Rethimnon

1-1-IMG_8021

 

Rethymnon (suom. Rethimnon)  on samannimisen läänin pääkaupunki. Läänin asukasluku on noin 90 000 tuhatta. Puolet asukkaista asuu kaupungin alueella tai sen välittömässä läheisyydessä. Kaupunki laajenee kovaa vauhtia lähikyliin ja ympäröiville kukkuloille. Rantaa pitkin se levittäytyy turistirannikkona itään Stavroménokseen asti ulottuvalle kapealle rantakaistaleelle. Rethymnon on liikenteen solmukohta, jossa pohjoisrannikkoa seuraava päätie ja etelästä Mesarásta saapuva tie kohtaavat. Ateenaan on laivayhteys, http://www.ferries.gr/lane/,  ja http://www.ferries.gr/, mutta lentokenttää ei ole.

Alueen asukkaat saavat toimeentulonsa joko maa-tai karjataloudesta ja/tai matkailusta ja siihen kytköksissä olevasta liiketoiminnasta. Rethymnon on ollut tunnettu lukeneisuudesta ja kulttuuriharrastuksista. Tämä perustelu myös riitti kun Kreetan yliopistoa perustettaessa filosofinen tiedekunta sijoitettiin Rethymnoniin, matemaattinen Iraklioniin. Yliopiston kampus sijaitsee kaupungin länsipuolella kukkuloilla. Talvella kaupunki on yliopistokaupunki. Opiskelijoiden lähdettyä sen valtaavat matkailijat kesäksi.

RITHIMNASTA RETHYMNON

Kaupungin nimi johtuu vanhasta jälkiminolaisesta asuinpaikasta Rithimna, jollaisen jälkiä on jonkin verran tavattu nykyisen keskustan ulkopuolelta. Tosin vanhempaakin asutusta on lähialueilla ollut, kaivauksia on suoritettu rantatasangon itäpäässä Hamalevrin, Monastirákin ja Stavroménosin alueilla.

Bysanttilaisajalta on jäänteitä vanhoista muureista sekä jonkin verran mosaiikkilöydäksiä. Rethymnon oli kuitenkin melko merkityksetön aina venetsialaisaikaan saakka, jolloin kaupunki alkoi kasvaa linnoituksen suojaan. Ensin rakennettiin pieni muurien ympäröimä Castel Vecchio, ja uudempi laajempi valmistui vuonna 1570 turvaamaan sota-ja kauppalaivastoa. Satama taas tarvittiin rannikkoa pitkin kulkevan laivaston turvaksi. Venetsialaiset halusivat vahvistaa asemaansa myös luomalla Rethymnoniin rehtorin viran. Rehtori vastasi koko maakunnasta keskushallinnolle. Venetsialaisvaikutteista huolimatta kaupunki oli selvästi enemmän kreetalainen kuin esim. Haniá ja Iraklion, joissa ulkomaalaisten osuus väestöstä oli huomattavasti merkittävämpi. Vuonna 1583 kaupungissa asui 4782 asukasta, joista oli 213 ylhäistä kreetalaista ja vain 84 venetsialaista.

VANHA KAUPUNKI ENNEN JA NYT

Vanhan kaupungi on edelleen Rethymnonin sydän. Porta Guoralta lähtevät kapeat kadut myymälöineen ja kahviloineen johdattavat yhtä uusille ja uusille kapeille kujille, joissa silmä etsii kauniita yksityiskohtia, nenä haistaa tavernoiden ruokalistan ja korva kuulee jopa ikkunoiden takana käytävät keskustelut. Pieni vanhan kaupungin satama-allas on tavernoiden ympäröimä. Täällä saa kalaa ja kala on kallista. Satamasta alkava rantabulevardi palmuineen jatkuu monen kilometrin verran itään. Ja kun rantabulevardi päättyy, jatkuu ranta aina Stavroménokseen saakka.

 

Vanhan kaupungin ylle kohoavat itämaista tunnelmaa luovat minareetit ja matalat tukkilaisvaikutteiset talot. Niiden toiseen kerrokseen on käytetty puuta, josta on usein tehty nk. haaremiparveke. Validen ja Neratzesin moskeijat ovat keskustassa ja Kara Musha Pashan moskeijan jäännökset löytyvät läheltä sankariaukiota. Veli Pashan moskeija on hieman keskustan ulkopuolella Mastambássa. Sen tiloissa toimii luonnonhistoriallinen /paleontologinen museo. Keskellä vanhaa kaupunkia on uusi iso aukio, jossa ilta-aikaan usein on monenlaista tapahtumaa. Sinne löydät kun katseellasi haet sitä minareettia, jonka ympärillä on rakennustelineet.

Katujen ja kujien varrella erottaa vielä monia vanhoja venetsilaisaikaisia rakennuksia. Aikanaan kun venetsialisylimykset saivat läänityksinä saaren kyliä hallittavakseen, kuului sopimukseen myös kaupunkitalon ylläpito. Monet näistä arvokkaista rakennuksista on kunnostettu luksushotelleiksi, joiden asukkaat ovat jopa Euroopan kuningasperheiden jäseniä. Löydät helposti ihailtavaa vanhoista porteista, kaarista, ikkuna-aukoista, kaivoista.

