Paleóhora

 

Paleóhora sijaitsee Kreetalla kapealla kannaksella eteläisen Libyanmeren syleilyssä

Paleóhora sijaitsee Kreetalla kapealla kannaksella eteläisen Libyanmeren syleilyssä

 

Paleóhoraan mennään kuin vanhaan tuttuun paikkaan!

Paleóhora nyt

Kreetan etelärannikolla sijaitseva Paleóhora on suomalaisten kestosuosikki. Pienessä ja kompaktissa Libyanmeren rantakylässä ei matkailija tarvitse autoa. Kaikki tarvittava löytyy kävelyetäisyydeltä. On pankit, postit, apteekit, lääkärit, tavernat, baarit, satama ja hyvät rannat. Pienen kylän asukkaat ottavat uudet tulijat hienosti vastaan ja tervehtivät nimeltä jo toisella kohtaamisella. Jos kylä alkaa tuntua pieneltä, voi lähteä liikkeelle rantoja pitkin vaikka kävellen.  Itään päin mennessä löytyy Lissos ja Suija (Sougia), lännempänä Kunduran rannat ja niiden takana Elafónisi.  Sisämaan suosituin reitti nousee Anidrin kylään ja laskeutuu sieltä alas  rantaan, josta pääsee palaaman takaisin hiekkatietä.

Nykyisin asukkaita on parisen tuhatta, on ala-, keski- ja yläaste sekä lukio, löytyy posti, pankit, poliisi sekä supermarketit, lääkärit ja apteekit, jotka kaikki palvelevat koko aluetta aina vuoristokyliä myöten. Kunnan nimi on nykyisin Kandanos-Selinou, mutta ennen kuntareformia tätä nurkkaa kutsuttiin Pelekanosin kunnaksi.  Nimellä ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä pelikaanien kanssa vaan nimi viittaa kivenhakkuuseen. Pelekis on taltta ja pelekanos on taltalla työstetty. Ennen betonin aikakautta talojen rakennusmateriaali oli kivi.  Nykyinen Paleóhora elää matkailusta mutta myös kasvihuoneistaan, joita Kunduran rantatasanko pullistelee. Euroopan supermarkettien talvipuutarha on täällä.  Oliivit ja kalastus täydentävät elinkeinoja.  Laajeneva matkailu  sekä kasvihuoneet vetävät alueelle kausityöntekijöitä eri puolilta Välimerta.  Tapasin marokkolaisen Kemalin kastanjanpomijana ja lammaspaimenena, venäläisen Irinin  tarjoilijana,  bulgarialaisen Veronican  kaupittelemassa kukkia ja syyrialaisen Janniksen rantatuoleja kanniskelemassa.

1-1-IMG_9245

Mennyt aika

Kylän nimi tarkoittaa vanhaa aluetta, vanhaa kaupunkia. Vanha mihin nähden? Niemen kärki linnakkeen alla oli vielä ajanlaskun alussa erillinen saari ja nykyinen kaupunki meren pohjaa, mutta 100-luvulla tapahtunut  saaren länsipään tektoninen kohoaminen nosti kannaksen kuivaksi maaksi.  Linnoitus on ollut olemassa vuodesta 1282. Sen rakensivat venetsialaiset rauhoittaakseen vastarintaan ryhtyneitä saarelaisia ja saarelaistuneita venetsialaisia ylimyksiä. Linnoitus sai nimen Selino. Vallankumoukselliset valtasivat linnoituksen ja raunioittivat sen, mutta venetsialaiset pystyttivät sen uudelleen vuonna 1334. Sen sisällä asuivat sotilaat ja upseerit. Ulkopuolelle syntyi rakentajien, kauppiaiden ja käsityöläisten pieni yhdyskunta, joka sekin joutui 1539 merten pelottavana valtiaana pidetyn Hajreddin Barbarossan, turkkilaisen merirosvon ja amiraalin, ruokalistalle. Linnoitusta ei enää  korjattu entiseen malliinsa.  Lopullisesti turkkilaiset ottivat niemen sekä koko Selinon alueen  haltuunsa 1635. Kun tietä ei ollut, ei syntynyt kylääkään, kuljetukset olivat mahdollisia vain meritse. Vuonna 1866 paikalla oli vain jokunen viljan varastorakennus.

Kreetan itsenäistymiseen johtaneet painostustoimet saivat turkkilaiset jättämään tiluksensa ja kokoontumaan vuonna 1897 linnoituksen suojiin, josta ympärysvaltojen laivasto heidät evakuoi turvaan kristittyjen kostolta.  Asiat eivät kitenkaan olleet näin mustavalkoisia:  1200-luvulla saarelle saapuneet venetsialaiset perheet ja suvut olivat saaneet suuria alueita läänityksinä. Kun turkkilaiset tulivat 1660-luvulla, kääntyivät kreetalaistuneet venetsialaiset islaminuskoon säilyttääkseen maansa ja omaisuutensa, oliivitarhansa ja muut tiluksensa. Turkkilaiskauden lopussa heidät vääräuskoisina karkoitettiin Turkkiin, vaikka ainut heidät sinne liittävä side oli uskonto.

