Retsinaa, tsahpinaa ja puttanescaa

Kreetan Maku-kuva / retsinat

Malamatina tulee Thessalonkista, seuraava Haniasta , Kourtaki mantereelta Attikasta ja Eklekti Iraklionista.

Retsinaa, tsahpinaa ja puttanescaa

Joko pidät retsinasta tai et.  Joko pidät siitä eka kerralla tai et. Juot sitä vain Kreikassa kesällä. Juot sitä aina kun on tarjolla.  Juot jäiden kanssa janojuomana.  Juot jäiden ja limsan kanssa jatkettuna janojuomana. Juot kun on hyvää seuraa..

Retsina herättää intohimoja, suuria ja jopa jyrkkiä intohimoja.  Vain Hanian retsina on hyvää, sanovat asiaan perehtyneet.  Eikä, ole Kourtaki ajaa ohi tai Liokria sen olla pitää.  Päätin työntää lusikkani tähän soppaan ja selvittää edes itselleni mistä eniten pidän. Samalla voisin etsiä laajapohjaisempaa näkemystä.  Niinpä menin Kalivesissa supermarkettiin ja otin koriini kaikki sen hyllyltä löytyvät retsinat.  Kotona jääkaapista bongasin mukaan vielä yhden siellä loikoneen pullon.  Valintakriteeri oli, että pullon pitää olla puolen litran ja siinä on oltava kruunukorkki.  Niitä oikea retsina-asiantuntija arvostaa.  Kalivesin kahvilassa, siinä, jossa paikalla pidempään viihtyvät suomalaiset tapaavat kokoontua, kerroin haluavani koota arvovaltaisen raadin asettamaan retsioita paremmuusjärjestykseen.  Kokoonnuimme Ostria-hotellin kattoterassille auringonlaskun aikaan.  Ostrian isäntäpari kunnioitti iltaamme valmistamalla  pöydällisen palanpainikkeita retsinalle.  Skoolasimme heille!  Sokkotestiläiset saivat eteensä viisi mukia.  Neljässä oli retsinaa, viides oli harhautus: siinä oli valkkaria.

Muutamalla raadin jäsenellä  ei uni ollut tullut edellisenä yönä silmään kun oli miettinyt  tunnistaako oman suosikkinsa, joka useimmilla oli Hanian retsina. Sitä ei ollut tarjolla IN.KA:ssa, mutta Eklekti, Tsahpina, Malamatina ja Kourtaki pääsivät testiin.  Yhdentoista osallistujan suurin suosikki oli Eklekti, kuusi piti sitä parhaimapana. Se sai mainesanoja kuten ´3 tähteä´, ´mieto pihka´, ´parempi kuin muut´. ´pehmeä hapokas´, ´raikkain´, ´valkkarimaisin´, ´hanialainen´.  Lähelle sitä nousi kaikille tuntematon Tsahpina.  Sitäkin pidettiin  ´varmasti hanialaisena´, mutta sitä luonnehdittiin myös sanoilla ´hyvä´, ´aika hyvä´, ´paras´, ´suosikki´, hento pihka´, ´hapokas´, kuivin´, ´liikaa pihkaa´… Vihreäetikettistä Malamatinaa hyljeksiittiin sanoilla ´maamainen´, ´voimakas  haju´, ´ karvas ja kuiva´, ´hapan´.  Se oli hiukan eksyneen oloinen tässä seurassa. Kourtaki sai mainesanoja, kuten maan makuinen,  ummehtunut ja raskas.

Retsina

Kun lopussa kerroin, ettei hanialaista ollut mukana, seurasi tyrmistys. Osa oli nimittäin ollut aivan varma, että Eklekti oli se, yksi oli varma siitä että Kourtaki oli hanialaista.  Seuraavaksi  kerään uuden ryhmän sokkotestiin, laitan eteen kaksi tässä testissä parhaiten selviytynyttä ja kolmanneksi hanialaisen, joka on Hanian maatalousosuuskunnan valmistama tuote. Neljäntenä voisi olla Liokri, arvostetun Pezan osuustoimintaliikkeen jalo juoma.

Tsahpina aiheutti päänvaivaa. Olin löytänyt sen jääkaapistani ja kesti jonkin aikaa jäljittää mistä se sinne oli hankittu.  Sirkiän Lissu tunnusti sen tuoneensa tuliaisina ja kertoi, että sitä saa Rethimnonista ainakin juomatukusta.  Lissu antoi minulle kotiinvietäväksi uuden pullon, js vaikka löytyisi vielä sopiva hetki sen nauttimiselle.

Mutta miksi juomalla on nimi Tsahpina?  Lissu oli jo  etsinyt langanpäätä. Nimi tarkoittanee heitukkaa, iloluontoista tyttölasta, jolle on lauluja laulettu  kauan.  Vanhin äänitys  on joskus 30-luvulla  Kostas Dousasin  rebetika http://www.youtube.com/watch?v=v5wxp2YUA6A, joka näyttää  jo silloin olleen perinnettä.  Uudempi  on Kostas Rukunasin sanoittama rebetika tsahpinasta,  jonka nimi oli Niki  http://www.youtube.com/watch?v=IaMLARLmaUc.  Löysin myös http://www.youtube.com/watch?v=SQAWzQIcNVA&feature=related. On netissä Tsahpina-niminen seuralaispalvelukin, joten ei tuo käännös ´heitukka´ liene kaukaa haettu.

Kun kaapissani nyt oli pullo Tsahpinaa, piti sen seuraan saada  vastaavanlaista ruokaa. Valmistin spagetti putanescaa, kuinkas muuten…

Putanescan tarina on täällä http://en.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_alla_puttanesca

Kreetan Maku-kuva / Kalives

Tarkkoina oltiin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 × two =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:19 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s