Neitsyt vai huora?

Kreetan Maku-kuva/oliivi

Kohta on sadonkorjuun aika

Haluan ymmärtää millaisia oliiviöljyjä supermarketeissamme on kaupan. Oma arvioni on, että vain vajaat puolet hyllyistä löytyvistä extra neitsytoliiviöljyistä täyttää vaatimukset. Aion yrittää maistamalla päästä perille tarjonnasta. Hurja yritys?  Varmasti, mutta ehkäpä opin terävöittämään makuaistejani, joiden erotustarkkuus ei kovin kummoinen ole.  Toivon voivani myös oppia maistamaan ei oliivilajikkeiden eroja, lukemaan tarkasti etikettejä ja ymmärtämään mitä niissä EI sanota.

Tänään kaivoin kaapistani kaikki öljyt esille ja vertailin niitä miehen kaupasta tuomaan

1)      Primadonnaan.  Se on Lidlin merkki ja myynnissä vain 750 ml tummissa pulloissa. Mies ei muistanut hintaa, mutta arveli sen maksaneen 2,95 €. Parasta ennen on 28.2.2015 eli runsaan vuoden päästä. Alkuperää ei kerrota, mainitaan vain, että se on kotoisin EU:n alueelta.

2)      Toinen brändätty oliiviöljy on 250 ml läpinäkyvässä suihkepullossa oleva Terra Cretan 250 ml extra virgin. Pullo on vanha, etiketti jo hyvässä öljyssä marinoitu ja ´parasta ennen´- päivämäärä on ohitettu jokunen kuukausi sitten.

3)      Kolmas öljy on suoraan kreetalaiselta viljelijältä ostettu, se on litran peltikanisterissa eikä sitä ole suodatettu.  Pohjalla on vain tilkka, joten sen maku alkaa olla jo väljähtänyttä. Se on talven 2012-13 satoa.

4)      Neljäs on ostettu marraskuun 2013 alussa Kreetalta Melissarakisin perheen oliivimyllystä ja se on kuluvan talven satoa. Myös se on suodattamaton ja puolen litran kanisteri on lähes täynnä. 

 

 

 

1-IMG_7211

Ennen kuin ryhdyn maistamaan, annan muutaman kommentin pakkauksista ja niiden merkinnöistä:

–          tumma pullo tai kanisteri on eduksi. Se hidastaa hapettumista, valo kun on oliiviöljyn vihollinen. Pienet pullot, kuten tässä suihkepullo, ovat usein kirkkaita, tuleehan öljy kuitenkin käytetyksi melko nopeasti. Vai tuleeko?

–          Parasta ennen: USEIN se merkitään etiketteihin noin kahden vuoden päähän pullotuksesta. Tällöin siis Primadonna olisi pullotettu noin vuosi sitten, jolloin siinä SAATTAISI olla 2012-2013-talven öljyä.

–          en hylkää tuotetta, vaikka sen ´parasta ennen´-päivämäärä on ohitettu. Miksi? Oliiviöljyn kohdalla Best before-määrityksen tärkein seurattava asia on hapettumisen määrä. Extra virgin-oliiviöljyissä  raja on 0.8 %.  Pysyäkseen extra virgin-luokassa  oliiviöljyn vapaiden rasvahappojen määrä ei saa ylittää 0.8 % viimeisenäkään myyntipäivänä. Mitä tapahtuu, jos arvo ylittyy? Öljy putoaa alempaan luokkaan; extra-etuliite on pudotettava pois ja öljy on pelkkää neitsyttä. En kuitenkaan usko, että öljy juuri tuona best before-päivänä muistaisi pudottautua alemmas enkä anna asialle omassa kulutuksessani suurta merkitystä. Makuun se ei vaikuta suuriakaan, mutta vapaiden radikaalien määrä öljyssä kasvaa hiljalleen sen ikääntyessä.

–          Kun otetaan hinta tarkastelun kohteeksi, on selvää, ettei Lidlin neitsytoliiviöljy  voi olla aitoa. Maailmanmarkkinahinta on jo jonkin vuoden pysytellyt ennätyksellisen alhaisena, noin 2,2-2,5 €/litra.  Kun pakkaaja siis on maksanut öljystä runsaat 2 €/litra  + verot, sekoittanut ja pakannut sen, etiketöinyt, markkinoinut ja teettänyt kaikki lain vaatimat analyysit, pitäisi litrahinnan nousta noin 4 eurolla siis lähemmäs 6 euroa tai sen yli. Tuohon 2,90 € sisältyvät myös kuljetukset, pullovero ja tietenkin Lidlin oma osuus.

