Patsosin rotko ja Pyhä Antonios

Kreetan maku-kuva, Presos

Presosin rotkossa on lapsille hyvä leikkipaikka

Pyhää Anttia tapaamassa

Rethymnonin takana vuorten välisessä laaksossa on uudehko patoallas, jonka alle jäi pieni kylä taloineen, tavernoineen ja kirkkoineen.  Tavernoita  jäi  moni suremaan,  niihin tultiin viikonloppuisin syömään koko perheen voimin Rethymnonista ja alueen kylistä.  Alue on nykyisin entistäkin suositumpi  retkikohde.  Siihen antaa aiheen patoaltaan lisäksi Pyhä Antonios,  jonka  kappelista Patsosin rotkossa on tullut uudenlaisen sunnuntaimatkailun suosittu kohde.  Eikä sinne valu väkeä pelkästään sunnuntaisin vaan myös arkisin.  Keväällä  ajotien  varsi on täynnä retkeileviä  koululaisia  kuljettavia busseja  ja heidän joukossaan myös turistibusseja.   Kaikki mahtuvat mainiosti ja suuretkin väkimäärät tuntuvat katoavan alueelle, sillä paikalla ei ole ainoastaan  Pyhän Antin kappelia vaan  komea  helposti tavoitettava  suhteellisen helppokulkuinen rotko, jossa kappeli sijaitsee.  Alueella  on myös iso ja edullinen  taverna,  jonka hinnat koululaistenkin tavoitettavissa.

Odottelen vieraakseni Kreetalle pientä miestä, nelivuotiasta, ja niinpä lapsille sopivat retkikohteet  saavat nyt erikoishuomiota.   Tavernan edessä on kartta, jota tutkimalla alueen rakenne selviää.  Jos kuljet ison jokivarteen rakennetun tavernan läpi, tulet pieneen kotieläinpuistoon.  Kävin rapsuttamassa aasia korvan takaa, puhelin kanarouville, joiden kukko tuntui olevan kadoksissa, röhkin isolle possulle ja seurailin vuohien ja lampaiden edesottamuksia.  Pieneen museoksi kutsututtuun alueeseen oli kerätty  perinne-esineistöä liittyen ruoanlaittoon ja maatalouteen.

Joen (suomalaisille se on kyllä isohko puro)  yli johti silta ja sen toiselle puolelle oli leikki-ikäisille tasoitettu varjoisa leikkipuisto keinuineen ja monine veikeine telineineen.  Äideille ja mummoille olli penkkejä suurten puiden alla varjossa ja mikä kauneinta, leikkipuistossa on nurmikenttä, varsin epätavallinen ratkaisu tällä saarella.  Siellä viihtyi ihan vain lasten menoa katsellen.

Taverna ja leikkipuisto ovat monille nykyisille vierailijoille  ainoa syy saapua tänne.  Mutta silloin jää olennainen näkemättä ja kokematta.   Varjoisa rotko on jännittävä paikka.  Tavenan ohi virranut puro jatkaa muodostaa pieniä koskia ja putouksia , suvantoja  ja virtapaikkoja.   Vesi lorisee, lirisee, ryntää, ryöpsähtelee, kuohuu,  valuu, flirttailee.  Jylhää rotkoa pehmentävät suuret plataanit , jotka valtavine oksistoineen muodostavat lehtikaton poluilla vaeltajan ylle.  Polulla on kaiteet ja aina väliin pääpolusta erkanee sivupolkuja, jotka johtavat  alas veden ääreen.

Kreetan Maku-kuva , Presos

Pyhä Antti kuulee toiveet. Kirjoita se paperille ja työnnä kiven rakoon. Sytytä kynttilä toiveellesi.

Parin sadan metrin päässä rotko levenee. Alhaalla on leiritytymispaikka tuoleineen ja penkkeineen aivan joen partaalla. Ylempänä on Pyhä Antonios.  Sieltä levisi suitsukkeen houkutteleva tuoksu. Puissa oli vielä pieni keväinen lehti ja  yli  humahtelevien pesää rakentavien lintujen varjot  kirjavoittivat polkua. Perhosia yksittäin ja kaksittain lehtien vihreässä verhossa.

