Neapolista Elundaan

Spinalonga

NEAPOLIISTA ELUNDAAN

Neapolista lähdettäessä tie kohoaa nopeasti korkealle laakson reunoille, josta on hienot näköalat alas tulosuuntaan. Seuraa katseellasi taivasta. Täällä saatat usein nähdä pääsi päällä korkella liitäviä korppikotkia. Lintu on Välimerelläkin harvinainen, mutta niiden pesiä on näissä rotkoissa ja yksi saaren suurimmista yhdyskunnista on lähellä. Korppikotkat siivoavat raatoja, elävään ne eivät koske. Lammastalous ja korppikotkat elävät rinnakkain, vaikkakin paimenet usein ovat sotajalalla korppikotkien suhteen.

Tie polveilee pienen tasapohjaisen polje-laakson reunoja (= reunoilta valuneet maa-ainekset ovat täyttäneet altaan pohjan). KASTELLIN pienen pieni kylä elää omassa rauhassaan. Kirkkoja, vaatimaton kylämuseo, joka on auki kun lystää, tavernoita, jotka mahdollisesti avautuvat kun sesonki lähestyy, paljon mantelipuita. Jokunen kahvila. Kylttejä siihen ja tähän luostariin. Hiljaisuutta. Sana kastelli viittaa kahteenkymmeneen linnoitukseen, joilla genovalaiset linnoittivat saaren 1200-luvun alussa.

Kastellin jälkeen tie nousee loivasti ja pian on valittavana joko kiemura KARÍDIN kylään ja ARETÍUN LUOSTARIN kautta tai suorempi reitti Elundaan. Me valitsimme Karídin ja se oli hyvä valinta. Punaisenruskea kaunis luostari jää tien alapuolelle. Pysähdy ja käy katsomassa. Portin saa auki, munkit ovat omissa toimissaan, älä häiritse elleivät tule juttusille. Luostareihin saa yleensä mennä omatoimisesti auringonnousun ja laskun välisenä aikana. Luostari on 1600-luvulta, sen tuhosivat turkkilaiset 1821 ja saksalaiset 1940. Paikka henkii rauhaa, silmä lepää kauniissa kivirakenuksissa ja kirkkojen yksityiskohdissa. Levähdä hetki sitruunapuiden varjossa.

 

Seuraava kylä oli VALTOS, josta otimme suunnan >Agios Georgios ja sieltä VLIHÁDAN rantatasangolle.

Taas oli vuorossa jyrkkä ja hidas lasku alas autiolle rantakaistaleelle. Ei yhtään rakennusta missään vaikka näköalaa on silmänkantamattomiin. Ja alhaalla kalatavernan kyltti! Ei voi olla totta! Miten täällä, asumattomalla rannalla, pussin perällä, kaukana kaikesta, kannattaa kalataverna kun ei ole edes uimarantaa, joka toisi väkeä? Täytyy käydä katsomassa. Ulkopuolella istui iso mustapartainen mies juttelemassa toisen vanhemman miehen kanssa. Taverna on matala maja, hyvin puhdas, vastakalkittu, siisti kaikin puolin. Viiniranko kasvaa sisällä! Oven vieressä parkissa on musta matala urheiluauto, uutuuttaan kiiltävä kaksipaikkainen BMW. Miten se on saatu tuotua tänne noita teitä? Lammaspaimenillako on varaa tällaiseen? Kuka tällaisella ajaa? Täällä? Mustapartaisen juttuseurana ollut paimen ottaa moponsa ja lähtee. Asiakkaita ei ole muita kuin me kaksi. Kaksi naista palvelemassa. Ja pikkupoika. Urheiluauto.

Tarjolla oli tuoretta kalaa, sargos, 40 e kilo. Ottaisimmeko sen kun muuta ei ole? Salaattia ja viiniä ja leipää. Kala punnitaan, painaaa 700 g, saahan siitä jotain.  Isopartainen mies istuu ja seuraa naisten häärimistä. Kun ruoka on valmista, nuorempi ottaa pojan mukaansa ja lähtee pienellä autollaan. Toinen jää tarjoilemaan ja istuutuu sitten mustapartaisen kanssa ulos aurinkoon. Me syömme sisällä. Aika kuluu. Lähden pyytämään laskua ja alan uteliaisuuttani kiskoa tietoa. Mistä kalat? – Pojalla on kalastusalus Elundassa, sieltä. Tuo joka lähti, oli pojan vaimo. Ja kyllä minäkin välillä onkea heitän, sanoo mustapartainen ja osoittaa jyrkille rantakallioille.  Uskoisikohan tuota?  Ei näy venettä, ei venepaikkaa. – Käykö täällä väkeä? –  Joskus käy, joskus ei. Kreikkalaisia tulee. – Entäs tuo BMW, onko se sinun aluksesi? – On, hymyilee mustapartainen ja alkaa lämmetä. Laskun saaminen kestää, kun muistan pyytää virallista. Kassakone on, mutta sitä ei osata käyttää. Pitää soittaa pojan vaimolle ja kysyä ohjeita. Ne saadaan, mutta siltikin kestää. Lopulta mustapartaisen vaimo tuo kuitin ja sanoo valitellen, että summa on hieman eri kuin mitä meille ilmoitti, hän kun ei osannut korjata tekemäänsä lyöntivirhettä. Vielä.

PÁNO LUMÁAN (Páno Loúmas) kylässä uudet tuulimyllyt jauhavat sähköä. Täällä tuulee lähes aina. Seuraava kylä on SELLES, josta myös pääsee alas Agios Antoniokseen. Siellä on ihan pieni kappeli veden rajassa. Mutta ei sielläkään ole uimarantoja.

VRUHÁSIN (Vrouhás) kylässä on vanhoja kivisiä tuulimyllyjä, niissä jauhettiin joskus viljaa kun näissä kylissä vielä asui paljon väkeä ja viljeltiin ohraa ja vehnää. Kylän ulkopuolella tieltä alkaa näkyä ELUNDAN LAHTI (Elounda) lahti koko hienoudessaan. Ylhäältä jyrkänteeltä näkyy SPINALONGAN SAARI jalkojen juuressa, sen takana lahden pohjukassa Elunda ja vielä kauempana AJÍOS NIKÓLAOS (Agios Nikolaos). Sitian vuoret sinisinä meren takana idässä. Tätä maisemaa varten kannatti tulla tänne!

Aurinko on laskemassa. Elunda on jo varjossa, samoin PLÁKA, mutta Spinalongassa paistaa vielä aurinko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

five × three =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:21 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s