Retkillä

Kreetan Maku-kuva / Hania

Hallissa pitää pysähtyä hetkeksi herkuttelemaan, opetti Nikos

Tiistaina satoi ja niin me suunnistimme Haniaan. Kauppahallin maustekauppojen hyllyistä valitsimme mukaan timjamia, rosmariinia, piparminttua,  kunnollista oreganoa, malotiraa ja diktamusta, hipelöimme oliiviöljykosmetiikkaa,   kääräisimme pakettiin palan  kuivaa anthotiroa ja suunnistimme  kalatiskille ihmettelemään mustekaloja ja muita meren ihmeitä.  Isäntämme Nikos valisti meitä kertoen, että kun hallissa käy, pitää varata hiukan aikaa elämästä nauttimiseen niin,  että ehtii istahtaa hetkeksi tavernaan herkuttelemaan erikoismezeillä.  Meitä odotti muutama suupala  hallin ja  pääsiäisen erikoisruokia, kuten  gardumia, vasikan mahaa muna-sitruunakastikkeessa, vasikan jalkaa jne,  erikoisuuksia,  joita tuskin kukaan meistä  oli ennen maistanut.  Hyvin tyhjenivät lautaset varsinkin kun palanpainikkeena oli lasi tai kaksi viiniä.

Kreetan Maku-kuva / Hania

Hanian Halidon-kadulla pääsiäisviikolla 2012 kukkivat juudaanpuut

Ehdimme hyvin ostoskierrokselle vanhaan kaupunkiin ja katselemaan nähtävyyksiä. Kevät oli selvästi tullut jo vaatekauppoihin, mutta katupukeutumisessa ei värikkkyys vielä näkynyt.  Aurinko paistoi sateen lomassa ja heti  tuulenpitävä vaatetus tuntui  liialliselta. Pääsiäisbasaarissa oli tarjolla värikkäitä lambada-kynttilöitä pääsiäisyön liturgiaan. Illansuussa ajoimme Durakisin viinitilalle, jossa  viininhuuruisessa kellarissa punkkutynnyrien välissä virisi isännän ja meidän kesken mielenkiintoinen keskustelu.

Maistelimme useampaa viiniä  ja ostimme mukaamme muutaman suosikin sovitellaksemme niiden makuja Tztitzifen kylätavernan herkkuihin.  Isäntäväellä oli pääsiäispullan leipominen meneillään.  Suuressa leivinuunissa räiskyivät puut ja me lämmittelimme uunin kupeeseen katetussa pöydässä, josta ei lajeja puuttunut!  Toistakymmentä  toinen toistaan maukkaampaa mezettä ehti tulla pöytään  ennekuin pääsimme liharuokiin.   Kaikessa kiireessä tavernan isäntä Manolis nosteli nousseet pullat hieman liian kuumaan uuniin, niin että näimme senkin ihmeen, miten ammatti-ihmisillekin  joskus tulee moka.  Mutta pulla oli hyvin noussutta, pinta vain oli väärän värinen.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 + four =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:16 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s