Riisillä, yrteillä ja aprikoosilla täytetyt seepian hiipat

 

1-IMG_7339

 

Satuin lauantai-iltapäivällä kutsumaan vieraita sunnuntailounaalle ajattelematta lainkaan mitä tarjottavaa kaapeissani saattaisi olla. Kutsu oli esitetty ja vieraat lupasivat tulla. Mutta mitä tarjoan? Pakkasessa olisi hiukan jauhelihaa, paljon marjoja ja vastaostettu pakkaus seepiaa. Kelpaisiko se vieraille, joiden joukossa on alle kouluikäinen? Soitin vieraille, jotka kysyivät heti olennaisen kysymyksen: mitä se seepia on? Mustekalaa, mutta nyt tarjoaisin sellaisia valkoisen tonttulakin mallisia piispanhiippoja, joihin tulee sopiva täyte. Vieraani lupasivat olla rohkeita.

Aloin perata reseptejäni ja valmistustapoja: viinisepiaa, joka on suuri rakkauteni, en pystyisi valmistamaan, puuttuu oikeanlaatuinen viini. Fenkoliseepiakaan ei onnistuisi, puuttu sekä fenkoli että viini. Puhtaaksi peratut seepiahuput eivät käy stifádoonkaan, johon tarvittaisiin myös lonkerot, mutta täytetyiksi niistä olisi. Olen valmistanut täytettyjä mustekaloja viimeksi noin 20 vuotta sitten; silloinkaan kysessä eivät olleet seepiat vaan pienet kalmarit. Silloinen rusina-pinjansiementäyte ei sekään onnistuisi tarvikkeiden puutteen vuoksi. Niinpä päädyin helppoon ja varmaan vihannes-riisitäytteeseen, johon rusinoiden puuttuessa pilkoin kuivattuja aprikooseja. Kuulostaako yhdistelmä rusinat ja mustekala kummalliselta? Minäkin nyrpistin nenääni siihen asti kunnes maistoin.

Kilosta seepiaa tulee pääruokaa 5-6 hengelle, alku-tai sivuruokaa useammalle.

–          1kg seepiaa pakasteena, sulatetaan rauhallisesti huoneenlämmössä, jottei sitkisty

–          1/2-1 dl karkeaa merisuolaa

–          kertakäyttöhanskat

Täytteeseen tarvitaan

–          4-5 dl silputtua tilliä

–          1 dl silputtua minttua

–          2 nippua kevätsipulia silputtuna

–          2 keltasipulia silputtuna

–          valkosipulin kynsi silputtuna

–          1 porkkana raasteena

–          12-16 kuivaa aprikoosia pieninä paloina tai noin 1,5 dl rusinoita

–          ½ -1dl oliiviöljyä

–          suolaa

–          noin 1,5 dl risottoriisiä

–          noin 1,5 dl valkoviiniä

–          cocktailtikkuja

Mustekalat pitää mureuttaa pyykkäämällä ennen kuin niistä valmistetaan ateria.

Mustekalat pitää mureuttaa pyykkäämällä ennen kuin niistä valmistetaan ateria.

Mustekalan käsittely: Käytä mieluiten tuoretta seepiaa, jonka perkaat ja pyykkäät hyvin. Valitse yksi iso tai useita pieniä seepioita henkeä kohden. Pienet ovat tässä kauniimpia. Minulla ei ollut valinnanvaraa,  pakastetut olivat ainoita löytämiäni. Kilon pakkauksessa oli viisi seepian huppua, putipuhtaaksi siivottuina ja kalpean valkoisina ilman mustepusseja ja lonkeroita. Kun ostaa tuoreita ja perkaa itse, saa maukkaampaa, sillä lonkerot ja pään rustottomat osat voi silputa täytteeseen. Tuoretta kuitenkin joutuu pyykkäämään pidempään kuin pakastettua. Pyykkääminen tarkoittaa, että laitat peratut seepian huput sekä pilkotut palat pesuvatiin tai isoon kulhoon, kaadat päälle kylmää vettä, puet hanskat käteen, ripottelet mustekalojen  päälle puolisen desiä karkeata merisuolaa ja alat pyykätä, vaivata, vatkata ja rutistaa. Huput eivät saa hajota. Jos seepiat ovat tuoreita, saat pyykätä vauhdikkaasti ainakin vartin, jos pakasteesta, vähempikin riittää.  Milloin riittää? Kun vaahtoaminen vähenee/loppuu. Minulla on tapana vaihtaa välillä vettä, kaataa uudet suolat ja jatkaa pesua. Peseminen mureuttaa, saman tekee pakastaminen. Jotkut pyykkävät seepiat ruokasoodan avulla.  Jos et heti jatka valmistamista, pidä seepiat kylmässä vedessä. Hansikkaat suojaavat käsiäsi kuivumiselta, voit toki pyykätä ilman niitäkin, mutta huomaat, että kädet on kovin kuivat suolakäsittelyn jälkeen.

