Polirinia

 

Kreetan Maku-kuva Poliriniasta

Laella tuulee

Tuulinen ja sateinen kevätpäivä vei meidät Poliriniaan (Polyrrinía, Polyrrhenia ym.), Kastelli-Kissamoksen nurkalla olevaan hellenistiseltä ajalla kukoistaneeseen asuinpaikkaan. Se on kiehtonut mieltäni ehkä siksi, että sen muinaiset talot on hakattu kiveen, koko asuinpaikka on koverrettu korkean kallion laelle. Eikä kivilaatukaan ole tavallinen, se on selvästi metamorfista ainetta, jossa pienet pyöreäksi hioutuneet rantakivet eivät ole sulaneet kuten se massa joka liimaa nämä rantakivet yhteen. Ne ovat kuin sulamattomia seesaminsiemeniä kovettuneessa taikinassa. Kukkulan laki, akropolis, on täynnä koloja, asuntojen pohjia, seiniä, pylväitä lattiasta kattoon tai katosta lattiaan, kuinka vain. Ja minkähän meren kiviä ne sulamattomat ovat, kuinka kaukaiselta ajalta….? Miljoonia vuosia kuitenkin. Elikö sen meren rannalla ihmisiä? Millaisia? Kiviseen taikinaan on ihmissuku ajalla kovertanut asuinyhteisönsä suojautuakseen pelolta. Täällä asuttiin ensimmäisen kerran 500-luvulta ennen ajanlaskua roomalaiskauden loppuun, noin 60 jälkeen ajanlaskun.

Kreetan Maku-kuva Poliriniasta

Huipulla

Polyrinia oli yksi suurista kreetalaisista arkaaisista kaupunkivaltioista, Kydonia, nykyinen Hania oli suurin. Polyrrinia oli sotajalalla Knossosta vastaan, itäistä naapuriaan Kydoniaa vastaan ja eteläistä Falassarnaa vastaan. Liittolaiset olivat meren takana, Peloponnesoksella ja mantereella. Siinä sai pelätä. Olikohan heillä myös meren takaa tulevia vihollisia? Siksikö tämä kukkula oli valittu, täältä näkyy kauas merelle ohi Rodopen ja Gramvoussan taakse kauas Peloponnesoksen suuntaan, ehkä ihan Kithiralle asti ja etelässä kukkuloille, joiden takana on Falassarna. Museossa olin juuri kuljettanut sormiani heidän kiveen hakattujen sopimustekstiensä koloissa. ( Tiedän minä, ei niihin saa koskea, rasva ihostani siirtyy kiveen. En huomannut että tein niin, kirjoituksen koukerot houkuttivat tavaamaan ja silloin sormet toimivat lukutikkuna. Museonvartijakaan ei huomauttanut mitään vaikka istui nenä kiinni turvakameroiden lähettämässä tv-kuvassa). Sopimuksia oli spartalaisten ja yllättävän monien muiden muinaisheimojen kanssa. He ovat todella tarvinneet rauhaa, sen näkee siitä että sen eteen on nähty vaivaa. Ensin on rohkeasti kutsuttu entiset viholliset kylään, luotettu että saadaan sopimus aikaiseksi, sitten istuttu alas neuvottelemaan varmaan moneksi päiväksi kaukaa saapuneiden kanssa ja sitten vielä sopimusteksti on hakattu kiveen. Kumpikin sopimusosapuoli sai oman kivisen kopionsa mukaan. Se oli tärkeää. Se muistutti siitä mikä oli aikaansaatu ja siitä mikä oli edeltänyt rauhaa. Rauhan aikana saattoi elää vilkuilematta koko ajan merelle ja vuorille.

Etäällä kuuluu edelleen määkinä. Muinaiset Poliriniassa käyneet vierailijat kertoivat, että nimi tulee siitä että täällä on paljon (poly) lampaita (rhinos, lampaan muinaiskreikkalainen nimitys). Lääketieteessä termi tarkoittaa epämuodostunutta nenää, jossa on paljon aukkoja…Kuulen kellojen kalkatuksen ja pienen karitsan kimakan määinnän lauman äänten yli. Polirrinian takana nousee vielä korkeampi kukkula, jonka huippua kiertää varusmuuri. Sen suojiin on paettu. Mekin kiipeämme. Puhkumme rinnettä ylös. Onneksi polku ei nouse suoraan vaan kiertää taitse ja nousee varovasti tunnustellen.

