Raadin makusinfoniat

Oliiviöljyn ja ruokien liitto

Välimeren keittiöissä oliiviöljyn tärkein käyttöala on nykyisin ruoanlaitossa. Sitä holautetaan surutta muhennoksiin, keittoihin, uuniruokiin, paisteihin, pihveihin, piirakoihin, leivonnaisiin salaateista puhumattakaan. Muuta rasvaa ei käytetä, ei ainakaan Kreetalla. Muuta rasvaa ei ole ennen edes ollut. Jopa maustekakut osataan leipoa oliiviöljyyn. Harva käyttäjä valikoi tarkkaan öljyä ruokien raaka-aineiden mukaan, sitä öljyä käytetään jota oma tarha tuottaa. Lähes jokaisella on oma oliivitarhansa
siinä sisämaan kylässä, josta rantakylään tai -kaupunkiin on joskus tultu. Ellei itsellä ole, on ainakin tuttu kylänmies tai sukulainen öljyn hovihankkijana. Kaksikymmentäviisi litraa henkeä kohden on vuosittainen minimi.

Maistelttuamme laajan kirjon erilaisia oliiviöljyjä (Oliiviöljyt testissä) meillä oli hieno mahdollisuus sovittaa ruokia ja öljyjä yhteen kun pöytä oli notkui neljän maan vihreää kultaa. Kullakin maistelijalla on omat vahvat mieltymyksensä, mitenkähän sovituksessa käy?
Löytyykö makujen sinfonia vai päädymmekö diafoniaan? Pullot raivattiin pöydän toiseen päähän, meillähän oli jo kielen päässä hyvä tuntuma sihen miltä ne maistuivat.

 

Ensimmäisenä paahdetut luomuiset kesäkurpitsat ohuina renkaina. Ne oli ensin itketetty suolalla, sitten ne olivat päässeet uuniin ja saaneet päälleen kuivattua rosmariinia. Tippa öljyä lautaselle, kruunaisiko tämä öljy kurpitsan vai tuo? Knossos oli voitolla, kunnes pääsimme Cretan Princeen asti, se sai kurpisat maistumaan makeilta ja voimakkailta. Me kaikki olimme asiasta yhtä mieltä, sinfonísame, kuten kreikkalainen sanoo.

Paahdetut luomupaprikat. Ne olivat olleet uunissa mustapilkkuisiksi asti, sitten ne pääsivät hikoilemaan ylösalaisin kumotun kulhon alle, kuorittiin ja paloiteltiin. Päällä hitunen tummaa sokeria, hitunen suolaa. Tämä haluaa happoista, olisiko Mythos? Liian mietoa, ei kohoa maku korkealle. Crudigno käy paremmin. Viimeksi valelimme prinssillä, ja siinä se oli! Kuninkaallinen öljy!

Halloumi kävi paprikojen viereen, kävisikö myös sama öljy? Halloumi oli kylvetetty kunnes suola oli antanut periksi, sitten oli saanut päälleen Turkin tuliaisina tuotua minttuseosta, pääsi vielä pannulle paistumaan ja eteemme odottelemaan öljyämistä: Sagittario sopi hyvin, Crudigno oli hyvää mutta taas prinssi sai antaa kuninkaallisen voitelun.

Peruna, kansallinen ylpeyden aihe. Mikähän sille kruunuksi? Jauhoiset perunat oli keitetty kuorineen,ne saivat niskaansa sitruunamehua ja valkosipulia, kaikki luomua. Vahvimman makuiset öljyt sopivat parhaiten, Sagittario ja Crudigno, italialaisia molemmat, saivat nyt voiton. Ja Åsa muisteli miten ihanilta olivatkaan kerran maistuneet Kolymbarin Kristosin tarjoamat kihlajaisperunat!

