Nokkosmuhennos

1-IMG_2343Kreetan kevät pursui  villivihanneksia, mutta tällä kertaa en kantanut niitä mukanani; niiden aika alkaa jo olla ohi tältä keväältä vaikka sateinen ja viileä sää piti huolen siitä että tarjontaa riitti myöhään.  Villin palsternakan  ja sinapin sukulaisten kukkaversot taitavat olla  viimeisiä. Täällä kotimaassa kevään ensimmäiset nokkoset  puskevat tummanvihreitä latvojaan mullan alta, pakkohan niitä on taas maistaa!

Nyppäise tuoreista nokkosen versoista latvat, hansikkaat ovat hyvä apu. Huuhtele  hyvin ja perkaa pois mahdolliset kovat osat.  Nokkonen muuttuu kypsennettäessä helposti paperimaisen ohueksi ja mauttomaksi. Käytä myös hennot varret , niistä tulee ruokaan rakennetta. Kypsennä nokkoset öljyssä, niin vältät paperimaisuuden.

Nokkosia ja lanttua kreetalaiseen tapaan jahní

–          2 dl sipulia pieninä lohkoina

–           0,5 dl oliiviöljyä

–          2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

–          3-5 tomaattia lohkoina/tomaattimurskaa 2-3 dl

–          400 g perunaa/lanttua/naurista tai kaikkia kuorittuna ja lohkoina

–          ½ litraa nokkosen latvaversoja

–          vettä

–          suolaa

Kuullota sipulia oliiviöljyssä noin 3 minuuttia. Lisää tomaattilohkot ennenkuin sipuli kärventyy, sekoita hyvin ja lisää tilkka vettä pohjalle. Kypsennä kunnes tomaattien neste on haihtunut ja lisää valkosipuli, peruna-/lanttulohkot ja vettä noin 2-3 desiä (=sen verran että  lohkot ovat puolittain vedessä). Kypsennä hitaalla tulella kunnes lohkot ovat pehmenneet, lisää vettä desi kerrallaan aina kun edellinen neste on haihtunut.  Kun lohkot ovat pehmeitä, sekoita joukkoon suolaa ja nokkosenversot, anna niiden kypsyä vielä kymmenisen minuuttia. Tätä ruokaa ei ole tarkoitus tarjoilla ihan kuumana, kuten ei muitakaan öljypohjaisia (laderá) ruokia, sillä kuuma öljy polttaa ja piilottaa maut. Anna jäähtyä hetken.   Jahní-ruokien kanssa nautitaan usein esim. juustoja, vanhat kuivahtaneet juustonkannikat voi laittaa pehmenenään jo kattilaan.  Feta sopii oivaksi lisäkkeeksi myös.  Minulla oli tuliaisina Mitilínin öljyjuustoa, joten pilkoin sitä lantun ja nokkosen seuraksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 × 3 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:04 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s