Vasta kun maantie Haniaan rakennettiin 1900-luvun alussa, syntyi varsinainen Paleóhora. Nimi viittasi tuolloin niemen kärjessä olleeseen  vanhaan linnoitukseen. Myöhäisestä syntyajankohdasta johtuen kaupungissa on selkeähkö ruutuasemakaava.

Kreetan Maku-kuva Paleohorasta

Mikä Paleóhorassa kiehtoo?

Vastauksen saamiseksi tein treffit kaupungissa asuvien suomalaisten kanssa. Tapasin Terhi Vartian, Hanna Theodorakin ja Eeva-Liisa Koskelan kysyäkseni mikä  tässä Libyanmeren neidoksi kutsutussa kylässä viehättää.  Paleohoran tauti tarttuu helposti, naiset sanovat. Se tulee helposti ja varoittamatta. Sen huomaa siitä, että suunnittelee seuraavaa lomaa jo ennenkuin meneillään oleva on edes päättynyt. Talvi on kaunis vuodenaika, täällä on lämpimämpää kuin muualla Kreetalla, etelätuulet huolehtivat siitä.  Tosin nekin saattavat yltyä myrskyksi asti.  Syksyyn kuuluvat mahtavat syysmyrskyt. Mutta talvella on mukavaa kulkea shortseissa ja teepaidoissa rannoilla silloin kuin Pohjois-Euroopassa raivoavat lumimyrskyt.  Kylän pysähtyneisyys tuo turvallisuuden tunteen, kaikki tuntevat kaikki ja tervehtivät, jäävät juttelemaan. Minulle tuli tunne, että jokaisella kyläläisellä on muutamia kymmeniä ulkomaalaisia tuttuja, jotka joka vuosi saapuvat uudelleen ja uudelleen ja jotka muodostavat melkein Paloehora fan clubin!  Kahvi on täällä edullisempaa kuin muualla saarella, kahviloissa istutaankin sitten usein. Kalastajia on paljon ja tavernoissa saa hyvää tuoretta kalaa edullisesti. On rantapaatti, joka kulkee Paleohoran kautta pitkin etelärannikkoa. Jos  kylä alkaa tuntua liian ahtaalta, voi aina ottaa laivan Gavdosin saarelle. Tarujen Kirke-nymfi asui nykyisen kreetalaisen turistitulkinnan mukaan Gavdosilla,  tunsi huumaavat yrtit, muutti saarelle rantautuneen Odysseuksen miehistön sioiksi taikajuomillaan ja onnistui taioillaan pitämään Odysseustakin saarella kokonaisen vuoden.  Nymfia ovat harvat nähneet, mutta useat tunteneet taian vaikutukset.

Voit ottaa repun selkääsi ja lähteä poluille. Niitäkin riittää. Tai voit päättää tutkia kaikki lähialueen 130 kirkkoa ja kappelia, joista useat ovat vanhempia kuin yksikään kotimainen kirkko. Tai voit etsiä itselleen rannalta sopivan kivenkolon, jossa on suojaisaa tuulillakin ja jossa voi uida vaikka ympäri vuoden. Kylässä on kaikki, sinne juuttuu eikä sieltä enää kaipaa pois. Unohdus. Se se oli Kirkenkin taika.

Kreetan Maku-kuva

Mihin syömään,  kahville, oluelle?

Paleóhorassa on monta tasokasta ruokapaikkaa.  Raaka-aineet saadaan läheltä, kasvihuoneita on, puutarhoja on, oliiviöljyä tuotetaan, kalaa saa merestä.

–          Family Grill House kirkolle vievän pääkadun yläpäässä, hyvät liharuoat ja pitat

–          Akropolis edellisen vieressä, hyvää kalaa

–          niemen kärjessä Metheksis, kastanjastifadoa ja muuta hyvää kreetalaista

–          Porto Fino-pizzeria  kivirannalla, pastaa sekä oikealla kiviarinalla paistettuja pizzoja, yhtä hyviä kuin Italiassa

–          Third Eye, kasvisruokaa aasialaiseen henkeen

–          Kiparáki, hollantilaisten omistama aasialaisravintola keskustassa pienellä poikkikadulla

–          oleskelukahvila Cosmogonia, kreetalaisia värikkäitä sohvia ja kahvilanpöytiä siinä missä pääkatu muuttu kävelukaduksi, viiniä, olutta, välipalaa jne.

–          Agios, pääkadulla, kahvilakapakka, menomesta

–          Skala, rannalla satamassa, elävää musiikkia ajoittain

Mitä muuta voi tehdä?

