Sfakialaiset piiraat

SFAKIALAISIA PITTOJA

Sfakianés pítes

Resepti on yksinkertainen, mutta se vaatii harjoittelemista. Sain joskus kauan sitten Imbrosista ollessani menossa rotkovaellukselle. Näitä olen harjoitelut, mutta vieläkin omat piiraani ovat paksumpia ja jäykempiä, kuin sfakialaisten naisten tarjoamat. Ensi kerralla kun menen Sfakiaan, pyydän jotakuta kahvilanpitäjää näyttämään minulle uudestaan kädestä pitäen, miten nämä tehdään.

Neljään piirakkaan tarvitaan:

– 2,5 dl vehnäjauhoja

– 1 rkl oliiviöljyä

– vajaa1 tl suolaa

– noin 1,5 dl vettä

– 1,5 dl mizithraa tai rahkaa valutettuna

– valuvaa hunajaa tarjolle

 

Käsittele ensin täyte. Siitä pitää saada neste pois. Sen voi tehdä valuttamalla jääkaapissa joko siivilässä tai kahvinsuodattimessa. Suodatinpaperi on hyvä suoja. Minulla oli kiire, joten jaoin rahkan neljään osaan ja pudottelin jokaisen omaan suodatinpussiinsa. Puristelin sitä kevyesti saadakseni heran valumaan. Kun pussi meni rikki, laitoin päälle toisen pussin ja väliiin kolmannenkin, jotta sain täytteestä riittävän kuivaa.

Sitten valmistin taikinan kaatamalla kulhoon jauhot ja suolan, päälle öljyn. Murustin ja lisäsin vähitellen vettä. Taikina oli valmista kun siitä sai pienen, löysän pallon, joka juuri ja juuri irtosi reunoista. Jaoin pallon neljään osaan ja venyttelin ne pyöreähköiksi levyiksi. Laitoin rahkapallon taikinalevyn keskelle ja venyttelin reunat tiiviisti pallon ympärille. Tässä vaiheessa kannattaa laittaa palloset jääkaappiin (20 min), niiden latistaminen on helpompaa, jos ne jähmettyvät.

Latista pallo varovasti käsissäsi noin kahvilautasen kokoiseksi levyksi. Tässä vaiheessa tarvitset avuksi hiukan jauhoja. Jotta sain niistä ohuita, painelin niitä leivinalustalla.

Yhtä ohuita en osannut vielä tehdä kuin kreetalaiset osaavat, mutta eivätköhän taidot kartu harjoitellessa.

Paista lätyt kuumassa öljyttömässä pannussa molemmin puolin käännellen vähän väliä etteivät pala. Tarjoile kuumana ja levitä pinnalle lusikallinen hunajaa!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eighteen − 12 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:15 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s