Rosmariinilohi

1-IMG_2439

 Uuniversio isolle joukolle vaikka kevään juhliin

–          noin kilo lohta 4-8 hengelle

–          0,75 dl karkeaa suolaa

–          ½ ruukku tuoretta rosmariinia

–           hyvää oliiviöljyä 0,5 dl pannua varten, desi kalakiloa kohden!

–          viinietikkaa n. 0,5-0,75 dl kalakiloa kohden

Leikkaa lohifileestä noin 5×5 cm paloja.  Ota muutama kalapala syrjään, vaikka häntäpaloja tai reunoja, niitä jotka eivät ole kaikkein kauneimpia. Ripottele karkeaa suolaa uunivuokaan. Asettele kalakuutiot  vuokaan nahkapuoli alaspäin, jätä ilmarakoa palojen väliin, jotta kypsyvät tasaisesti. Paista noin 200 C uunissa noin puoli tuntia.  Tarkista vaikka avaamalla veitsellä yhtä kalapalaa keskeltä:  jos neste on kirkasta on kala kypsää.

Sillä aikaa valmista marinardi: kaada paistinpannuun hyvää oliiviöljyä reilusti. Kuumenna öljy. Nostele sivussa odottaneet kalapalat pintapuoli alaspäin öljyyn, ne räiskyvät, joten ota kansi tai roiskesuoja avuksi. Kun ne ovat hyvin paistuneet, irtoavat ne helposti, käännä  ne ja valmistaudu siinä samassa seuraavaan toimenpiteeseen. Ota valmiiksi silputut tuoreet rosmariinit, ripota ne kalapaloille ja öljyyn, kaada viinietikka joukkoon ja kansi heti päälle. Varo tässä silmiäsi ja kasvojasi! Sammuta levy.  Odota että räiske loppuu. Nostele kalapalat pois, ne ovat nyt sinun herkkuasi! Lusikoi kuumaa marinardia lohipalojen päälle, anna marinardin imeytyä hetki ja tarjoile lämpiminä.  Maku on näin paljon miedompi kuin pannulla paistetuissa.

Vielä kevyemmän version saat niin, että paistat lohipalat uunissa kuten yllä.  Valuta niiden päälle hiukan oliiviöljyä ohuena nauhana. Kun kalat ovat kypsiä, ripottele niiden päälle rosmariini. Vain tuore on riittävän voimakasta tähän reseptiin, kuivatun maku jää loivaksi. Laita kalat takaisin uuniin ja kuumenna hetki.  Kaada viinietikka suihkepulloon, suihkuta suoraan uunissa olevien kuumien palojen päälle, anna vetäytyä noin 10 min. Tarjoile.  Tämä säilyy huoneenlämmössäkin hyvin tarjoilukuntoisena, maku on hyvä myös jäähtyneenä eikä mene pilalle!

Pannuversio:

Paista kuumennetussa öljyssä ensin pinta alaspäin ilmavasti.  Älä yritä kääntää ennenkuin pala on kauniisti ruskistunut ja irtoaa helposti. Jos käännät aikaisemmin, palat hajoavat.  Käännä kaikki ja ripottele rosmariini ja kaada viinietikka rakoihin suoraan pannun pohjalle. Kansi päälle ja lämpö pois.  Anna rauhoittua ja kun viet tarjolle, kaada pannulla oleva kuumamarinardi kalojen päälle. Nam!

1-IMG_2415

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

10 + 9 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:20 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s