Ota härkää sarvista

Talven herkku, fasoláda, on tuhtiavegaani ruokaa

Kreikkalainen papukeitto, fasoláda, on arjen täyttävää kasvisruokaa parhaimmillaan

Ota härkää sarvista ja tutustu iki-ihaniin papuihin vaikka tekemällä fasoládan, papukeiton pakkaspäivien herkuksi.

Näin härkäviikkoina on tapana tyhjentää kaapeista sinne unohtuneita elintarvikkeita ja syödä hernesoppaa kinkunluiden kera. Hernesoppa vei ajatukset kaapin ylähyllyllä kauan maanneisiin papupusseihin, niihin, jotka joka vuosi siivouksen yhteydessä todetaan edelleen kuranteiksi ja siirretään odottamaan tulevaa käyttöä ja unohdetaan sitten. Kurkotin ja sain käsiini puolen kilon pussillisen helmen kokoisia valkoisia papuja ja laitoin likoamaan, kuten olen oppinut. Olen oppinut myös, että kannattaa hoitaa aikaavievät tehtävät alta pois eli liottaa ja kypsentää kerralla koko pussillinen, vaikkei aikoisikaan kaikkea kerralla ruoaksi valmistaa. Voihan ne pakastaa kypsinä ja unohtaa sitten pakkaseen!

Fasoláda on ensimmäinen kreetalainen keitto, johon tutustuin opasvuosinani. Olin juuri pitänyt Maliassa sijainneessa kreetalaisen perheen ylläpitämässä rantahotellissa tervetulotilaisuuden. Sen päätteeksi osa asiakkaista jäi aterialle.  Isäntäväki halusi tarjota minulle myös aterian.  Olin jo saanut tarpeekseni turistiaterioista ja tiesin, että muutakin voisi saada. ”Mitä muuta?”, he ihmettelivät. ”Ettehän te itse kuitenkaan syö näitä annoksia, joita meille turisteille valmistatte, ettehän? Todennäköisesti te valmistatte itsellenne jotain muuta, jotain sellaista, mikä on perheenne arkiruokaa, eikö niin? Sitä minä haluaisin, olkoon se sitten mitä tahansa..” Silmät ymmyrkäisinä ja hieman tunnustellen he myönsivät, että todella, keittiön hellan nurkalla porisee papupata, mutta siinä on fasoládaa, arkisista ruoista arkisinta, ethän sinä nyt sitä voi haluta..? ”Jos kuitenkin haluaisin”, sanoin, vaikken tiennyt mitä fasoláda edes tarkoitti.

Eteeni tuotiin hyöryävä lautasellinen punapohjaista keittoa, jossa oli tiheässä valkoisia papuja.  Lautasen reunalla oli pari anjoviskierukkaa ja sain myös korillisen vaaleaa leipää. Kaikki oli herkullista ja kiitellessäni isäntäväki ihmetteli vieläkin valintaani. Sanoin, että tämä oli hieno kokemus, tällaisia aterioita ja kokemuksia me turistit haemme, ei meitä kaikkia suinkaan kiinnosta syödä grillattuja porsaan- tai lampaankyljyksiä ranskalaisten kanssa, joita saa kotimaassakin. ”Eikö teillä sitten ole fasoládaa”, he ihmettelivät, ”miten voi olla olemassa maa, jossa papukeittoa ei tunneta, eihän arki mitenkään suju ilman sitä!”  En silloin vielä ymmärtänyt miten arjen sujuminen ja papukeitto oikein liittyivät yhteen, vasta myöhemmin seikka valkeni minulle: papuruoat olivat paitsi arkiruokaa, myös paastopäivien ruokaa.  Joka keskiviikko ja perjantai on ortodoksien paasto, jolloin kunnon ortodoksi ei syö selkärankaisten maailmasta peräisin  olevaa ruokaa. Oli perjantai ja siis arkipaaston päivä.

 

Käännellesäni papupussiani huomasin sen takana olevan maahantuojan liimaaman suomenkielisen etiketin, jossa oli fasoládan ohje. Ja lopussa lause, joka nosti hymyn suupieliini: keiton kanssa sopivat suola-tai maustekalat!