Entäs sitten tapiolalaisen kalakauppiaan Paavo Kaskivuoren graavilohi .  Siihen oli graavattu mukaan aavistus muskottipähkinää. Ei ainakaan sitruunaa, oli kalakauppias sanonut. Tarvitaan happoisuutta, sopisiko Åsan mukanaan tuoma vadelmaviinietikka? Sopi, ja sen seuralainen Knossoksen öljy kruunasivat lohen niin, että monta suupalaa myöhemmin tiesimme mikä oli päivän todellinen sinfonia!

Kylmäsavulohta samalta kalakauppiaalta, tohtisiko lohen päälle tiputtaa öljyä? Mikä sen seuraksi sopisi? Miten kävisi? Kauppias oli suositellut päälle hiukan valkosipulia ja juoksevaa hunajaa, mutta vain vähän, valutettuna Z-merkiksi kalan päälle. Avokadotahna piti lohesta, samoin Prince. Sitäkään ei saanut olla kuin tippa. Iso määrä peittosi kalan, tippa ylevöitti sen.

Avokadotahnaan oli päässyt kolme kypsää avokadoa, kahden sitruunan mehu,valkosipulin kynsi, raakaa tummaa sokeria, aavistus chiliä. Neitseellinen Mythos nosti maut korkealle, tässä oli päivän toiseksi korkein huippu! Ja kaikki luomua.

Kikhernetahnassa oli hakattua punasipulia, paahdettuja seesaminsiemeniä, suolaa, ruususuolaa, kuivaa basilikaa ja oreganoa sekä makeaa aasialaista viinietikkaa. Hmm. Vaikea juttu. Vahvat öljyt eivät sovi, mutta mieto ja herkkä ranskalainen neitokainen löysi nyt oman perheensä.

Aina välillä olimme napsineet vihreitä Pelionin oliiveja Halkidikin niemeltä, maukkaita, lihavia, oivia hallumin kyytiin. Vielä piti
sovittaa linssikeittoon hyvä öljy. Tavallisestihan siihen lorautetaan öljy jo alkuvaiheessa, mutta nyt meillä öljy olikin mausteena, jonka sopivuutta testasimme. Huomasimme miten oliivit ja keitto solmivat hyvän liiton ja kolmanneksi seuraan liittyi taas prinssi, kuinkas muuten!

Prinssi oli päivän hienoin tuttavuus. Silloin harvoin kun se ei ollut paras, nousi se toiseksi tai kolmanneksi. Kunnes muistin, että minullahan oli mukana musta hevonen, hiukan Manin alueen luomuöljyä, saksalais-italialais-kreikkalaisen perheen tuottamaa. Olin valuttanut sitä purkkiin pahvipönikästä, samanlaisesta joissa viiniä myydään, ja sen erikoisuus oli siinä, että se oli ainoa öljy, joka oli tämän talven satoa. Muistinko oikein kohtaamiseni Sitiassa vuosia sitten sen vastapuristetun, ruoholta tuoksuvan öljyn kanssa, jonka muisto saa oliivitarhan lintujen viserryksen vieläkin soimaan korvissani? Oliko sen maku todella niin ylivertainen kuin kieleni vieläkin kertoo? Vastapuristettu öljy, runoja sille rustaisin jos osaisin!

Me kaiken maistaneet naiset hiljenimme. Syviä huokauksia, katseet kohtasivat, nyökkäsimme! Tämä! Tältä maistuu tuore! Se on ylivertaista, se vain on niin! Vastapuserrettua neitsyttä ei voita mikään!

Yksi ongelma tästä kaikesta maistelusta jäi: mitä ihmettä teemme niille kelvottomille öljyille, joita kukaan ei huolinut?

Luomuraaka-aineiden ostopaikka Pieni ruokakauppa Tapiolan torilla numerossa
3 B. www. Pieni ruokakauppa.fi.

Kalat Paavo Koskivuori, Tapiolan tori.

Öljyt, katso Makuraatimme kokoontuu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 × 2 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:19 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s