Kreetan Maku-kuva Poliriniasta

Laki on täynnä rakennusten pohjia

Vanhoja varusmuureja, pieni kappeli, sen nurkalla polun varressa syviä onkaloita, sternoja. Maisemat ovat yhtä komeat vuoren jokaisella kyljellä. Sadepilviä horisontissa meren takana. Vastapäisen vuoren takana sataa. Siellä on Milian kylä. Sieltä tulee polku Sirikarin kylään. Sirikari ei ole yksi ainoa kylä, se on ennemminkin löyhä muodostelma pieniä kyläyhteisöjä, joista useimat ovat syntyneet oman pienen kirkkonsa ympärille. Sirikarista alkaa rotko, joka päättyy tänne Poliriniaan, siinä voi kulkea pyhän Konstantinoksen kirkolta aina Pyhän Johanneksen kappelille asti. Voisikonhan kulkea sen joskus, kävellä askel askeleelta ja lähestyä rauhanomaisesti Poliriniaa. Laskea lampaita. Polirrinian kukkula on ontto kuin reikäjuusto. Se paljastaa tutkijoille hiljaisesti salaisuuksiaan. Kukkulan juurella on kylä ja kylässä nykyisiä asukkaita, entisten jälkeläisiä. Täällä liikkuvuus on ollut vähäistä, suvut pysyvät paikoillaan satoja ja tuhansia vuosia. Mihin sitä kylästään muuttaisi. Kylässä on venetsialaisen ajan jäänteinä sekä sukuja että rakennuksia, holvikaaria ja muinaisen akveduktin loppupää. Ylös asti vesi ei noussut eikä kalliokukkulalla asuta ilman vettä. Muinoin, vielä äsken, ennen vesijohtojen aikaa, kerättiin Kreetalla kaikki katoille ja pihoille satava vesi talteen ja johdettiin se maanalaisiin säiliöihin, sternoihin, joista saatiin käyttövesi sekä eläimille että ihmisille. Sternoja on kukkulalla.

Kreetan Maku-kuva Poliriniasta Kreetalta

Sipulit kukkivat

Kukkulalle on hyvä tulla auringonlaskun aikaan. Sitä voi ihailla tuulensuojassa olevassa tavernassa, joka on auki vain kesäisin. – Voi, me olemme ensimmäistä päivää auki, sanoo Vasso. Uunissa on vihannespataa turlu turlu, siinä on perunaa, munakoisoa, keltaista ja punaista paprikaa, okraa ja kesäkurpitsaa, juustoraastetta päällä. Sen me otimme, ja palasen fetaa , jonka päälle Vasso ripotteli vuorenkyljestä riivittyä oreganoa. –Ei me tuoretta oreganoa laiteta, vaikka sitä tuossa kasvaakin, ei se ole hyvää. Ei ei! Oregano kerätään heinä-elokuulla, silloin se on hyvästi kukkinut ja kuivanut paikoilleen. Ei siitä lehtiä oteta, tietenkään, ei niissä ole aromia. Aromi on kukissa, niissä kuivaneissa. Niistä saa hyvää tuoksuvaa oreganoa, sellaista minä käytän.. Vasso lorauttaa vielä omien oliivipuiden öljyä fetan päälle ja nostaa sen meille pöytään. Me iskemme haarukkamme ruokaan ja keskitymme nauttimiseen vaikka puuskainen rajuilma heiluttaa tavernan aurinkokatoksen liepeitä ja heittää kaislakaton läpi vettä päällemme. Vasson mies Jannis kerää sanomalehtensä ja siirtyy sisälle. Hän palaa, kun olemme viimeisellä leivänpalasilla siivonneet lautaset kiiltäviksi. Oli nälkä. –Tämä sade ei tee hyvää, hän huokaa. Miten niin sade ei tee hyvää kun maa huutaa vettä, kun sen huudon kuulee kumisevana kaikuna? –Tulee tuholaisia, monenmoisia ötököitä, zizania, oliivit kärsivät ja viini erityisesti.

Kreetan Maku-kuva Poliriniasta

Turlú turlú on päivän ruoka

Mäkeä nousee tavernan suojiin pari märkää ranskalaista, jotka alkavat lukea ruokalistaa. Vasso ehättää paikalle ja punaisin poskin pyytää kääntämään: kertoisitko nyt heillekin, ettei tuo ruokalista vielä pidä paikkaansa… ei tänään ole kuin kolmea ruokaa, huomenna sitten jo enemmän ja ylihuomenna saa varmaan jo kaikkea…. ranskalaiset myöntyvät ja kysyvät mitä me söimme. Turlu, turlu,se oli hyvää, todella hyvää, kannattaa ottaa, kaikki paikallisista aineksista. Tuota mäkeä ei tukkuauto nousisi… Ranskalaiset hymyilevät, sulkevat ruokalistan ja rentoutuvat ymmärtäessään pointin. Vielä vaivaan isäntää. –Tuossa ylempänä on 99 Pyhän Isän kirkko. En ole tuollaista ennen tavannut, keitä nuo pyhät isät olivat? -Minä luulen, että he olivat pyhimyksiä, joiden sanotaan tulleen Kreetalle Johannes Erakon kanssa. Sinähän tiedät, että hän perusti Guverneton luostarin….? –Silloin 900-luvulla? Vai oliko se vasta 1300-luvulla? –Niin, ja niitä paikkoja on kaikkiaan neljä tällä saarella, Kolimbarin Marathokefalan kirkko ja Selinon Azojirosin kirkko kuuluvat samaan sarjaan. Siellä Azojirosissa on se kuulu nymfien lähde, jossa ne vieläkin iltaisin puhuvat, tai houkuttavat ohikulkijoita puhumaan. Ja jos niin erehtyy tekemään, ne varastavat ihmisen äänen… ….Olen ymmälläni, Jannis on saanut minut mietteliääksi. Vai veisivät ääneni? No, ei minulla kuitenkaan ole äänioikeutta näissäkään edessä olevissa vaaleissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 × one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:05 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s