Seuraavan ohjeen mukaan saat noin 4-6 annosta nälän taittavaa tuhtia papukeittoa:

–          250 g valkopapuja, liotetaan 12-24 h vettä vaihtaen 12 h välein

–          1-2 sipulia hienoksi silputtuna

–          1 dl oliiviöljyä

–          250 g tomaattia (tai 150 g tomaattimurskaa ja lasillinen tomaattimehua)

–          1 varsi-tai lehtisellerin varsi pilkottuna

–          1-2 porkkanaa paloina

–          ripaus chiliä

–          suolaa

Heitä papujen liotusvesi pois ja laita kattilaan puhdasta vettä.  Keitä siinä valkopapuja, kunnes ne alkavat hajota. Kaada oliiviöljy toiseen kattilaan ja kuullota siinä sipulit. Lisää tomaatti ja kypsennä, kunnes tomaatin neste on haihtunut. Lisää pilkotut porkkanat, selleri paloina sekä pavut keitinliemineen. Kypsennä, kunnes viimeisetkin pavut ovat pehmeitä ja hajoavat. Lisää suola vasta tässä vaiheessa.

 

Kuulostaako tylsältä? Maku on kuitenkin vertaansa vailla ja keitto sopii härkäviikkoihin. Pavut pitävät nälkää hyvin, niissä on kasviproteiineja ja koko ruoka on näin tehden myös vegaani. Suolakalaa ei lisätä keittoon, sen nautitaan ”vierestä”.  Kreetalla perheeni tapasi nauttia vaikkapa edellisen päivän loput paistetut sardellit tai sardiinit tämän keiton lisänä, tai sitten littasimme haarukalla pari anjovisrullaa lautaselle.  Anjovikset saattoi myös nostaa uunissa rapeaksi ja tuoksuvaksi paahdetun paksun leipäviipaleen päälle. Toinen tapa tarjoilla keitto oli leikata fetasta kunnon pala ja nostaa sen lautaselle keiton sekaan. Leipää tarvittiin lautasen siivoamiseen. Kreetallahan ei, niinkuin ei muuallakaan Välimerellä, leivälle sivellä levitteitä vaan leipä on ruokailuväline, sillä siivotaan lopuksi lautanen. Se kuuluu hyviin tapoihin.

Jos haluat keitosta tuhdimpaa eikä minkäänlaisen paastoon ole kiinnostusta, keitä porsaan savupotkaa papujen kanssa kattilassa…..

Papupussi oli maannut kauan kaapissani. Sen parasta ennen päivämäärä oli 31.12.2004. Siitä on kulunut yli yhdeksän vuotta. Tein aistinvaraisen tutkimuksen: kääntelin papuja, haistelin, nuuskin. Täysin kurantteja. Ei pavuissa ennen vanhaan ollut päivämäärää. Kun ne vanhenevat, ne kuivuvat. Varauduin pitkään liotusiakaan ja vielä pidempän keittoaikaan. Yön yli liottuaan pavut lakoivat halkeilla, joten totesin 16 h liotuksen riittävän. Keitin niitä aamulla ensin vedessä noin 2 h ja jätin ne kattilaan jäähtymään ja odottelemaan iltapäivää, jolloin kuumensin ne uudelleen ja valmistin samalla sipuli-tomaattiseoksen ja lisäsin sen papujen joukkoon. Yhdessä ne hautuivat vielä hiljalleen noin 1,5 h. Tätä ruokaa ei tarvitse paljoa vahtia, se tulee itsekseen kun malttaa antaa sen kypsyä valmiiksi eli hajoaviksi. Puolikovat pavut, sellaiset, joita pitää purra, saavat vain vatsan kipeäksi eivätkä en maistu miltään.

Helppo versio:  Osta  kaupasta valmista kypsää papua purkillinen, tee sille maukupohja sipulista, tomaatista ja chilistä ylläolevaan tapaan, lisää pavut  ja avot! Valmista on!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eight − 6 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
marraskuu 24, 2017, 11:19 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s