 1. Hyppää laivan kyytiin ja vietä päivä ihanalla vaaleanpunaiseen vivahtavalla Elafonisin hiekkarannalla. Sen kirkkaat turkoosit rannat ovat kuin troppisista turistimainoksista.  Kahlaa rannalta saarelle, ui käsipohjaa, snorklaa, syö lounas rantakanttiineissa. Palaa illalla suolaisena ja ruskettuneena takaisin.
 2. Hyppää laivaan ja suuntaa itään Lissokseen tai Souigaan, pieneen rantakyläään. Palaa takaisin laivalla. Seuraa näkyisikö delfiinejä tai valaita.
 3. Hyppää laivaan ja käy Gavdoksella. Vietä muutama päivä herran rauhassa. Saari on natura-aluetta, ei oikeita teitä, mutta puhelin toimii ja jopa netti. Majapaikkoja on, mutta kannattaa varata varsinkin täyssesonkina. Kerää hipahtavaa väkeä varsinkin keskellä kesää.
 4. Hyppää laivaan ja käy Agia Rumelissa. Se on Samarianrotkon alapää. Voit kävellä jonkin matkaa sisälle rotkoon ja palata takaisin myöhemmällä laivalla.  Tai voit nousta ylös rotkon yläpäähän, mikä on hankalampi vaihtoehto. Omaloksesta voi hypätä paikallisbussiin. Katso yhteydet KTEL.
 5. Pääset rannikkkolaivalla aina Hora Sfakioniin asti. Voit viettää myös jonkin päivän Lutrossa, jonne pääsee vain laivalla tai polkuja pitkin.  Se on pieni suloinen linnunpesä vuorten välisessä taskussa.
 6. Väsytä itsesi kunnolla: ota aamubussi ja aja Omalokseen. Kävele Samarianrotko alas ja palaa takaisin laivalla.
 7. Lähde kävellen Lissokseen (roomalaiset rauniot) ja Suijaan. Yhteen suuntaan menee noin 7 tuntia. Älä koskaan lähde yksin vaeltamaan.
 8. Ota taksi ja aja Anidriin tai kävele sinne. Viivy kahvilassa vaikka välipalaa nauttien. Silitä kissaa. Käy Pyhän Yrjön kirkossa. Kävele polkua alas rannalle, ui. Tule rantaa pitkin takaisin.
 9. Ota taksi tai kävele Azogirekseen. Käy luostarissa ja syö kuulu Sofian munakas.  Voit myös yöpyä. Palaa rantojen ja rotkojen kautta takaisin.
 10. Kävele rannoille. Pysähdy uimaan aina kun mieli tekee. Idän suunnassa on Gialiskarin ja Anidrin rannat, lännempänä ensin Pahia Ammos, sitten Psilos, Volakas, Karavopetra, Plakaki, Grammeno, Agia Kiriaki, kauimmaisena Krios. Sieltä pääsee kävellen Elafonisiin.
 11. Nouse mäelle ja kierrä linnoitus. Historia havisee, kivet rapisee. Siellä on lapsillakin pomppimista. Kauempana on huvivenesatama. Ihmeitä täynnä jos osaa ihmetellä.
 12. Tutustu saaren historiaan esim. Akritas-museossa kirkon takana mäellä. Akritas oli runoelma urhosta ja hänen rakkaastaan. Akritasit olivat bysanttilaisen ajan (900-1100 jkr) rajavartijoita.
 13. Käy tutustumassa kaikkiin 130 alueen kirkkoon. Kävellen.
 14. Istahda rannalle katsomaan auringonlaskua tai ihailemaan valon häipymistä meren yllä tai sen kuvastumista Valkoisiin vuoriin. Talleta vuorokauden viimeiset valonsäteet muistiisi. Seuraa kuun nousemista Valkoisten vuorten ja meren ylle.
 15. Uppoudu ostoksiin. Kierrä ja katsele. Löydä kauppojen helmet.
 16. Kierrä koko kylä, tutki jokaikinen kuja ja katu. Kun väsyt, istahda ja lyöttäydy juttusille. Se saattaa avata yllättäviä ovia.
 17. Syvenny tavernoiden tarjontaan. Etsi paikallisia erikoisuuksia.  Vaihda paikkaa joka päivä. Tutustu leipomoiden herkkuihin. Maistele suvlakia, osta pitaleipä. Juo paikallisia limuja, esim. Temenian pullotuksia. Herkuttele jäätelöllä tai sammuta jano kreikkalaisella oluella, kuten Fix, Mythos, Alfa jne.
 18. Jutustele ihmisten kanssa. Se on helpompaa kuin luuletkaan. Ei siihen tarvita edes yhteistä kieltä. Silmät riittävät ja kädet ja ilmeet.
 19. Käy kirkossa jos kuulet kellojen kutsun. Käy katsomassa mitä on tapahtumassa.
 20. Hymyile vastaantulijoille. Sinulle hymyillään takaisin!
 21. Tule keväällä kun on karnevaaliaika!
 22. Pääsiäisen vietto on näkemisen arvoinen kulkueineen ja tulineen
 23. Elokuun 15. on suuret Maria-juhlat
 24. Panijirejä ja pyhimysjuhlia kappeleissa ja kirkoissa aina suojeluspyhimysten nimipäivinä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 × five =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:02 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s