Suussasulavan ihana sitruunatorttu

Kreetan Maku-kuva

Maailman parhain sitruunatorttu–mmm…

 

Aina ei itse tarvitse jokaista torttua vääntää. Olin antanut tämän reseptin tuossa Vamosin alakylässä Kalivesissa asuvalle ystävättärelle, joka eilen sitten sattui kertomaan tehneensä kakun. Minulla on huonosti tilaa keittiössäni eikä sitruunapuristinta laisinkaan, joten tarjouduin heti  ajamaan alakylään kuvatakseni tortun samalla kun käyn uimassa. Suuni sylkirauhaset olivat jo heränneet toimimaan pelkän sitruunatorttu-sanan  lausumisesta. Torttu oli vielä aivan valuvaa, joten totesin palaavani uudelleen kunhan olen lionnut ensin merivedessä. Nuolaisin kuitenkin veistä, jolla torttua oli tunnusteltu. Mmm…Palatessani parin tunnin päästä torttu oli jo alkanut hyytyä, mutta kunnon kuvattavaa palaa siitä ei vieläkään saanut. No, tein kuitenkin parhaani, napsin jokusen kuvan ja huomasin, ettei kamerassa ollutkaan muistikorttia. Sain kuitenkin maistiaisiksi irrottamani palan ja lupasin tulla aamulla uudelleen!  No, aamulla ajoin taas Kalivesiin ja tein kaikki kuvausjärjestelyt, leikkasin kunnon palan ja kiirehdin sen kanssa ulos verannalle kuvaamaan ennenkuin aamupäivän 28 C sen pehmentäisivät. Tuli hyviä kuvia, paitsi että muistikortti puuttui nytkin.  Yskivä ystävätär ymmärsi yskäni ja tarjosi omaa kameraansa. Kuvat otettiin ja sen jälkeen yskän ymmärtänyt istutti minut keittiönpöydän ääreen ja latoi eteeni leikkaamani palan ja pari muuta!  Niin siis tänään oli lounaaksi kolme palaa sitruunatorttua. Sillä olen jaksanut hyvin iltaan saakka, eikä yhtään harmita.

Vamosin kylän vanhan osan kapealla kujalla on taverna nimeltä Hazoméri, suomennettuna paikka, jossa aikaa haaskataan. No, käynti siellä ei tosiaan ole ajan haaskaamista, niin hyvän vastineen siellä rahoilleen saa. Paikan hengettärenä toimii Evgenia. Hänen bravuureitaan on suussa sulava sitruunatorttu, joka vie kielen mennessään!  Hän sanoo löytäneensä reseptin kreikkalaisen sokerileipurin ja Tv-kokin Stelios Parliarosin makeanhimoa sulavasti tyydyttävästä kuukausijulkaisusta.

 

Pohjaan tarvitset:

paketin Marianne-keksejä 225 g

75 g voisulaa

75 g sokeria

yhden ison sitruunan raastettu kuori

Murusta keksit vaikka kaulimella, sekoita kuivat aineet ja lisää voisula. Painele murut irtopohjavuokaan, toki muukin uunivuoka käy.

Täyte:

600 g sokeroitua ja kondensoitua maitoa (makeaa tiivistemaitoa)

4 munankeltuaista

6 sitruunan mehu

4 sitruunan kuoriraaste

450 g kermaa

 

Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään ja kaada täyte vuokaan. Kuumenna uuni 150 C-asteeseen ja laita torttu uuniin. Paista 15 min. Anna jäähtyä äläkä säikähdä, vaikka täyte ei vielä olekaan hyytynyt. Laita jääkaappiin yön yli. Aamulla se on hyvin kiinteää ja kauniisti leikattavaa mikäli olet muistanut pitää näppisi siitä erossa.

En osaa kertoa, mitä kondensoidun  makean maidon tilalle. Uskoisin sitä löytyvän  ainakin joistakin etnisistä kaupoista. Se ei ole kallista ja se säilyy kauan ilman jääkaappia, joten se on hyvä tuote vaikka kesämökin säilykehyllyyn. Täällä Kreikassahan sitä käytetään juuri monenmoisiin makeisiin jälkiruokiin kerman sijasta.

 

 

 

 

One Response to Suussasulavan ihana sitruunatorttu

  • Hei! Ihanan oloinen resepti! Ajattelin tehdä tätä sitruunatorttuja rakastavalle äidilleni, joka tulossa luoksemme lomanviettoon tänne Haniaan. Mitä käyttäisit Marianne-keksien tilalla, kun hyödynnettävänä on paikallinen keksivalikoima?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 − 6 =

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
syyskuu 21, 2017, 11:42 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
25°C
Tuntuma: 23°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 60%
Tuuli: 12 m/s L
Puuskissa: 12 m/s
Aurinko nousee: 7:10 am
Aurinko laskee: 7:21 pm
Ennuste syyskuu 22, 2017
Päivällä
Melkein selkeää
Melkein selkeää
26°C
Tuuli: 5 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste syyskuu 23, 2017
Päivällä
Selkeää
Selkeää
27°C
Tuuli: 3 m/s IPI
Puuskissa: 5 m/s