Skumppaa nuolisateessa

Kreetan Maku-kuva

Hanna ja Kati ja skumppaa

Vappuaamuna sisälläni asuva siivooja heräsi pitkästä unestaan ja laittoi minut luutimaan lattioita. Avasin kaikki ovet pihalle aurinkoisen vasta leikatulta ruoholta tuoksuvan ilman tulla sisään. Siinä kaikki nurkat paljastavassa valossa huomasin takan olevan täynnä tuhkaa. Valmistin äyskärin tyhjästä muovisesta vesipullosta. Olin jo puolittain takan sisällä kun yhteistyökumppanini ja naapurini Nikos saapasteli sisään avoimesta ovesta, toivotti vappua ja hyvää alkavaa kuukautta. Huomatessaan minut takassa harmaan- ja mustankirjavana tukan rajasta  aina sormenpäihin hän murjaisi vanhan sananparren: sitä mitä teet kuukauden ensimmäisenä, sitä teet koko kuun.

Vai niin. Suljin takan suuluukun ja karkotin sisäisen siivoojani. Nikos tuli tarkistamaan, että varmasti muistin olevani kutsuttu heille illalliselle. `Otat Hannan mukaan´, kuului ukaasi. Olin menossa vappulounaalle harjoittelijani Hannan, 22 v., ja ystäväni Katin kanssa. Kati odotti meitä Kalivesissa kädessään kylmäpakkauksessa oleva skumppapullo ja kolme korkeata lasia. Ei meillä ollut ajatusta missä me sen nauttisimme, kunhan nauttisimme. Täällähän ei kapakoista pruukaa skumppaa saada, joten oman pullon saattaisi saada avata.  Ajomatkamme kulki monen pienen kylän läpi, joiden tavernoissa katettiin pihalle kannettuja pöytiä ja soviteltiin aurinkovarjoja pöytien ylle, onhan vappu se päivä, jolloin Kreetalla mennään ulos syömään perhekunnittain ystävien kanssa. Suuntasimme pikkuteille kohden Tzitzifetä, pientä kylää Valkoisten vuorten kainalossa. Se oli valikoitunut kohteeksemme arpomalla ja arvan oli vetänyt Hanna. Me kreikkaa puhuvat aikuisemmat naiset sälytimme näin hänen hennoille hartioilleen vastuun lounaamme onnistumisesta.

Olimme ensimmäiset asiakkaat ja saimme valita pöydän. Parhaalta paikalta tietenkin. Valtavassa  loimutustelineessä pihan laidalla paahtui lammasta, kanaa ja sikaa. `Saatte vähän odottaa,´ sanoi Manolis, ´mutta kyllä se siitä kypsyy´. ´Jospa me avaamme skumpan odottaessamme,´ kysyin. ´Siitä vaan,´ sanoi isäntä, ´jos tarjoatte minullekin.´ Kati kaivoi kassistaan lasit ja niin me korkkasimme CAIRin. Olin jo huomannut tarjoilijapoikamme palvelualttiuden. Hän tuntui pyörivän pöytämme ympärillä ja keksivän asiaa milloin mistäkin. Sitten tajusin: pöydässämme istui nuori nainen. Hän oli iskenyt silmänsä Hannaan. Me höveleinä tarjosimme skumpat ensin isännälle ja laitoimme pöydän päähän lasin muuta henkilökuntaa varten. Tarjoilijakin kävi kulauttamassa lasinsa ja sanoi tulevansa kohta uudelleen, kun tuolla tytöllä on niin kauniit silmät. Ihan näin miten pöytämme ympärillä ilmatilassa tuli ahdasta kun Amorin /Eroksen /Afroditen  nuolet alkoivat viuhua ja sinkoilla tarjoilijasta Hannaan.

Kreetan maku-kuva

Loimussa kypsyi lammasta, porsasta ja kanaa..

No, me tilasimme pöytään antikhristona, loimulla, kypsennettyä lammasta ja kanaa, possua kontosuvlissa, salaattia ja tsatsikia, annoksen kutakin. Niitä tuotiin sitä mukaa kun ne valmistuivat. Kaikki keskelle pöytää jaettavaksi kolmen kesken. Joka kerta ruokia tuodessaan tarjoilija otti pienen entistä rohkeamman askeleen ja lähentyi Hannaa yhdellä tai kahdella kysymyksellä kunnes tokaisi: `Jos sattuisit tässä seuraavien tuntien aikana suunnittelemaan naimisiinmenoa, niin pyydä minut!`

Kreetan Maku-kuva

Suoran toiminnan mies

Oho! Suoran toiminnan mies, totesimme. Ei hukkaa aikaa. Minusta tuntui että loimutuli roihusikin ihan pöytämme nurkalla. Käydessäni vessassa tarjoilija veti minut syrjään ja tarkisti ettemme ole ihan heti lähdössä saarelta, että Hanna on vapaa ja vakavasti otettava. Poika innostui entistä enemmän ja saapui pöytään kysymään mitä saisi meille tarjota. Ei meiltä mitään puuttunut, mutta myönnyimme virvokkeisiin ja valkkariin. Niitä sitten saapuikin tasaiseen tahtiin seuraavan neljän tunnin ajan. Olin jo viikkoja aiemmin lintuja tiiraillessamme kiusannut Hannaa ja sanonut, että kannattaisi korppikotkien ja varpusten sijaan katsella paikallisia merikotkia, olin jopa näyttänyt missä Sudanlahden merisotakoulu on ja missä on poikien uimaranta. Nikoksi esittäytynyt tarjoilija ei huolinut nauruistamme vaan sanoi olevansa täysin vakavissaan kosintansa suhteen ja toimitti Hannalle yhteystietonsa sanoen: `Vien sinut kahville ja kaksi kertaa syömään. Siiten saat sanoa että jatkammeko vai emme.` Nikos kertoi olevansa kakkostyössä tarjoilijana, oikeammin hän on meriupseeri. Minä hätkähdin. Pitää varoa mitä puhun. Viime aikoina ihan hiljaakin esitetyt ajatukset ovat alkaneet kummasti materialisoitua.

Huomaan nuorten olevan jo Facebook-kavereita, mutta enempää minulle ei ole paljastettu asian etenemisestä. Kävi tässä miten tahansa, olen varma, että Hanna tulee kauan muistamaan vapun, jona häntä kosittiin.

Ei vappu Kreetalla olisi vappu, ellei poimittaisi kukkia kotimatkalla. Pujottelimme kruunukakkaroita ja sauramoita lankaan, kiersimme niistä nauhan auton koristeeksi ennen kuin palasimme kotiin.  Kotiin ehdittyä oli odottamassa Nikon illallinen…

Kreetan Maku-kuva

Vappuseppeleet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

18 + five =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 19, 2017, 12:08 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s