Nyt sitä saa, nyt sitä saa, vatsansa täyteen vihreää öljyä

1-IMG_7559-1

Kun ajaa kreikkalaiseen kylään marras-joulukuussa, on raitilla hiljaista, mutta kylän ulkopuolella oliiviöljyerottamoissa käy vilske: autoja parkissa tien molemmin puolin, kuormausta ja purkamista.

Agii Pantesin kylässä Roumbedakisin erottamon ovet ovat auki tielle. Trukin kyydissä on paletti täynnä säkkejä, joissa vastapoimitut oliivit ovat tulossa käsittelyyn. – Mitä nopeammin ne saadaan valmistettavaksi, sitä parempi, sanoo Kostas, yksi erottamon omistajaperheen jäsenistä. Tänä vuonna tulee huonosti marjaa eikä laatu ole järin korkea, makuun se ei vaikuta, mutta happoisuus on korkeampaa kuin tavallisesti. Me olemme tottuneet 0,4:ään, mutta nyt se on tasaisesti 0,7:ää, hän sanoo samalla kun tarkkailee suodattimisesta valuvaa kirkkaanvihreää öljyä.

 

Ovenpielen säkit tyhjennetään siiloon, josta ne menevät puhaltimeen. Puristamon isäntä Dimitris osoittaa putkea, joka imee lehdet ja oksankappaleet. Sitten on kaksivaiheinen pesu, josta oliivit siirtyvät murskaamoon ja sieltä noin tunniksi vaivaamoon. Siinä oliivimassaa vaivataan hitaasti kunnes öljy alkaa erottua. Vaivaamosta massa menee erottajaan, joka erottaa kasvisveden ja öljyn toisistaan. Vielä suodatus ja kirkkaanvihreä öljy valuu terässammioon. – Maistakaa tuosta noita tiganítes, ne on tehty tuoreeseen öljyyn, huikkaa Dimitris ja viittaa pöydällä olevaan valtavaan vatiin, jossa liinan alla on keko sokerilla siroteltuja herkkupaloja. Tiganítes ovat tippaleipien sukua, uudessa vihreässä öljyssä friteerattuja, sitruunamehulla ja -kuoriraasteella maustetusta taikinasta tehtyjä muutaman neliösentin kokoisia ´lättyjä´. Päälle kanelia ja sokeria..

 

Tungen nenäni öljysammioon, vihreän ruohon tuoksu on huumaava! Kostas täyttää vieressäni vesipulloa öljyllä, ojentaa sen minulle ja sanoo, että tämä varmaan rouville maistuu illalla. Ihmettelen ääneen miten hän nyt minulle voi antaa jonkun viljelijän öljyä lupaa kysymättä. –Tämä on minun veljeni tarhasta, hän nauraa. –Tosin olisinhan minä voinut antaa sen myös erottamon kiintiöstä, hän lisää. Erottamoilla on vanhastaan tapana ottaa 10 % kunkin viljelijän öljystä itselleen palkkiona tehdystä työstä.

 

Ojentaessaan pulloa Kostas riimittelee ruonvärssyn, mantinádan, joka kaunein sanakääntein ohjeistaa tyttöä öljyn maistamiseen. En muista riimiä, mutta sanoitus ei jäänyt ymmärtämättä. Se meni jotenkin näin: kun sinä tyttö viet tämän tuoreen öljyn kotiisi, niin kasta siihen leipää ja nauti se pojan seurassa!

Tämähän oli selvä viittaus illaistujaisten järjestämiseen. Kutsuin retkiseuralaiseni Inkerin ja Mikon iltapalalle öljyä syömään. Alkupalaksi tuoksuvaa tuoretta öljyä syvälle keittolautaselle kunnon määrä, ripaus suolaa päälle ja tilkka sitruunamehua. Sitten siihen leipää kastamaan! Nenä kiinni lautasessa nuuhkin vihreän ruohon hajua. Aromi on niin vangitseva, että olen edellisessä elämässäni varmasti ollut lehmä tai vuohi…

 

Miten kävi? Leipä loppui heti. Eikä öljystäkään ole paljoa jäljellä.

Vinkki: kun siivoat öljytippoja pois keittiöstäsi, pyyhkäise ne talouspaperiin. Sillä voit pyyhkiä ihoasi, oliiviöljy on mitä arvokkainta ihonhoitoainetta. Kuivat jalat, kuivat poskipäät, kuiva käsien iho, kynnenreunat, kaikkiin sopii oliiviöljy. Purkitetttuna, vaivattuna ja vatkattuna ihonhoitotuotteeksi se maksaa paljon enemmän ja vaikuttavaa ainetta on vain tippa…

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

one × 1 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
tammikuu 16, 2018, 9:25 pm
Sadetta
Sadetta
12°C
Tuntuma: 7°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 93%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:32 am
Aurinko laskee: 5:35 pm
Ennuste tammikuu 17, 2018
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
17°C
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 9 m/s
Ennuste tammikuu 18, 2018
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 8 m/s LPL
Puuskissa: 12 m/s