Oliiviretki Astrikas-Kandanos-Temenia

 

1-IMG_1370

Oliiviöljypäivän aloitti kierros Biolean luomuoliivipuristamossa.  Se sijaitsee niin komeassa paikassa, että sinne kannattaa mennä jo pelkästään maisemien tähden! Paikan sielu Jannis Dimitriadis selvitti meille miten  hyvä öljy tehdään perinteiseen tapaan  nykystandardeja noudattaen niin, ettei prosessissa käytetä  lisättyä vettä muutoin kuin oliivien pesussa.  Näin saadaan vitamiinit ja hivenaineet talteen paljon paremmin kuin jos prosessiin lisättäisiin vettä ja otettaisiin se myöhemmin pois, niin kuin kaikki teolliset puristamot tekevät. Biolea on modernisoinut vanhaa menetelmää, jossa oliivit murskataan  myllynkivien alla, nostetaan mattojen väliin ja todella puristetaan.

Niin tehtiin ennenkin, mutta  tämä tietotaito oli jo kadonnut. Vanhaan tapaan yhdistettiin uutta osaamista ja tekniikkaa. Graniittisten myllynkivienkin teettämisessä oli omat niksinsä, samoin massan jauhamisessa niin etteivät oliivinkivet rikkoudu. Kalleimmin palkattu mies entisajan puristamoissa oli se, joka levitti massan matoille ja pinosi matot päällekkäin. Tornista piti saada jopa 2 metriä korkea niin ettei se ollut vino eikä kallistellut. Nyt  työn  tekee tätä puristamoa varten  kehitetty laite. Vedettömän puristusmenetelmän ansiosta Biolean öljyissä on moninkertainen määrä vitamiineja ja  hivenaineita  tavalliseen puristamiseen tai erottamiseen verrattuna. Kun kysyimme, miten sitten osaamme valita hyvän öljyn, sanoi Dimitriadis, että  kannattaa ymmärtää  puristusprosessi, vain silloin tietää mitä saa!  Se on paljon vaadittu.

Kreetan maku-kuva / Biolea

Puristamon sielu Jannis Dimitriadis kertoi meille firman tarinan

 

Jotta Biolean opit asettuisivat oikeisiin  mittakaavoihin, on hyvä muistaa, että he valmistavat öljyn ´käsityönä´,  se on  taitajan rakkaudella valmistamaa luomuöljyä,  jota tuotetaan pieniä eriä ja myydään herkkukaupoissa.  Supermarketit 

Kreetan Maku-kuva / Biolea

myyvät hyllyissään  teollisella  puristamisella tai erotuksella  saatuja oliiviöljyjä, jolloin on syytä katsoa hintaa. Ketjujen omat  merkit ovat alinta kastia, halpoja ja  makuviallisia, kertoi Dimitriadis.  – Vaikka niiden kyljessä lukisi ´extra virgin´ei se takaa mitään, se voi hyvin sisältää kuumapuristettua öljyä, jonka valmistamisessa käytetään heksaania,  se on teollisuudelle edullista herkästi syttyvää myrkyllistä paloöljyä, joka  jättää makunsa.  Me olimme  sen maun jo löytäneet halpisöljystä edellisen illan oliiviöljypruuvissa.

-Supermarkettien öljyjen parhammisto on kuitenkin kunnollista ja varsinkin,  jos valitsee kreikkalaista tai kreetalaista, kertoi isäntä, voi olla aika varma hyvästä laadusta, kreikkalaiset kun eivät vielä ole oppineet fuskaamaan vanhojen oliiviöljymaiden tapaan, joille fuskaaminen on ollut  elinehto. .. Biolean öljyjä saattaa olla tulossa Suomeen, paljasti Jannis, neuvotteluja käydään….

Kandanosin ylärinteillä poikkesimme tervehdyskäynnille  oliivipuiden  vanhainkotiin.  Ikivanhoja satojen ja tuhansien vuosien ikäisiä puita on Kandanosin alueella tarha toisensa perään ja kaiken kruununa jättiläinen, jonka iäksi varovaisesti arvioidaan  noin 3000 vuotta. Eivät nämä puut kuitenkaan eläkkeellä ole, ne ovat parhaassa tuotantoiässä,  hyvinvoivia hienoja puita latvukset täynnänsä oliiveja!

Pyhän  Yrjön kappelikin näytti leikkikirkolta  suurten puiden juurella.  Kappelin pihassa onton johanneksenleipäpuun sisällä odotti yllätys: ainakin neljä pientä kissanpoikaa, joista parilla silmät olivat jo auki. Ne  nukkuivat isossa kasassa vatsat täynnä  ja heräsivät äänimme, kääntyilivät ja tunkivat piiloon syvemmälle onkaloon.

Temeniassa pääsimme ruokapöytään, johon Vasiliki oli valmistanut kastanjastifadoa, villivihannesmunakokkelia, selleripossua, jättipapuja ja  vuohta stamnagathin kera.  Kaikki omilta tiluksilta. – Kukas nyt villivihanneksia kerää kun jalkaani vielä sattuu, päivitteli Vasiliki, joka oli jo hyvin toipunut  parin viikon takaisesta kystasta.

Ajoimme kummipuutarhalle.  Se löytyi Stratin kylän hautuumaan alapuoliselta rinteeltä. -Nämä vanhat komeat puut ovat noin kolmesataavuotiaita, kehaisi Prokopis, Vasilikin mies.  Heidän poikansa Sifis omistaa tarhat. Puiden keskellä olevaan peltoon on kylvetty kauraa odottamaan hetkeä, jolloin lampaat siirtyivät oliivitarhaa lannoittamaan. Me etsimme puista numerolaattoja  ja kuljimme valokuvat kourassa  tutkaillen omaa puutamme. Kummin ja puun kohtaamiset olivat herkkiä ja jokainen kummi ikuistettiin oman puunsa kanssa. Autossa jo odotti puun sadosta puristettu öljy kanistereihin pakattuna. Siitä voisi kotona vaikka olla ylpeä!

Kreetan Maku-kuva / Temenia

Kullakin oli valokuva kumipuustaan, joka piti löytää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 × 3 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:00 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s