Pihamme kissat ja koirat

Pieni neiti ilman perhettä

Tälle neidille etsitään nyt kotia..

-Ei ole Topia, kissaasi, näkynyt, kertoi ensi töikseen minua kentälle vastaan saapunut Nikos. Noh, ajattelin, onhan siellä Farmilla niitä muita, Topin tyttäretkin, ehkäpä minä tästä toivun. Ja onhan se Topi ollut varsin itsepäinen, leikkii kuningatarta eikä siedä muita kissoja, edes omia tyttäriään tai niiden pentuja  lähistöllään saatikka että jakaisi ruokakupin. Ja mustasukkainenkin se on…

Puolilta päivin piha oli tyhjä kissoista, kaikki olivat lepäämässä varjoissa kuumimman ajan yli. Illansuussa viikunapuun alla kissittelin Topia. Siinä kiviaidan takana on ollut Topin lempipaikka, jospa se kuitenkin olisi olemassa. Ei kuulunut kissaa ja niin askelsin neljä puusta löytämääni ehjää viikunaa kämmenelläni kohden tammien alle katettua illallista. Saisivat ainakin naapurimaani pietarilaiset vieraat maistaa suoraan puusta poimittua auringon lämmittämää viikunaa. – Ei kissoja täällä aiemmin pidetty oikein minään, koiria arvostettiin enemmän, varsinkin jos ne olivat hyviä metsästämään. Meillä kotona äiti halusi päästä kissoista eroon ja kuljetti niitä isolle tielle, minä pikkupoikana hain niitä pois, kertoi pöydän päässä istunut eläköitynyt rehtori. – Mutta kyllä ne kissat osaavat pitää asuinympäristön siistinä, ei juokse rottia eikä hiiriä eikä liskoja seinillä, kun on kissoja pihassa, totesi illan emäntä. Pöydän venäläiset ihmettelivät kreetalaisten kissoje siroutta:-Meillä päin kissat ovat isompia, kookkaampia, mutta niillä on matalat jalat. Meidän kissalla on talvisin paksu turkki, mutta kesällä se on laihanpuoleinen.  Näillä täällä on pitkät jalat ja liikkuvat hienostuneesti, he ihmettelivät. Kerroin, että samanlaisia matalajalkaisia ne kissat Suomessakin ovat, kolme kertaa painavampia mutta lyhytjalkaisia. Täkäläisellä rodulla on egyptiläisen ruovikkokissan ruumiinrakenne, pitkät jalat ja kevyt vartalo, ne auttoivat kiipeilemään Niilin ruovikoissa linnunpesien perässä.

Aamulla aikaisin lähdin uimaan. Auton takaluukun päällä lepäsi hyvinvoiva, pulska Topi. Hiukan arkana, naamassa pieniä arpia, ei katsonut silmiin, ei tullut kyhnyttämään, mutta juoksi kuitenkin ovelleni. – Voi kulta, ei ole kaapissa vielä kissanruokaa, odotapa että tulen uimasta! Topi odotti ja sai herkkunsa.  Sitä tulivat jakamaan Topin molemmat tyttäret, josta toisen Topi antoi jäädä, toisen se ajoi pois. En ymmärrä miksi. Topi pitää minuun etäisyyttä, antaa juuri ja juuri rapsuttaa korvan takaa, muttei suostu lähempään tuttavuuteen. Topin tytär, jolle en ole antanut nimeä, vaikka sitä ihan hiljaa kutsunkin Lumikiksi valkoisen pitkän karvoituksen takia, pyörii jaloissani koko ajan ja pyrkii osoittamaan halunsa tulla hyväksytyksi sisäkissojen luokkaan. Se hyppää sängylle viereeni, kierii lakanoissa, venyttelee, esittelee vatsapuoltaan ja näyttää, miten erinomaisen hyvin se sulautuisi valkoisten lakanoitteni värimaailmaan. En taida ainakaan ihan vielä hyväksyä tätä anomusta, pitää kuunnella mitä Topi asiasta sanoo. Tällaisella asenteella juuri kasvatetaan ylimielisiä kuningattaria, annetaan kissan päättää…