Seepiahiippojen täytteeksi sopii yllättävän hyvin kuivatut hedelmät, kuten aprikoosit ja rusinat

Seepiahiippojen täytteeseen sopii yllättävän hyvin riisin seuraan kuivatut hedelmät, kuten aprikoosit ja rusinat

Täytteen valmistus:

Silppua kaikki sipulit sekä minttu ja tilli, raasta porkkana, pieni aprikoosit ja kumoa kaikki suureen kattilaan, jonka pohjalle kaadat oliiviöljyn. Kuumenna ja sekoita. Huomaat, että vihannekset alkavat luovuttaa nestettä ja määrä kattilassa alenee noin puoleen. Pidä lämpö kohtuullisena ja lisää riisi. Sekoittele vielä noin 7 minuuttia, katkaise lämpö ja suolaa massa sopivaksi. Anna jäähtyä hieman ennenkuin alat täyttää seepioita. Älä tunge hiippaa täyteen, sillä riisi turpoaa.  Tee seepiohin muutama pisto cocktailtikulla, jotta riisi kypsyessään ei riko huppua ja sulje sitten aukko tikulla. Jos riisiä on jäänyt yli, laita se ensin uunivuoan tai padan pohjaan, lado päälle seepiat ja peitä valkoviinillä tai vedellä. Nestettä pitää olla niin, että se ylettyy yli ylimpien seepioiden puolivälin. Älä kuitenkaan käytä viiniä mainittua määrää enempää vaan jatka tarvittaessa tilkalla vettä. Laita pata uuniin noin 200 C kansi päällä tai foliolla peitettynä. Tarkista paljonko nestettä on puolen tunnin päästä. Laske lämpö 160 C:een ja hauduta 15-30 min. lisää. Jos riisit vielä lilluvat nesteessä, ota kansi pois viimeisen 13-30 min. ajaksi. Lopussa nesteen pitäisi olla haihtunut, seepioiden pulleita ja padan pohjalla olevan riisin risottoa,  ei puuroa eikä soppaa.

Täytetyt hiipat riisipedillä padassa menossa uuniin..

Täytetyt hiipat riisipedillä padassa menossa uuniin..

Isot täytetyt seepiat voit siivuttaa kauniisti ja nostaa joko lämpimänä tai kylmänä pöytään. Mitä niiden kanssa?  Tarjoilin rinnalla grillattua, etikkaliemessä marinoitua punaista paprikaa, joka sopi oikein hyvin.  Sen makeanhapan maku täydensi hyvin seepian makumaailmaa.

Mistä mustekalaa löytää? Minä kävin aasialaiskaupassa tutkimassa pakasteallasta ja noukin sieltä kilon pakkauksen hintaan 9,90 €.  Mustekalat eivät ole kalliita eikä niiden käyttö venytä omaatuntoa. Niitä riittää maailman merissä ja kun oppii niiden ominaisuuksista ja valmistamisesta muutaman perusasian, saa niistä kivoja merellisiä ruokia pöytäseurueen yllätykseksi. Tillit, mintut ja muut vihreät yrtit haen kerran viikossa turkkilaisesta supermarket Antalyasta. Miksi? Siksi, että tuotteet ovat sen näköisiä, joihin olen Välimerellä tottunut: persilja on tukevavartista, aromiakasta ja nippu on niin paksu, että tuskin käteni sen ympäri mahtuu, lisäplussaa tulee edullisesta hinnasta (alle 2 € puntti). Tilli myydään myös suurissa punteissa, samoin kaikki muu vihreä. Pinaatinkin saa varsineen, mikä on suuri etu. Lisäksi nämä tuntuvat säilyvän pidempään kuin perinteiset muoviin pakatut hennot lehdykät, joita tähän asti olen hankkinut koosta tai ässästä.

Ai niin, se viisivuotias tyhjeni lautasensa muita nopeammin ja pyysi lisää!

Kreikkalainen riisillä, yrteillä ja aprikoosilla täytetty merenelävä, seepia.

Kreikkalainen riisillä, yrteillä ja aprikoosilla täytetty merenelävä

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

19 + five =

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
lokakuu 23, 2017, 10:44 am
Selkeää
Selkeää
21°C
Tuntuma: 19°C
Ilmanpaine: 1010 mb
Kosteus: 72%
Tuuli: 7 m/s L
Puuskissa: 7 m/s
Aurinko nousee: 7:36 am
Aurinko laskee: 6:38 pm
Ennuste lokakuu 24, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
21°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 8 m/s
Ennuste lokakuu 25, 2017
Päivällä
Sadekuuroja
Sadekuuroja
19°C
Tuuli: 2 m/s PI
Puuskissa: 3 m/s