Oliiviöljyyn leivottu suklaakakku

Suklaakakku

Kun Joulu on tulossa, on minullakin tapana leipoa kakkuja. Kreetalla opin, että ne voi leipoa oliiviöljyyn. Alkuun ajattelin että kamalaa, niin en tule koskaan tekemään!  Vaalea vaniljanmakuinen sokerikakku ei kaivannut ruohon aromia, siitä olin varma! Kun  sitten olin rikastunut muutamalla maistiaiskokemuksella ja todennut, ettei oliiviöljyyn leivottu maustekakku itse asiassa ollut ollenkaan kauheaa, päädyin kokeilemaan sitä  leivonnassa.

En edelleenkään käytä oliiviöljyä täytekakkupohjiin enkä pipareihin, mutta muffinseihin ja joulunajan maustekakkuihin se on mitä mainioin, samoin marja-, pähkinä-ja suklaakakkuihin. Niissä oliiviöljyn maun pohjalla oleva makeus vahvistuu ja korostuu.  Ruohon maun takana piilossa olevat pehmeän pähkinämäiset maut taittuvat kauniisti eritysesti sitrushedelmien, vahvojen kotimaisten marjojen ja suklaan seurassa ja kumma kyllä, peruspullassakin oliiviöljy toimii hyvin.  Jos reseptissä mainitaan tarvittavan 200 g voita, vähennä siitä 15-25 % ja muuta grammat desimitoiksi.  200 g voita on siis 1,5 dl oliiviöljyä.

Vielä, jos vain voit valita, ota sellainen öljy, jonka parasta ennen-päivämäärä on jo lähellä.  Tuoreet vastapuristetut öljyt ovat voimakkaan makuisia eivätkä sovi leivontaan, mutta jo puolikin vuotta seisoneet käyvät paljon paremmin. Meillä Suomessa ei edes kovin tuoretta saa, joten periaatteessa kaikissa kaupan hyllyssä olevissa alkaa olla ikää tarpeeksi…

Taas toitotan, että kannattaa valita hyvä oliiviöljy. Mikä on hyvä? Takeeksi ei riitä, että se on neitsyttä ja kylmäpuristettua. Mutta takeeksi riittää, että se tulee Kreetalta. Miksi?  Siitä löydät pitkän tarinan sivultani . Lyhyesti: Maailman parhaimmat öljyt tulevat Kreetalta eikä kreetalaisilla ole minkäänlaista tarvetta ostaa maailmalta huonompaa ja sekoittaa sitä hyväänsä. Mutta mailla, jotka tuottavat pääasiassa huonolaatuista, on kova tarve saada omansa nousemaan parempaan luokkaan tai edes saada se myytyä. Siksi kannattaa valita kreetalainen.

Kirjallisuudesta opin muutaman hyvä syyn käyttää oliiviöljyä kakunteossa:

1)      oliiviöljy ei härskiydy kuten voi. Mitä se tarkoittaa? On mukava tietää, että oliiviöljyyn leivotussa ei ole lainkaan niin paljon hapettuvia rasvoja kuin maitopohjaisissa rasvoissa tai margariineissa.  Hapettuneet rasvat kun kertyvät suonenseinämiin kovettaen niitä.

2)      Minun perheessäni kakku saattaa unohtua syöjien puutteessa kaappiin. Kun siinä on oliiviöljyä, ei se mene pahaksi. Vanhan voin maun kyllä tunnistaa ja sitä osaa välttää, mutta on hyvä tietää, että oliiviöljyyn leivottu ei tuhoudu samaa tahtia.

3)      Oliiviöljyn tokoferoli, E-vitamiinin esiaste, toimii hyvänä nostatusaineena. Näin  leipomus kohoaa hyvin ja ilmava rakenne säilyy.

4)      leivinjauheen kanssa ei tarvitse olla kovin tarkka, kun tokoferolit auttavat

5)      Jos teen kakun eläinrasvaan tai margariiniin,  näkyy se kylmässä olleen kakun pinnalla ikävinä rasvaraitoina.  Oliiviöljykin kohmettuu kylmässä, mutta se ei näy kakun pinnalla.

6) tuloksena on kosteutensa säilyttäviä leivonnaisia

Lokakuussa oliiviöljyseminaarissa pääsimme käymään MAICHissa,  joka on lyhennys sanoista Mediterranian Agricultural Institute of Chania.  Maatalousinstituutissa järjestetään paljon suuria kansainvälisiä seminaareja, joiden itseoikeutettu pääkokki on keittiömestari Jannis Apostolakis. Hän valmisti meille keittiössään suurtalousreseptinä alla olevan suklaakakun, joka on kokoa 1/1 GN.  Kun pienennät sitä omaan talouteesi sopivaksi, jaa mitat kolmella.  Olen laittanut pienemmät mitat /-viivan taakse.

 

–          400 g / 1,3 dl EVOO (extra virgin olive oil) eli extra-neitsytöljyä

–          500 g /165 g sokeria vatkataan jokunen minuutti, jotta sokeri alkaa sulaa.

–          lisätään 10/3 munaa ja vatkataan vaahdoksi

–          lisätään 300 g /100 g (saksan)pähkinärouhetta

–          hiukan kanelia

–          noin 300 g/100 g puolikarkeita vehnäjauhoja tai kakkujauhoja

–          ja 500 g /165 g vesihauteessa sulatettua taloussuklaata

–          makua antamaan vaikkapa appelsiininkuorta raasteena, inkivääriä, cayennepippuria…

–          sekoita kaikki hyvin

–          öljyä 1/1 GN / tai pyöreä kakkuvuokasi hyvin, sirottele sokerilla ja kaada siihen taikina

–          paista 170 C noin 40 minuuttia (kiertoilmauunissa)

Huomaa, että oliiviöljy ja munat toimivat nostatusaineena, leivinjauhetta ei tarvita eikä  pitkää vatkausta. Kakku on nopea pyöräyttää tarvittaessa ja jälkien siivoaminen on nopeaa, kun ei tarvitse ottaa konetta esille ja siivota koneiden osia.

Maukasta joulunodotusta!

oliiviöljykakku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 × four =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:10 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s