Päivä vuorten juurella

Kreetan maku-kuva Drakonasta Länsi-Kreetalla

Dounian padat kypsyvät ulkona

 

Aamu oli lämmin.  Edessä oli odotuksia nostattava ajelu Drakonaan, pieneen kylään Valkoisten vuorten taskussa.  Syy mennä kylään on ruoka.  Se on riittävän hyvä syy. Taverna Dounia on kuulu hyvistä makuyhdistelmistä ja ekologisuudestaan.  Lounastreffit tavernaan oli  sovittu iltapäiväksi, mutta halusin lähteä liikkeelle jo ajoissa, sillä korkealla pienten kylien läpi kiemurteeva nauhamainen tie on kimurantti ja kapea.  Jokaisen mutkan takana aukeaa uusi uljas näkymä, usein alas rotkoon, päivän usvassa siintäville vuorille tai kauas merelle.

Toisin kävi. Aamupuuhat venyivät ja ennen kuin pääsin polkaisemaan liikkeelle oli jo puolipäviä reilusti ohitettu. Ja nälkä kurni.  Otanko vuorten helmoisa kulkevan kauniin reitin vai nopeamman, osan matkaa päätietä kulkevan?  Valitsin kauneuden ja yllättävyyden silläkin uhalle etten ole ajoissa.  Jokaisessa risteyksessä piti lukea karttaa.  Pääsin perille melkein ajoissa.

Kreetan maku-kuva Douniasta

Dounian keittiössä hohkaa puuhella

Taverna sijiatsee mutkassa, sen ulkoreunalla.  Sisäkurvissa korkealla tien yllä on ulkoterassi. Odottava seurue oli sen valinnut.  Vielä on lämmintä istua varjossa.  Ulko-oven edessä tulijaa odottavat muhivat lihapadat.  Kahden keraamisen tulipesän päällä hautuu päivän ruokia saviastioissa.  Täällä lähes kaikki ruoka haudutetaan samanlaisissa ruukuissa joko sitten ulkona tai keittiön puuhellalla tai hellan uunissa. Siitä tulee oma arominsa.  Palavan puun aromi.  Hitaasti hautuva ruoka  on erilaista kuin nopeasti valmistettu. Syvempiä vivahteita. Isäntäpari, Stelios ja Emmi, maustavat ruoat innovatiivisesti.  Padassa muhivien  perunoiden päällä on diktamusta ja salviaa.  Rinteiltä kerättyjä.  Ruokalistaa ei ole. Käyt keittiössä nostelemassa patojen kansia. Sormia saat varoa, kuumia ne ovat. Syöt silmilläsi, haistelet, nuuhkit ja valitset.  Musta puuhella hokaa lämpöä ja tuli  loimottaa.  Tuota ja tuota ja tuota ja….?  Mikä olisi maistuvinta?  Jospa isäntä valitsisi meille loput?

Isäntä kantoi meille kuudelle kuusi erilaista ruokalajia, yksi kerrallaan keskelle pöytään kaikkien jaettavasi ja iloittavaksi.   Kesäkurpitskiusausta, vuohenkäristystä, uunilammasta,  karitsaa paketissa, munakoisoa hapanvehnän kera….Ah! Talon omaa viiniä. Omaa oliiviöljyä ruoissa. Konstailematonta.  Stelios näytti ylpeänä seinällä komeilevia todistuksia ruoan aitoudesta ja maukkuudesta.   Hanian alueen ensimmäinen kreetalaisen aidon keittiön tunnustuksen saanut taverna, Trip Advisorin Excellence-todistus, aidon maidon todistus jne..- ´Kun olette syöneet, niin näytän mielelläni paikkoja´,  hän sanoi.  -´Mennään kierrokselle.´ Ei ylisanoja, ei tihkuvaa siirappia käytöksessä, ei puheissa. Ei pakkohymyjä.

Kreetan Maku-kuva Drakonasta

Emmi keittiössään. Lapset hoituvat työn sivussa.

