Papuja possun kyljessä

1-IMG_6463

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käykö teille joskus niin, että raaka-aineen graafisuus houkuttaa niin paljon, että hankitte raaka-aineen vaikka ruoanlaitto ei olisikaan vahvana mielessä? Minulle on kuluneena syksynä käynyt näin kahdesti näiden barbunia-papujen kanssa. Niiden ulkonäkö kiehtoo  ja niin päädyn valitsemaan  niistä ne yksilöt, joita haluan katsella ja kuvata, vaikka hyvin tiedän, etten ehkä ehdi niitä ruoaksi asti valmistaa. No, eka erä odotti jääkaapissa pari viikkoa, kunnes ne olivat niin loppu, että edes kanat, joille ne vein, eivät pitäneet niitä kurantteina. Toisen erän kohdalla sitten päätin viedä aikomukseni päätökseen ja laittaa näistä fasolakia jahní, perinteistä kreetalaista loppukesän ja alkusyksyn ruokaa.

Tarvitset neljälle

–          noin 600-800 g porsasta 5-6 cm kuutioina

–          oliiviöljyä

–          noin 500 g perkaamattomia papuja, perkaamisen jälkeen noin 450 g

–          300-500 g tomaattia raasteena

–          2 isoa punasipulia hienoksi hakattuna

–          2-3 suikaletta vihreää tai punaista paprikaa

–          2 valkosipulin kynttä

–          mustapippuria

–          suolaa

–          persiljaa

  1. Perkaa pavut ja poista niistä kaikki tummuneet osat. Jos sulkijakuidut ovat vahvoja, leikkaa ne pois veitsellä, muutoin riivi ne ir

ti. Ei haittaa vaikka palot aukeavat. Laita kylmään veteen odottamaan.

  1. Leikkaa liha kuutioiksi, kuumenna kattilan/padan pohjalla hyvää oliiviöljyä ja käristä lihapalat siinä nopeasti niin, että niiden kaikki leikkuupinnat sulkeutuvat. Siirrä liha odottamaan.
  2. Vähennä lämpöä ja kuullota padan/kattilan pohjalla nyt silputtu sipuli, lisää valkosipuli, mutta pidä huoli, ettei öljy ole liian kuumaa, muutoin kärähtävät.
  3. Lisää tomaattiraaste ja paprika, sekoita, lisää mustapippuri sekä lihapalat ja kääntele hyvin. Lisää vettä sen verran, että melkein peittyvät, laita kansi päälle ja lämpö miedolle, niin että pata hautuu hiljalleen muttei kiehu voimakkaasti.
  4. Hauduta, kunnes lihat ovat hyvin pehmeitä ja haarukka menee kevyesti läpi. Tähän menee 45-75 min. Lisää suola ja pavut, nostele lihapaloja päällimmäiseksi ja käännä pavut pohjimmaiseksi, tarkista nesten määrä: lisää sen verran, että melkein peittyvät. Nosta lämpöä, kunnes alkaa kiehua, laske kun kiehuu, ota kansi pois. Hauduta ilman kantta vielä noin 20-25 min., kunnes pavut ovat pehmeitä ja kypsiä.
  5. Silppua persiljaa valmiin ruoan joukkoon mieleisesi määrä ja nosta tarjolle.

    Kreetan Maku-kuva papupossusta

    Barbunia-pavut menossa possun viereen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 × 2 =

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
syyskuu 21, 2017, 11:42 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
25°C
Tuntuma: 23°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 60%
Tuuli: 12 m/s L
Puuskissa: 12 m/s
Aurinko nousee: 7:10 am
Aurinko laskee: 7:21 pm
Ennuste syyskuu 22, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
26°C
Tuuli: 5 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste syyskuu 23, 2017
Päivällä
Selkeää
Selkeää
27°C
Tuuli: 3 m/s IPI
Puuskissa: 5 m/s