Palikari eli psakokukiá

1-IMG_1107

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palikari eli psarokukiá, kreetalainen loppiaissalaatti

 

Loppiaisena Kreetalla on ollut tapana valmistaa koko luomakuntaa yhdistänyt seremoniallinen psarokukiá-salaatti

Vielä noin kolmekymmentä vuotta sitten kun vietin ensimmäisiä vuosiani Hersonisosissa, muistan anoppini valmistaneen psarokukiá-ruokaa loppiaiseksi. Sen toinen nimi on palikári, joka tarkoittaa komiaa nuorta miestä eikä kukaan ole osannut minulle kertoa miksi.

Nikos Psilakis, kreetalainen entinen toimittaja, nykyinen tutkija, on selittänyt psarokukián olevan samaa alkuperää kuin nykyisin seremoniaruokana tunnettu hautajaisissa tarjottava koliva. Hän johtaa molempien juuret kivikautisille kuppikiville, joihin tuotiin lahjana uuden sadon tuotteita, kourallinen jyviä, jokunen tähkä, herneitä, siemeniä. Niistä saatettiin koota panspermia-nimellä (monet siemenet) tunnettu ruoka, joka sitten muuntui seremonialliseksi kolivaksi ja arkiseksi psarokukiáksi.

Anoppini Argiró valmisti loppiaisruoan useammasta pavusta, usein neljästä, ja joukossa oli myös kypsiä vehnänjyviä. Ajatuksena oli, että salaatti ja sen tekeminen yhdistää koko luomakunnan, olihan loppianen uuden satokauden alku ja tämä ruoka sen fanfaari. Aasi sai pilttuuseensa kuivien papujen kanssa ruukussa säilyneitä palonkappaleita, kanoille ripoteltiin epäkelvot siement ja kurantti tavara päätyi kattilaan. Jokainen papulaatu ja siemen vaati oman liotuksensa ja kypsennyksensä. Se vei aikaa eikä palikari ollutkaan mikään nopeatekoinen ruoka vaikka se vaikuttaa vaatimattomalta.

Aikanaan Knossos-ravintolassa kehitimme palikarista suositun alkuruoan, joka pysyi listalla monia vuosia sen suuritöisyydestä huolimatta. Jokainen sukupolvi kuitenkin tuo ruokaan oman lisänsä, ruoka ei ole museotavaraa vaan se elää ja muuntuu ympäristönsä mukaan. Niinpä meistä jokainen muuntaa ja kehittää reseptiikkaansa omaan keittiöönsä sopivaksi.

Helpotin tekemistä niin, että kävelin kauppaan ja valitsin hyllystä kaksi papupurkkia, tummat kidneypavut ja valkoiset pavut. Otin mukaani vielä purkin hillosipuleita, rasian minitomaatteja ja pussillisen persiljaa. Mustasilmäpavut päätin liottaa päästäkseni eroon kaapissa jo kauan odottaneesta pussista. Liotin niitä yön yli, vaihdoin veden ja keitin ne seuraavan aamuna melkein kypsiksi, vaihdoin taas veden jotteivät tummuisi kovin ja keitin kypsäksi . Mustasilmillä on kova kuori, mutta pehmeä sydän! Ensin tuntuu etteivät nämä kypsy sitten koskaan ja hetken kuluttua ne ovat soseena kattilan pohjalla. Siinä välissä pitää olla tarkkana ja siirtää ne pois levyltä sopivalla hetkellä. Milloin ne sitten ovat sopivia? Poimi yksi kattilasta ja tee koe: aseta se alustalle ja paina sormella. Jos sydän hajoaa muusiksi ja kuori menee rikki, on papu kypsä.

Huuhtelin kidneypavut ja valkopavut, valutin ne ja sekoitin valutettujen mustasilmien sekaan. Silppusin suuren määrän persiljaa, kolme valkosipulin kynttä, sopivasti hillosipulia, halkaisin rasiallisen verran kirsikkatomaatteja, sekoitin joukkoon joulusta säästyneet cashew-pähkinät ja mantelirouheen sekä kourallisen auringonkukan siemeniä. Kääntelin joukkoon vielä hillosipulien makeahkoa lientä sekä reilusti oliiviöljyä, jotta koko komeus kiilsi kauniisti.

Tyttäreni kanssa muistelimme yhteisiä vuosiamme Kreetalla ja totesimme olevamme osa pitkää naisten ketjua, jotka vuosisatojen ajan ovat valmistaneet pasakokukiáta perheilleen loppiaisen seutuvilla.

Ylimääräiset kypsät mustapavut pakastin odottamaan sopivaa hetkeä, jolloin niistä voisi koota vaikka ateenalaisen papusalaatin!

Papusalaattiin tarvitset näitä:

– purkillinen kidneypapuja, huuhdellaan

– purkillinen valkopapuja, huuhdellaan

– noin 3 desiä kypsiä mustasilmä-tms. papuja

– pähkinöitä, manteleita tms. siemeniä

– rasia kirsikkatomaatteja

– pari desiä silputtua persiljaa

– (hienoksi silputtua fenkolia hiukan)

– hyvää EVOOa (Extra virgin-oliiviöljyä)

– pari desiä hillosipuleita

– viinietikkaa tai hillosipulien lientä

– (suolaa)

 

Hyvää loppiaista!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nineteen − 15 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:13 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s