–          Italialla on edelleenkin maine hyvän oliiviöljyn tuottajana. Siksi varmaan Lidlinkin pullon etiketissä on italiaksi Extra vergine Olio d´Oliva, vaikka se onkin kotoisin EU:n alueelta etiketin mukaan.

–          Silloin kun öljy on kovin halpaa, on syytä epäillä, että siihen on sekoitettu joukkoon halvempaa kasviöljyä tai että suurin osa siitä on vanhaa/hyvin vanhaa tai muutoin viallista, joka  vain on kemiallisesti siivottu virheistä (jolloin enää ei ole kyse neitsyestä) ja / tai joukossa on väriaineena klorofylliä tai melkoinen osa sekoituksesta on alempien neitsyt-laatuluokkien öljyjä,  kuten lampantea (lamppuöljy).  Keinoja on monia.

–          suihkepullo on MINULLE aika lailla turha,  lorottelen öljyä huolettomasti enkä oikein jaksa suihkutella. Sillä kuitenkin saa leivän päälle öljyn helposti, samoin omaan salaattiannokseen. Ihon hoidossa se on erinomainen.

–          Miksi viljelijältä? No, koska silloin voin olla varma siitä, että saan viimeisimmän sadon tavaraa, voin ennen ostamista maistaa sitä ja voin vakuuttua alkuperästä, jopa käydä tarhalla tai puristamossa/erottamossa. Viljelijä ei sekoita vanhaa ja uutta sekaisin eikä hänelle kerry varastoja.

–          Miksi öljy suodatetaan? Se säilyy paremmin kun siitä suodatetaan pois koko joukko pieniä kiinteitä kasviperäisiä partikkeleita.  Suodattamaton on sameaa, suodatettu kirkasta.

–          uuden sadon öljy saattaa vastapuristettuna olla voimakkaan makuista, mutta voimakas tuoreen lehtivihreän/ruohon maku = paljon antioksidantteja (rasvaliukoiset A ja E)

–          Kävikö jo selväksi, että oliivibisnes on usein hämärää ja 75 % maailman oliiviöljykaupasta on kuuden suuren yrityksen hallussa…

Maistaminen

Lämmitimme öljyt vesihauteessa noin 27-28 C asteeseen. Siinä lämpötilassa oliiviöljyn aromiaineet alkavat erottua.  Alla tuotteet samassa järjestyksessä kuin ne on edellä esitelty.

1)      Primadonna tuoksui voimakkaimmalta. Tuoksussa erottui selvästi moottorin/polttoöljyn aromi, joka oli peitossa vahvan jo vanhenneen oliivin maun takana. Poltti kurkussa kuten pitääkin, pippurinen, karvaus/kitkeryys oli ok, mutta metallien maku antoi aiheen epäillä kontaktia ruosteiseen tankkiin tai vanhaan vasaramyllyyn. Tuotteen maku oli parempi kuin etiketti antoi aiheen epäillä, hinta kuitenkin antaa vahvan vihjeen epäaitoudesta.  Kokeilen ruoanlaittoon ja kerron sitten.

2)      Terra Cretan  hapettuneessa oli pehmeä maku, jossa jo oli kuivahtaneen heinän aromia. Se kertoo antioksidanttien hajoamisen alkaneen, mikä olikin oletettavissa koska ´parasta ennen´ oli jo ohitettu. Käytän loputkin ruoanlaittoon, mutta en ehkä suihkuttele salaatteihin vaan käytän nopeasti vaikkapa pataruokiin tai lihan marinoimiseen.

3)      Viljelijältä hankittu ei olennaisesti poikennut edellisestä. Molemmat samaa satokautta oletettavasti, molemmissa hapettumisen aiheuttama makumuutos jo selkeä, molemmat koroneiki-lajiketta. Ihan kunnollista kuitenkin, mutta suosin tuoreempaa.

4)      Pieni kanisteri tuoretta uuden satokauden öljyä maistui selkeästi erilaiselta, raikkaammalta ja herkulliselta. Sekä tuoksu että maku ovat vihreän vastaleikatun nurmikon. Kunnollista tavaraa. Hyvä öljy nostaa ruoan makua. Miksi? Oliiviöljyssä sen tärkein rasvakomponentti, oliiviöljyhappo, on samalla vahva liuotin: se liuottaa muista raaka-aineista makuja ja voimistaa niitä.

Palkinto

Tuoreen öljyn oli saatava sille kuuluva paikkansa pöydässä: paahdoin pari palaa tuoretta vaaleaa maalaisleipää, jonka dippasimme öljyyn. Sen joukkoon sekoitin mikserillä muutaman suolarakeen ja kourallisen persiljaa. Se olikin sitten riittävä ja herkullinen lounas.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 × four =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:21 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s