Pasha jäädykkeenä

Pashajäädyke

Pashajäädyke kreetalaisittain

 

Pasha oli ollut suomalaisessa kodissani tavallista pääsiäisajan herkkua, olenhan kotoisin maitotilalta. Miten tehdä sitä Kreetalla, jossa vaahdotettava kermaa ei löytynyt pienen kylän kaupoista eikä rahkaa ollut tarjolla? Kokeilin monenlaisia, mutta lopulta löytyi sopiva formaatti: muutetaankin pasha jäädykkeeksi! Tekemisestä tuli yksinkertaista eivätkä valuvat ja romahtaneet rahkaluomukset enää täyttäneet jääkaappia.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan perusreseptini menee näin:

– 3 kananmunaa

– 1 dl sokeria

– 2 purkkia maustamatonta rahkaa á 250 g tai saman verran tuoretta, ei hapatettua mizithraa

– hillottua tai raastettua appelsiinin/sitruunan kuorta

– 1-2 tl vaniljasokeria

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi, lisää rahka /mizithra ja sekoita hyvin tasaiseksi, lisää myös appelsiinin tai sitruunan kuoret raasteena tai hillottuna (tai vaikka appelsiinimarmeladia ). Aiemmin ollessani uskollisempi perinteiselle pashalle saatoin sekoittaa joukkoon myös vaahdotettua voita (sokeria ja voita), mutta se on aikojen saatossa jäänyt pois. Joukkoon voi sekoittaa myös vaahdotettua kermaa. Tätä voi muunnella ihan niinkuin haluaa: ruohittua mantelia, mantelilastuja, pähkinää, sukaattia, rusinoita, kuivattua hedelmää pilkottuna . Tuore minttu sopii mukaan hienosti. Kreetalle tulevia sukulaisia pyysin ennen tuomaan mukanaan marianne-karkkeja, joita murskasin ja sekoitin massaan. Se oli varsinkin lasten suosiossa. Nykyisin mariannet saa jo rouheena. Sellaisesta tein tämän kuvankin annoksen.

Pakastusrasiaksi sopii vaikka maitopurkin pohja, siitä saa sopivan kulmikkaan tötterön. Pakastan massan tavallisesti kahteen tai kolmeen rasiaan, jotta jokaisella tarjoamiskerralla on oma pieni pashansa pöydässä. Sen kanssa voi tarjota marjoja, hilloa, marmeladia, kermavaahtoa jne.

Hyvää pääsiäistä! Kaló paskha!

1-IMG_0201

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? *

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
kesäkuu 27, 2017, 4:54 pm
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
34°C
Tuntuma: 40°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 55%
Tuuli: 6 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 6:10 am
Aurinko laskee: 8:43 pm
Ennuste kesäkuu 28, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
34°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste kesäkuu 29, 2017
Päivällä
Selkeää
Selkeää
36°C
Tuuli: 3 m/s PL
Puuskissa: 4 m/s