Infotaulu kertoo, että läheisen minolaisen Syvritoksen asukkaat palvoivat täällä jo 4000 vuotta  sitten jumaliaan.  Missähän kaukana se Syvritos oikein oli, kysyin ohikulkevalta  Aspalta. – Tuossa se on, noin kahdeksan kilometrin päässä, nykyisin sen nimi on Thronos, minä olen sieltä, hän huikkaa! Tule käymään! Aspa luki infotaulua kanssani ja itsekin hämmästeli sitä, että jo varhaisminolaisena kautena tämä hieno paikka oli löydetty ja täällä käytiin ilmeisen ahkerasti pyytämässä apua Hermes Kranaeukselta, Lähteen Hermeeltä.  Hän  piti silloin huolta sadosta ja eläimistä, molemmat tärkeitä elämän jatkuvuuden kannalta. Silloin ei tietenkään ollut olemassa Pyhää Antoniosta ja kappelia,   se on tullut vasta 1500-luvulla, tosin siitäkin on jo kulunut kiitettävästi aikaa.   Usein pyhät kulttipaikat tällä saarella ovat olleet käytössä vuosisatoja ja jopa vuosituhansia, uskonto ja jumalat vain ovat vaihtanet nimeä kulloisenkin ajan mukaan. Minolaiset suorittivat menonsa sen kallionkielekkeen alla, jossa nyt on Pyhän Antonioksen kappeli, tai sitten  paljaan taivaan alla.  Tällaisia luonnokauniisiin, henkeäsalpaaviin paikkoihin sijoitettuja palvontapaikkoja on saarella paljon jo esikristillisiltä ajoilta, sellaiset sopivat luonnon hedelmällisyyttä,  vuodenaikojen vaihtelua ja kasvuvaiheiden mysteerisiä syklejä kunnioittavaan minolaisuuteen.  Minolaiset  uskoivat Hermes Kranaeuksen  olevan hyvä siementäjä monessa mielessä. Roomalaiseen aikaan  Hermeen  rinnalla palvottiin Pan-jumalaa, sorkkajalkaista pukinsarvista satyyria muistuttavaa olentoa, jonka marmorinen patsas on täältä löytynyt.

Lehtevä rotko on kuin tehty rentotumiseen

Menneen ajan palvontamenoihin kuului  jumalille tarkoitettujen lahjonen, votiivien, tuonti.  Ne saattoivat olla mitä tahansa sadon symboleja, muutama jyvä, kaunis kukka, jokunen siemen, hedelmä, palko jne.  Pieniä savikippoja, joissa näitä on tuotu, on löydetty sadottain.  Uhrit saattoivat olla myös eläinuhreja, jolloin usein ruoaksi kelpaamattomat ruhonosat poltettiin ja muut kypsennettiin osaanottajille jaettavaksi.  Uhrisavut olivat aineen ´henki´tai ´sielu´, joka nousi taivaaseen ja sinne missä jumalat nyt kulloinkin oleskelivat.  Pieniä savesta ja pronssista tehtyjä eläin-ja  ihmisfiguureja  vietiin myös jumalille.  Ehkä ajateltiin sen kuvaavan palvojaa ja toimivan tämän edustajana, muistuttavan jumalaa silloinkin kun pyytäjä ja palvoja ei itse ollut paikalla tai sitten se muistutti jumalaa siitä mitä pyydettiin, esim. lauman suojelua, helppoa poikimista, kipeän jalan tervehtymistä jne. Lisäksi alueelta on löytynyt monenmoista käyttätavaraa,  joka on pudonnut ja unohtunut  menneiden aikojen kävijöiltä, kuten erilaisia hiusten kiinnitämisessä käytettyjä pinnejä,  rahoja jne.  Samoin  on löydetty votiiviobjekteja, kuten pyhiä keihäänkärkiä, sarvia tms. Myös monen uhritulen pohjat on kaivettu esiin.  Joitakin löytöjä on jopa Englannissa Ashmolean-museossa, joitakin Iraklionissa mutta suurin osa Rethymnonissa varastoissa.

Vanhastaan muistin, että Pyhälle Antonikselle voi jättää esirukouspyyntöjä, mutta en ollut ymmärtänyt miten voimakkaasta asiasta on kyse.  Ihmisfiguureja jätetään edelleenkin, nyt ne ovat ohuita metallilaattoja.  Toiveet voi kirjoittaa paperille ja jättää luolan kattoon!  Löysin paperilappuja ja kynän, raapustin toiveeni paperille, käärin sen niin pieneksi ja tiiviiksi kuin vain osasin ja työnsin sen muiden pyytäjien tapaan  kivikaton rakoon. Osaakohan  pyhimys suomea?  Väkeä saapui solkenaan samalla asialla.  Juttelin Iraklionista saapuneen  Artémin kanssa, joka myös ihmetteli lappujen määrää ja liitti se nykyiseen taloudelliseen tilanteeseen. –Monilla on kovin vaikeaa, minä pyydän apua sairaalle äidilleni ja lapsilleni, hän uskoutui.   Sytytimme tuohukset  kumpikin omien toiveidemme tueksi,  Artémis teki ristinmerkit ja kumartui kappelissa vielä suutelemaan Pyhän Antonioksen kuvaa.  Hän nyökkäsi  tuskin huomaamattomasti minulle poislähtiessään, kun jäin vielä  penkille seuraamaan ihmisvirtaa ja kuulemaan lintujen laulua korkealla  lehtikatossa.  Tänne tuon sen pienen pojan, otamme eväät mukaan ja voimme istua tuossa puron partaalla tai tässä kalliosta lorisevan vesivanan vieressä.

Jos haluamme pidempää seikkailua, jatkamme syvemmälle rotkoon. Minulle on kerrottu, että siellä on komea putous, mutta sinne päästäkseen pitää laskeutua köysien varassa ja että  jos haluaa päästä rotkosta ulos sen toisessa päässä, pitää varautua hankaluuksiin sekä uimaan loppupätkä varusteet pään päällä!

1-IMG_5061

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eighteen − 7 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:04 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s