Kreetan maku-kuva Drakonasta Länsi-Kreetalla

Emmi kaalitarhassaan

Kun olimme laskumme maksaneet (yllätys sekin, 8 € hengeltä!), tupsahti kahteen pöytään uusi asiakkaita ja ajattelimme jo, ettei  isäntä ehdikään kierrokselle. -´Mennään, mennään, Emmi tulee oppaaksi!´. Isäntä jäi hoitamaan asiakkaitaan.  Polkua alas kävellessämme ohitimme viinipuristamon. -´Oma viini on tehtynä, mäski käymässä, vielä ei ole rakinpolton aika´, kertoilee  siro Emmi.  Hän on puoliksi kreikkalaista, puoliksi armenialaista sukua. Ikänsä Kreetalla asunut. Keitiössä jaloissa pyörii tottuneesti kaksivuotias poika, perheen nuorimmainen. Ihmettelen miten hän ehtii kaiken, kodin,lapset, tavernan, eläimet?  -´Aamulla vien vanhemman lapsen kouluun ja kun palaan, on Stelios hoitamssa eläimiä.  Minä sytytän tulet ja alan laittaa ruokaa.  Stelios tulee mukaan kun ehtii ja tuo tullessaan vihannekset tarhasta ja kananmunat ja maidon.   Äitini hakee lapsen koulusta ja toimittaa tänne myöhemmin iltapäivällä.  Vihannesmaiden kasteleminen hoituu asiakkaiden välissä. Avaaamme kasteluhanat ja käymme sulkemassa ne kun on sopiva hetki. Siinä ne hoituvat mutkattomasti. Sitten kun on suurempaa tekemistä tarhoissa, kylvämistä, istuttamista, kitkemistä jne, tulee Stelioksen setä auttamaan.  Tänä  kesänä olemme olleet hyvin omavaraisia, tomaattejakin on riittänyt. Hiukan  perunaa ja sipulia olemme ostaneet´…

 

Lähimmässä kasvitarhassa kaali on jo korkeaa.  Tulossa on lehtikaalia ja keräkaalia ja brokkolia, kreetalaisia talvivihanneksia.  Tomaatti ja munakoisot  ja paprikat lopettelevat. Tulee viileitä öitä, keväällä uudelleen.   Jatkamme matkaa.  -´Lehmät ovat jossan täällä´, sanoo Emmi.  -`Lehmät?´ -` Meillä on kaksi, toinen tuottaa maitoa, toinen vuoden ikäinen, on lihakarjaa.´  Kyselen kulkevatko ne vapaina näillä rinteillä, mutta ei, ne ovat lieassa.  Kanat sen sijaan vaeltavat vapaina, samoin ankat ,hanhet, kalkkunat  ja jokunen lammas.  Häkeissä on kaneja.  Kani on tavallista herkkua.  Kanatarhassa on nuorikkoja ja joukossa jokunen eksottisempikin kanalaji.  Ja pari porsasta lätissä.  Omavaraisuus on tavernan ehto.  Ei ole aikaa lähteä ajamaan tukkuihin tavaraa noutamaan.  Matka on liian pitkä ja mutkainen.  Tukkuautot eivät näihin kyliin aja.  Kalliiksi tulisivat raaka-aineet, putoaisi pohja pois tekemiseltä.  Kun itse kasvattaa ja jalostaa ateriaksi asti, jää käteenkin jotain.  Ja saa kunniamainintoja seinälle.  Tutut asiakkaat ajavat kymmenien kilometrien päähän  jopa arkipäivinä nauttiakseen Dounian hyvän keittiön antimista!  Fanien määrä senkun kasvaa.

Jos Kreikka  joutuu avaamaan ovensa markkinataloudelle nyt kriisin seurauksena, niin miten mahtaa tällaisten pienten yritysten käydä?  Jaksavatko? Nousevatko hinnat? Riittääkö asiakkaita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 + ten =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 19, 2017, 12:18 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s