmitut seppeleet.

20.7. juhlitaan Pyhää Eliasta,  jonka kappelit sijaitsevat useimmiten vuorenhuipuilla, mm. Jukhtas. Tämä on vanhan aurinkojumalan Helioksen palvonnan jäänne nykyversiossaan.

27.7. Pyhä Panteleimon, mm. Pigin kylässä lähellä Kastelli Pediadaa Hersonissosista lounaaseen.  Pyhä Panteleimon pitää huolen etteivät kulkutaudit jyllää.

15.8.  Marianpäivän pyhimysjuhlia kaikkialla siellä missä on  Maria Jumalansynnyttäjälle pyhitetty kirkko tai kappeli, mm. Ylä-Hersonisssos, Mohos. Kirkossa liturgiat, kyläaukioilla suuret pidot, musiikkia.

25.8. Pyhän Tituksen päivä, Iraklion kgin suojeluspyhimykselle omistettu, P.Tituksen kirkko kgin keskustassa 25.Augustou-kadulla

27.8. Pyhän Fanurioksen päivä, leivotaan Fanurioksen kakku ja leikataan se paloiksi, viedään liturgiaan siunattavaksi ja jaetaan srk:n kesken…P. Fanurios auttaa löytämään kadotetun, oli se sitten terveys tai rakkaus tai rauha tai raha.

6.12. Pyhä Nikolaos, merellä liikkuvien suojelija. Useissa rantakappeleissa, mm. Limani Hersonissos, Agios Nikolaos jne.

25.12. Joulupäivä. Aattoa ei juhlita, vain joulupäivä.

31.12. Uudenvuoden aatto, jolloin Vasilis, joulupukki tulee lapsille….Uudenvuodenyötä valvotaan syöden ja juoden ja pelejä pelaten..

 

Liikkuvat juhlat 2014

 

3.3. Kathari devtera, puhdas maanantai, jolloin laskeudutaan paastoon..

Suuri piinaviikko alkaa 13.4. Palmusunnuntaista. Pitkäperjantai on 18.4.2014

20.4. Pääsiäispäivä

21.4. Toinen pääsiäispäivä ja samalla Pyhän Georgioksen päivä, kun sitä ei ole voitu viettää paaston aikana

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fifteen + eight =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
tammikuu 16, 2018, 9:31 pm
Sadetta
Sadetta
12°C
Tuntuma: 7°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 93%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:32 am
Aurinko laskee: 5:35 pm
Ennuste tammikuu 17, 2018
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
17°C
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 9 m/s
Ennuste tammikuu 18, 2018
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 8 m/s LPL
Puuskissa: 12 m/s