Kaverukset

Topi ja Vanha Rouva

Poissaoloni aikana Roosan, talon vaalean labbiksen, kaikki mustat pennut ovat jo saaneet uuden kodin. Kun viimeinen oli lähtenyt, huokasi perhe helpotuksesta. Helpotusta kesti pari päivää. Pihan amfiteatterissa järjestettiin kesän viimeinen jazzkonsertti, johon tuli paljon yleisöä. Joku oli unohtanut pahvilaatikollisen koiranpentuja illan pimeydessä sellaiseen paikkaan, että se varmaan huomataan. Laatikon löytäjä  vei heti yhden, kaksi jäi vielä farmille. Molemmat ovat sylikoirakokoa, kissan kokoisia,  matalajalkaisia, toinen vaalea ja herttainen likka, pojalla taas naama ja värit kuin karkeakarvaisella mäyräkoiralla. Ne taitavat pitää Roosaa melkein emonaan, jolle lapset ovat lapsia, olivat ne sitten ihmisen tai toisen koiran tai vaikka kissan.

Tänään aamulla kuulin oveni ulkopuolelta vinkunaa. Jossain on kissa pinteessä, ihan pieni kissa? Ääni tuli ruusupensaasta oven pielestä. Näin pienen musta-puna-valkoisen pennun, joka minut havaittuaan karkasi jonnekin maata köynnöstävän vincan peittoon. Mistä tuon kokoinen on tänne tullut?  Ei ainakaan yksin, sen verran on naapuritaloihin matkaa ja matkalla kiviesteitä, kuten korkeita kiviaitoja. Ja villi se on, ei sitä ihminen ole hyljännyt.

Paikallistin iltapäivällä naukujan tarkan olinpaikan. Sidoin köynnösruusut sivuun niin että pääsin kurkistamaan pensaan alle. Siellä olevasta salaojaputkesta kuului rapinaa. Vein vettä pienessä astiassa, mutta huuto vain yltyi. Vaalea koiranpentu kuuli surkean naukumisen ja yritti auttaa tunkemalla itseään putkeen, muttei onneksi mahtunut. Se istui jaloissani ja aneli apua tappisilmillään. Kun iltapäivä kääntyi illaksi, kuumuus laski ja varjot pitenivät, palasin pihalle. Keskellä pihasoraa makasi vanha puolivilli kissarouva kyljellään imettämässä pentua!

Kissarouvan olen nähnyt jo muutaman kerran viikon aikana ja ruokkinut sitä. Sen on täytynyt synnyttää ennen kuin lähdin Suomeen, mutta en ollut edes huomannut sen olevan raskaana. Se on tavallisesti saanut vain yhden pennun. Pentuaan se on hoitanut hyvin, mutta itse se on selvästi nälkiintynyt ja huonokuntoinen. Se tuli perässäni keittiöön ja tuskin olin saanut lautaselle pari palaa eilistä suvlakia, kun se pala suussaan ryntäsi ulos. Minä perässä. Se vei palan pennulleen ja istui itse vieressä! Sovin sen kanssa auttamistoimista: kun kerran toit pennun nurkkiini, niin ruokin teitä molempia. Saatte herkut ja hoivaa ja ylimääräisiä annoksia jos otatte kiltisti  vitamiiniannokset ja bonuksena tarjoan hyvän ja kestävän loiskuurin kummallekin. Emo taisi ymmärtää, se on käynyt nyt syömässä kerran tunnissa. Katsotaan uskaltaako se jättää pentunsa ovelleni.

Kreetan Maku-kuva

Nuori Neiti ja Vanha Rouva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

17 − 9 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 17, 2017, 11:27 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s