Neápolis

ENTINEN LASITHIN LÄÄNIN PÄÄKAUPUNKI

Turistivirrat ohittavat Neápolin. Sen kyläaukiolla on taverna ja kahviloita, paljon muistomerkkejä sekä avaruutta. Se johtuu ruutuasemakaavasta. Sellainen saatiin aikaan täällä 1800-luvun lopussa, jolloin tämä oli Lasíthin alueen hallinnollinen keskus aina vuoteen 1904 saakka. Siitä eteenpäin vetovastuu siirtyi Ajíos Nikólaokseen ja hallinnolliset virastot ja koulut jaettiin näiden kahden kesken. Täällä on edelleenkin piispan virka-asunto, läänin korkein oikeusistuin sekä vankila. Alueella kasvaa myös paljon mantelipuita, joiden hedelmistä valmistettiin aikanaan sumádaa, mantelijuomaa. Jos satut sitä jostain saamaan, maista toki!

NEÀPOLIN laidalta löysimme kylttejä seuraamalla (>Vigli, >Agios Antonios) pienen roomalaiskatolisen fransikaaniluostarin rauniot rehevän kasvillisuuden seasta. Se muistutti mieliin miten yksi Rooman paaveista oli kotoisin täältä,  juuri tästä luostarista.

Venetsialaiseen aikaan täällä oli vain pieni kylä nimeltä Karés. Siellä syntyi vuonna 1340 pikkupoika, jonka vanhemmat kuolivat ruttoon. Läheisen Pyhän Antoniuksen luostarin munkit ottivat huolehtiakseen pojasta, kastoivat hänet katoliseksi nimellä Petros Philargos ja lähettivät lahjakkaan pojan Candiaan, silloiseen Iraklioniin, jossa oli roomalaiskatolinen luostari suurinpiirtein nykyisen arkelogisen museon paikalla. Petros jatkoi opiskelua Padovassa, Oxfordissa ja Pariisissa, jossa hänestä kasvoi teologian opettaja. Hän oli käännyttämässä liettualaisia kristinuskoon ja kastoi heidän hallitsijansa Jagellon. Milanon herttua Giovanni Visconti kutsui hänet hoviinsa,nimitti suurlähettilääksi ja uskoi hänelle monenlaisia tehtäviä, mm. Pisan synodin koolle kutsumisen. Tässä synodissa v. 1409 Petros valittiin yksimielisesti paaviksi ja sai nimen Alexander V. Hän ei kuitenkaan koskaan ehtinyt Roomaan, sillä hän kuoli seuraavana vuonna Bolognassa. Hauta on Pyhän Fransiscuksen kirkon itäisessä siivessä.

Otimme keskusaukion alalaidalta vanhan tien kohden Ajíos Nikólaosta. Nikidianósta nousimme ylös kohden Elundaa. Tien mutkissa kasvaa sekä salviaa että oreganoa valtavina pensaikkoina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

19 + nineteen =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:11 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s