 

Pienen venetsilaisen loggian voi löytää läheltä satamaa. Loggia oli venetsilaisaikana ylimysmiesten kokoontumispaikka, vähän kuin nykyiset kahvilat, jossa pelattiin pelejä, keskusteltiin poliitikasta, liikeasioista, kaupankäynnistä vertaisten kanssa. Sieltä myös kuulutuksina luettiin ylemmältä taholta tulleet määräykset. Kaupungissa oli lisäksi kulkutautisairaala Lazzaretto sekä vesijohtoverkosto, joka toi veden kaupungin ulkopuolella olevasta lähteestä. Rimondin kaivon rakensi rehtori Rimondi vuonna 1629. Vanha tarina kertoo, että rehtori oli kateellinen Fransesco Morosinin vuotta aiemmin Iraklionin keskusaukiolle rakentamalle komealle suihkulähteelle ja halusi hänkin komistaa kaupunkiaan.

 

Vuonna 1821 turkkilaiset surmasivat Porta Guoran edessä neljä piilokristittyä, jotka olivat esiintyneet muslimeina. Manuil, Nikólaos, Jorgos ja Angela Retzépistä tuli uusmarttyyreitä, joiden muistolle Neljän Marttyyrin kirkko on pyhitetty. Se sijaitsee uuden ja vanhan kaupungin yhtymäkohdassa aivan Porta Guoran edessä olevalla aukiolla. Yksi marttyyreistä on saanut leposijan Pietariin.

Rethymnonissa on vuonna 1973 perustettu kansatieteellinen museo aivan vanhan kaupungin kujilla. Se on em. rakennustelineillä ympäröidyn minareetin vieressä osoitteessa Odos Vernardu 28-30. Kanakakin nykytaiteen museon yhteydessä toimii talvisin taidekoulu. Kirkkomuseossa Mitrópolin aukiolla on aiheeseen liittyvää esineistöä vuodesta 1816 alkaen.

Katso museoista lisää Liisa Sirkiän artikkeli http://kreeta.info/images/Kreetalehti/Kreeta7_2011A.pdf

FORTEZZA

Kaupunkia hallitseva linnoitus sijaitsee matalalla meren rannalla kohoavalla kukkulalla, jonka varhaisempi nimi Paleokastro (vanhalinna) viittaa aikaisempaan puolustustarkoitukseen. Venetsialaisaikaiset vierailijat ovat muistiinmerkinneet nähneensä linnoituksen sisällä vielä neliömäisen temppelinpohjan, pylväitä jne. Nykyään ollaan melko varmoja, että kukkula oli muinaisen Rithimnan akropolis, jossa oli kuulu Rokkaian Artemiin temppeli. Rokkaian Artemiin luo tultiin hakemaan apua, kun vesikauhuinen koira oli purrut.

Kaupungin ympärille oli rakennettu muurit 1540-luvulla, mutta kaupunkiin pääsi sisään avoimesta portista, mereltä. Kaupunkilaiset laittoivat lähetystön matkaan Venetsiaan saadakseen rahat kukkulan linnoittamiseksi, mutta turhaan. Mutta kun Ulutz Ali algerialaisrosvoineen tuli vuonna 1571, huomattiin, että kaupunkia suojaavista muureista ei ollut mihinkään. Niitä ei enää korjattu, mutta sen sijaan ryhdyttiin linnoittamaan Paleokastroa.

Ulutz Alin oli helppo valloittaa Rethymnon. Katoliset venetsialaiset juhlivat Corpus Christiä heinäkuun alussa 1571 omissa kylissään, kaupungissa olivat vain palvelijat. Nämä saivat kuulla vihollisen lähestyvän ja ryöstivät isäntiensä omaisuuden ennenkuin pötkivät pakoon. Ulutz Ali saapui tyhjään kaupunkiin ja kiukuissaan, kun ryöstettävää ei ollut, sytytti kaupungin tuleen.

Työt alkoivat 1573 silloisen rehtorin johdolla ja seitsemän vuotta myöhemmin linnoitus oli valmis! Venetsialaiset ylimykset määräsivät alamaisena linnoitustöihin, joihin kului 76 800 työpäivää ja 51 454 tukaattia. Tarkoitus oli, että muurien sisälle olisi tullut myös kaupunkilaisten asunnot, mutta pelko oli laantunut ja kaupunkilaiset vaativat saada jäädä vanhoille sijoilleen. Muurien sisälle siirrettiin kuitenkin kaikki sekä valtion että kirkon hallintovirastot, sairaala sekä tietenkin ammusvarastot ja varuskunnan väestön asunnot. Kaikesta vaivannäöstä huolimatta turkkilaiset valtasivat Rethymnonin marraskuun 4. päivänä vuonna 1646. Kaupunkiin pääsi helposti mereltä.

Linnoituksen ennen niin komeat hallintorakennukset on kaikki tuhottu. Sisällä on joitakin valtavia vesisäiliöitä, turkkilaisajalta moskeijan trulli ja sitäkin komeammat muurit. Tuhoa täydensivät saksalaiset toisen maailmansodan aikana. Täällä oli silloin myös vankileiri. Aika ajoin on kaupunkilaisten keskuudessa herännyt ajatuksia ja suunnitelmia linnoituksen käyttöönotosta erilaisiin kulttuuritapahtumiin, mutta toistaiseksi linnoitus on vain linnoitus. On siellä sentään ulkoilmateatteri, ei niin hyväkuntoinen, mutta käytössä kuitenkin. On kuutamokonsertteja, on kesäfestivaaleja ym. Näistä kaikista saat infoa Rethymnonin kaupungin omilta sivuilta http://www.rethymno.gr/en/city. Päivitykset ovat tällä sivustolla jäljessä/pysähtyneet, mutta kreikan kielisessä versiossa ne toimivat.Lippuja tapahtumiin myy neljän marttyyrin kirkon aukiolla oleva kioski,

Fortezza on  hieno iltakävelyn paikka, josta voi katsella auringonlaskua meren ja Drapanonniemen taakse.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 × 5 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:22 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s